Prejemniki finančnih sredstev Mladi upi 2017.

Znani so Mladi upi 2017.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Stojan Kuhar, mladi up, kitara

Stojan Kuhar

 • Leto rojstva:
  1999
 • Disciplina delovanja:
  klasična kitara, Glasbena šola Celje
 • Dosedanji dosežki:
  prva nagrada in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško (2015), druga nagrada na 12. mednarodnem tekmovanju v klasični kitari Enrico Mercatali v Gorici (2015), zlato priznanje na regijskem tekmovanju Primorske in priznanje na 44. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG (2015), srebrno priznanje in drugo mesto na 8. mednarodnem glasbenem festivalu in festivalu za soliste in komorne skupine Svirel (2016), zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško (2016), zlato priznanje in prvo mesto na 9. Mednarodnem glasbenem festivalu in festivalu za soliste in komorne skupine Svirel (2017), druga nagrada in srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško (2017)
 • Vzorniki:
  ena najboljših kitaristk na svetu Ana Vidović
 • Cilji in želje:
  uspešno opraviti sprejemne preizkuse na Akademiji za glasbo v Ljubljani ali na kakšni primerni univerzi v tujini, postati vrhunski koncertni kitarist in pedagog kitare ter sodelovati z največjimi imeni v kitarskem svetu

Stojan je že kot fantek z veseljem opazoval svojo sestro, kako je vadila kitaro. Inštrument ga je tako navdušil, da sta ga starša na njegovo željo pri sedmih letih vpisala v glasbeno šolo in od takrat si mladi virtuoz ne more več zamisliti dneva brez svoje 'ljubice', kot pravi svoji klasični kitari. Rad igra tako za družino kot za sosede, sorodnike in prijatelje, trenutno pa veliko svojega časa namenja pripravam na tekmovanja ter sprejemne izpite – naslednje leto ga namreč čakajo sprejemni izpiti na akademijo, ki bo Stojana popeljala še korak bliže k uresničitvi ciljev: postati vrhunski koncertni kitarist in pedagog kitare ter sodelovati z največjimi imeni iz kitarskega sveta.

Mladi upi: Stojan Kuhar

Nalagam..
Stojan Kuhar, mladi up, kitara
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Stojana Kuharja glasba navdihuje praktično že vse življenje. Kot majhen otrok je rad opazoval starejšo sestro, kako je vadila kitaro, in si želel, da bi tudi sam stal na odru, igral ter očaral občinstvo. Pri srcu so mu bili vsi inštrumenti, še posebej pa je bil navdušen nad sestrino kitaro – celo tako zelo, da se pred enim izmed njenih nastopov ni mogel zadržati in je eksperimentiral z vijaki, s tem pa povsem razglasil inštrument. Sestra mu ni preveč zamerila, za starše pa je bil to jasen znak, da s sanjami o igranju kitare misli skrajno resno, zato sta ga kot sedemletnega fantiča vpisala v glasbeno šolo v Trbovljah. Stojan je vselej zelo rad nastopal, zato je izkoristil vsako priložnost, da je obiskovalcem doma kaj zaigral. In občinstvo je bilo nad njegovimi izvedbami vselej navdušeno.

Če pri večini otrok začetno navdušenje sčasoma usahne, je bilo pri Stojanu ravno obratno. Njegova ljubezen do kitare je iz leta v leto naraščala, k temu pa je zagotovo veliko pripomogla tudi izjemna podpora staršev, ki sta mlademu glasbeniku vselej stala ob strani, ga spodbujala in uživala v njegovih interpretacijah skladb. »Še danes me kdaj prosita, naj jima kaj zaigram, tudi za sosede vedno nastopam, ko pridejo na kakšno kavico,« pravi simpatični Stojan in dodaja, da se v poletnih večerih pogosto usede na balkon in vadi ter igra. »Da lahko vsi, ki živijo v okolici, uživajo v zvokih kitare.« Po uspešno zaključeni nižji glasbeni šoli je mladi virtuoz leta 2014 brez težav opravil sprejemne izpite za srednjo glasbeno šolo v Celju. »Takoj je bilo jasno, da je talentiran, sposoben, samozavesten fant, ki ima zelo jasno začrtano svojo pot,« se začetkov sodelovanja spominja Stojanova nekdanja mentorica Suzana Hebar Čamer, ki ga je letošnje šolsko leto zaradi porodniškega dopusta prepustila rokam izkušenega in priznanega pedagoga Žarka Ignjatovića.

»S Stojanom intenzivno delava dva meseca in glede na to, koliko sem ga uspel spoznati do sedaj, lahko rečem, da je naravno talentiran fant. Ima dobro motoriko, spreten je, brihten, močan, dobro zgleda, kar je prav tako zelo pomembno. Z mojega vidika ima vse pogoje, da se razvije v izjemnega glasbenika,« o svojem učencu pravi profesor Ignjatović ter dodaja, da mu ne manjka niti notranje energije ter žara, ki sta prav tako izjemnega pomena pri interpretaciji skladb. O nadarjenosti pričajo tudi številni odmevni dosežki s tekmovanj: leta 2015 je prejel drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju v klasični kitari Enrico Mercatali v Gorici, istega leta je osvojil tudi prvo nagrado in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško in uspeh ponovil tudi leto zatem, letos pa se lahko pohvali s prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Svirel med brenkali v svoji kategoriji, kjer so nastopali tudi starejši kolegice in kolegi.

Cilji mladega perspektivnega kitarista so jasni: v letošnjem šolskem letu bi se rad udeležil več državnih ter mednarodnih tekmovanj, potem pa se želi čim bolje pripraviti in uspešno opraviti sprejemni izpit na slovenski ali tuji glasbeni akademiji. V prihodnjih letih bi Stojan rad postal vrhunski koncertni kitarist in pedagog kitare, sodelovati si želi z največjimi imeni kitarskega sveta ter predvsem še naprej uživati v igranju ter muziciranju. Za vse to bo potrebnega veliko truda in volje, trenutno pa bi mladi glasbenik za nemoten razvoj nujno potreboval tudi novo kitaro, saj sedanja ne bo mogla zadostiti zahtevam akademskega izobraževanja. Ker biva v dijaškem domu, se redno udeležuje domačih in mednarodnih tekmovanj ter se ves čas dodatno izobražuje, družina za novo kitaro enostavno nima denarja in ravno tu bi finančna podpora  Zavoda Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Poleg tega bi denarna sredstva mlademu virtuozu omogočila obisk seminarjev pri priznanih profesorjih, kjer bi si nabral dovolj znanja ter izkušenj za razvoj v vrhunskega kitarista. »V dosedanjem razvoju sem prišel do točke, ko si enostavno ne morem več predstavljati dneva brez igranja kitare. Vadim in igram tudi, če me bolijo roke. Ali kaj drugega. Ne boste verjeli, a meni kitara pomaga tudi proti glavobolu,« pravi Stojan.