Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Sara se je v ritmično gimnastiko zaljubila v vrtcu, a če so jo na začetku pritegnili predvsem pisani dresi in barviti rekviziti, so pozneje v ospredje stopili tehnika, eleganca in izjemna gracioznost, ki jo krasijo na parterju. Danes ji ta disciplina pomeni vse na svetu, njen življenjski cilj pa je uvrstitev na olimpijske igre.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 28

Sara Kragulj

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  ritmična gimnastika, Športno društvo Moste
 • Dosedanji dosežki:
  Državna prvakinja v kategoriji mladink v letih 2010 in 2011, državna podprvakinja v kategoriji članic v letih 2012 in 2014, 11. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2010, zmagovalka in nosilka kolajn z več mednarodnih tekmovanj, je članska državna reprezentantka
 • Vzorniki:
  Ukrajinska ritmična gimnastičarka Ana Besonova
 • Cilji in želje:
  Na letošnjem evropskem prvenstvu se želi uvrstiti med najboljših 20, na svetovnem prvenstvu pa med najboljših 32 tekmovalk v ritmični gimnastiki, njen dolgoročni cilj pa je nastop na olimpijskih igrah.

Sara Kragulj

Nalagam..

Sara Kragulj - 10
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Sara Kragulj se je z ritmično gimnastiko prvič srečala pri štirih letih v vrtcu, ko so jim starejše gimnastičarke prišle predstavit to športno disciplino. »Takoj sem se zaljubila v prelepe drese ter pisane trakove, ki so jih dekleta spretno vihtela v rokah,« se danes svojih začetkov spominja nadarjena gimnastičarka. Navdušenje je bilo tako veliko, da je mamico, ki je tudi sama trenirala gimnastiko, poprosila, naj jo pelje na trening. Ker se je Sara izkazala kot izredno delovno dekle, so jo trenerke hitro poslale v tekmovalno skupino in tako se je začela njena športna pot hitro vzpenjati.

Igra je prerasla v resno treniranje, treningi in tekmovanja pa so postali njen način življenja. Sara je ritmični gimnastiki zvesta že 14 let: če se le da, trenira dvakrat na dan od 4 do 6 ur, šestkrat na teden. Treninge in tekmovanja uspešno usklajuje s šolskimi obveznostmi in velja za izredno pridno dijakinjo gimnazije Šiška, ki bo letos z vrstniki pristopila tudi k maturi. »Sara je zelo delovna, marljiva in ambiciozna punca, ki je vedno željna novih izzivov in brez obotavljanja pogumno stopa po svoji športni poti,« o svoji varovanki pravi njena trenerka Ana Kokalj, ki jo pri Sari navdušujeta tudi neizmerna eleganca ter gracioznost.

Sara je najbolj ponosna na 11. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v nemškem Bremnu in na uvrstitev v finale na sredozemskih igrah v turškem Mersinu. A mlada športnica še zdaleč ne počiva na lovorikah. Trdo trenira, saj si želi še naprej dosegati dobre rezultate doma in v tujini, biti zgled kolegicam v mlajših sekcijah, dolgoročno pa so njene misli usmerjene na tekmovanje, o katerem sanja vsak vrhunski športnik: olimpijske igre.

A da bi Sarine sanje lahko postale resničnost, potrebuje optimalne pogoje za trening, ki obsega tudi priprave v tujini in sodelovanje s fizioterapevti, ter udeležbo na vseh večjih tekmovanjih, kot so svetovni pokali in mednarodna tekmovanja pod okriljem Mednarodne gimnastične zveze, kar pa je precejšen finančni zalogaj tako za Sarino družino, kot tudi za Športno društvo Moste, kjer trenira. Finančna sredstva Zavarovalnice Triglav bi nadarjeni gimnastičarki torej prišla še kako prav. S tem bi imela možnost, da se iz najobetavnejše tekmovalke ritmične gimnastike v Sloveniji prelevi v evropsko, svetovno in nekoč tudi olimpijsko prvakinjo.