Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2018: lingvističarka, matematičarka, logičarka Ana Meta Dolinar

Nadvse aktivna in uspešna Ana Meta je izredna lingvistka, odlična logičarka in matematičarka. Nekoč bi šla rada po stopinjah vzornika Stephena Hawkinga in prispevala k napredku znanosti.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Ana Meta Dolinar

Ana Meta Dolinar

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  lingvističarka, matematičarka, logičarka
 • Dosedanji dosežki:
  14 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike iz računalniškega razmišljanja Bober, 2. mesto in nagrada za najboljšo rešitev na Mednarodni lingvistični olimpijadi leta 2017, dve bronasti medalji na MEMO (Middle European Mathematical Olympiad), 3. mesto na EUSO (European Union Science Olympiad) leta 2018, dvakrat 3. mesto na EGMO (European Girls' Mathematical Olympiad),
 • Vzorniki:
  Stephen Hawking
 • Cilji in želje:
  študij na Univerzi v Cambridgeu, prispevati k napredku v znanosti.

Ana Meta Dolinar, lingvističarka, matematičarka, logičarka

Nalagam..

Ne le, da je odlična v šoli in da svoje znanje rada deli – dijake prvih letnikov pripravlja na matematična tekmovanja in sošolce inštruira matematiko in fiziko - Ana Meta se zavzema tudi za več žensk v znanosti, zagreto pa podpira tudi ekologijo. Za znanost se navdušuje že vse življenje, logične naloge in uganke pa je rada reševala že v otroštvu.

Leto rojstva: 2001

Disciplina delovanja: lingvističarka, matematičarka, logičarka

Dosedanji dosežki: 23 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike iz računalniškega razmišljanja Bober, bronasta medalja in nagrada za najboljšo rešitev na Mednarodni lingvistični olimpiadi leta 2017, dve bronasti medalji na MEMO (Middle European Mathematical Olympiad), srebrna medalja na EUSO (European Union Science Olympiad) leta 2018, dve bronasti medalji na EGMO (European Girls' Mathematical Olympiad).

Vzorniki: Stephen Hawking

Cilji in želje: študij na Univerzi v Cambridgeu, prispevati k napredku v znanosti.

Ana Meta Dolinar, lingvističarka, matematičarka, logičarka
Ana Meta Dolinar, lingvističarka, matematičarka, logičarka (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Na državnih tekomovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike iz računalniškega razmišljanja Bober in naravoslovja je osvojila skupaj kar 23 zlatih priznanj. Udeležuje se tudi mednarodnih tekmovanj, kjer je nadvse uspešna. Na mednarodni lingvistični olimpiadi (IOL) leta 2017 je osvojila bronasto medaljo in nagrado za najboljšo rešitev in tako pripomogla k izjemnemu uspehu Slovenije - tretje mesto v svetovni konkurenci. Dosežki na mednarodnih tekmovanjih, kjer ima priložnost zastopati Slovenijo, so zanjo največja motivacija za naprej.

Ana Meta je prava lingvistka. Odlično govori angleško, nemško - leta 2018 je kot prostovoljka delala v Nemčiji na taboru za osebe s posebnimi potrebami - hodila je na tečaje francoščine in italijanščine. Obožuje pa tudi programerski jezik.

Odlična pa je tudi v športu. Ukvarja se z gorskim tekom - leta 2017 se je kot članica slovenske reprezentance udeležila svetovnega prvenstva - hodi pa tudi v gore. Obožuje namizne igre in obiskovanje escape roomov.

Letos se namerava vpisati na Univerzo v Cambridgeu, kjer bi rada študirala računalništvo. Nekoč si želi pomembno vplivati na napredek znanosti, kar ji bo zagotovo uspelo.