Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: deskar na snegu Naj Mekinc

Naja Mekinca že od malega zanimajo adrenalinski športi, rad ima višino in uživa v skokih. Preden se je zaljubil v deskanje na snegu, je treniral več športov. A ker ima sam raje zimo kot poletje, je bila odločitev za ta adrenalinski šport edina logična. Da doseže svoje cilje, se je pripravljen veliko odrekati. Sanja namreč o nastopu na olimpijskih igrah 2020.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Naj Mekinc

Naj Mekinc

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  deskanje na snegu
 • Dosedanji dosežki:
  Mladinski in članski državni prvak v obeh disciplinah (2017, 2018, 2019); 4. mesto v disciplini Slope Style na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Novi Zelandiji (2018); skupno 32. mesto na svetovni rang lestvici v disciplini Slope Style v svetovnem pokalu 2018/19; 13. mesto v disciplini Big Air na svetovnem mladinskem prvenstvu v Novi Zelandiji (2018); 3. mesto v disciplini Big Air na tekmovanju Europa Cup v BiH (2018); 9. mesto v disciplini Slope Style na tekmovanju Europa Cup v Franciji (2018); 16. mesto v disciplini Slope Style na svetovnem mladinskem prvenstvu na Švedskem (2019); 42. mesto v disciplini Slope Style na Svetovnem prvenstvu v ZDA (2019); 17. mesto v disciplini Slope Style na tekmovanju World Cup v Švici (2019); 18. mesto v disciplini Slope Style na tekmovanju World Cup na Kitajskem (2018); 21. mesto v disciplini Big Air na tekmovanju World Cup v Kanadi (2018); 21. mesto v disciplini Big Air na tekmovanju World Cup v Kanadi (2019); 19. mesto v disciplini Big Air na svetovnem mladinskem prvenstvu na Češkem (2017); 28. mesto v disciplini Big Air na tekmovanju World Cup v Italiji (2018); 30. mesto v disciplini Big Air na tekmovanju World Cup na Kitajskem (2018); 30. mesto v disciplini Big Air na tekmovanju World Cup na Novi Zelandiji (2019)
 • Vzorniki:
  Redmond Gerard, Sven Thorgren, Jesse Augustinus, Jared Elston in Sam Taxwood
 • Cilji in želje:
  uvrstiti se med najboljših 10 v svetovnem pokalu (nastopi v finalu),  uvrstitev in nastop na olimpijskih igrah 2020 v Pekingu ter lastna blagovna znamka oblačil v prihodnosti

Naj Mekinc, deskar na snegu

Nalagam..

Naj je od lanske sezone član A reprezentance za tekme svetovnega pokala in edini moški nastopajoči za Slovenijo. Najevi starši so že od malega vedeli, da se bo njihov sin ukvarjal s športom, vprašanje je bilo le, kateri šport ga bo najbolj pritegnil. Pri štirih letih je začel trenirati judo, ki ga je naučil reda in discipline ter pravilnih padcev – to mu zdaj zelo koristi pri deskanju. Nato je pri šestih letih judo zamenjal za kolo in začel trenirati ter tekmovati s kolesom BMX, poleg tega pa je treniral še nogomet in prosto plezanje. Bolj kot je šport adrenalinski, bolj mu je bil všeč.

Ko je prvič stopil na smuči, pa se je z njimi raje vozil po gozdu in skakalnicah kot po urejeni progi. Ker sta starša deskala, je želel s tem športom poskusiti tudi sam. A pri tem so naleteli na težavo, kje dobiti opremo. Tako majhnih desk in čevljev takrat še niso izdelovali. Spominja se, da so si njegovo prvo desko in čevlje izposodili, pa še ti so bili preveliki za šestletnika. “Kljub dvojnim nogavicam v prevelikih čevljih in deski, ki je bila večja od mene, me je deskanje tako navdušilo, da sta me starša, ki sta poznala pionirja med deskarji, Materja Vöröša, vpisala v klub Nič lažjega, kjer sem začel spoznavati čare deskanja prostega sloga pod okriljem Tadeja Žvikarta,” pove mladi športnik.

Od takrat je vsak zimski konec tedna preživljal v snežnih parkih na Cerknem in Krvavcu. “Trener je kmalu prepoznal moj talent in me pri desetih letih peljal na prvo tekmo za državni pokal. Takrat sem osvojil 3. mesto, potem pa sem bil nadaljnja tri leta v svoji kategoriji državni prvak,” pravi Naj. Že pri 13 letih je dobil povabilo v reprezentanco, a to je pomenilo visoke stroške, ki pa si jih družina ni mogla privoščiti. Naj je kljub vsemu vztrajno treniral naprej in se še naprej udeleževal tudi tekmovanj, na katerih je večinoma pristal na stopničkah. “Moja trma, vztrajnost ter uspešnost je starše prepričala, da sem leta 2015 vstopil v mladinsko reprezentanco, kjer sem resno začel trenirat pod okriljem Matevža Pristavca in Domna Bizjaka. Vedno več sem manjkal v šoli in vedno težje je bilo usklajevati šolo in treninge. Veliko je bilo odrekanja. Kljub poškodbi – zlomu noge in roke in bolečim padcem – sem vztrajal.” K sreči razen zlomov ni imel resnejših poškodb, ki bi ovirale njegovo napredovanje v tem športu. Buške, rahli zvini in vsakodnevne bolečine pa so, kot pravi, njegov vsakdanjik.

Mladi upi 2019 - Naj Mekinc
Naj Mekinc, deskar na snegu (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

V nasprotju z večino njegovih vrstnikov mu je ljubša zima od poletja. “Obožujem stik s snegom, prvo “furo” po “celcu”, letenje in vrtenje v zraku ter “odfurat” objekte s stilom,” pravi Naj. Poleti snežne strmine zamenja za deskanje na valovih, vsak dan in povsod pa ga spremlja rolka. “Poleti, ko večinoma nimam treningov, se pridružim slovenski ekipi deskarjev na valovih v Španiji, kjer pridno delam v kampu in vsak prosti trenutek izkoristim za deskanje, ki je hkrati tudi del poletnega treninga,” pravi Naj.

Mladi športnik si je postavil več ciljev. Glavni cilj te sezone je, da se maksimalno posveti treningom in s tem napreduje v izvedbi težjih likov. Poleg tega pa želi uspešno zaključiti gimnazijo in opraviti maturo. Sicer pa so njegovi cilji nadaljnje uvrščanje med 10 najboljših v svetovnem pokalu, najpomembnejši cilj pa je uvrstitev in nastop na olimpijskih igrah 2020 v Pekingu. Zaveda se, da je za dosego teh ciljev potrebno ogromno odrekanja.

Trener Matevž Pristavec poudarja Najevo perspektivnost, delavnost in motiviranost. Kot trener reprezentance pa se dobro zaveda, da za uspeh ni dovolj le popolna predanost in veliko treningov, pač pa tudi finančne zmožnosti, ki krijejo vse te treninge in udeležbo na tekmovanjih. “Štipendija bi prinesla finančno razbremenitev športnika in mu omogočila boljše pogoje za napredek v športu. V šoli pa bi predstavljala motivacijo za učenje kljub dolgotrajni odsotnosti v zimski sezoni,” pravi Pristavec.

Za njegovo športno napredovanje pa so namreč nujni tudi treningi v tujini, kjer so pogoji bolj primerni. Poleg treningov na blazini v Bennger parku v Avstriji, bi se Mekinc rad udeležil tudi treningov na Japonskem. Tam imajo posebno umetno skakalnico ustrezne višine z mehkim doskokom, kjer pri padcih ni možnosti težjih poškodb. “Treningi tam so pred začetkom sezone, blazina pa omogoča več poguma, drznosti, enostavno več si upaš, in zato tu naučeno izvrstno takoj preneseš na sneg,” pravi deskar na snegu. Kadar ni na poti, na snegu ali v šoli, za njegovo redno kondicijsko pripravo skrbi trener Andraž Jančar. Trenira tudi na veliki ponjavi v športnem društvu GIB, a pravi, da bi še raje imel ta rekvizit kar doma, kjer bi lahko treniral, ko bi želel.

Naj je od lanske sezone član A reprezentance za tekme svetovnega pokala in edini moški nastopajoči za Slovenijo. V lanski sezoni je pri svojih 17 letih kot debitant z nastopanjem v svetovnem pokalu dosegel skupno 32. mesto, s tem pa je pridobil status mednarodnega športnika. To mu je dalo dodatni navdih in motivacijo za nove cilje.

Skodran in nasmejan dijak četrtega letnika Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju namerava študij nadaljevati na Fakulteti za dizajn. Nekoč bi namreč rad ustvaril lastno blagovno znamko oblačil.