Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: helikonist Bratko Krivokapić

Za Bratka glasbeni poznavalci pravijo, da je verjetno eden najboljših mladih glasbenikov v Sloveniji ta hip. Izstopa pa tudi zato, ker igra na novo glasbilo, tenorski helikon, ki v svetu še ni tako poznano in ga je ustvaril njegov oče. Bratkov cilj je, da bi prav on prispeval k popularizaciji helikona v svetu in postal vodilni glasbenik na tem inštrumentu, kar mu počasi že uspeva.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Bratko Krivokapić

Bratko Krivokapić

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  glasba – helikon
 • Dosedanji dosežki:
  specialna 1. nagrada - zlata plaketa v helikonu na mednarodnem evropskem tekmovanju v Srbiji (2011); zlata plaketa in 3. mesto v trobilih na mednarodnem tekmovanju v Sloveniji (2018); igranje solo skladbe ob spremljavi pihalnega orkestra KGBL (2012); nastopi v okviru glasbene šole (javni nastopi, interni nastopi, revija glasbenih šol); solistični nastop ob spremljavi simfoničnega orkestra glasbene ustanove v Latviji (2012); samostojni solistični in komorni nastop v Španiji (2013); samostojni nastop na konferenci ITEC v ZDA (2014); samostojni in komorni nastop z ansamblom helikonov na konferenci IET v ZDA (2015); solistični in komorni nastop na Mednarodnem festivalu slovanske glasbe v Rusiji (2016); samostojni in komorni nastop na Festivalu turkmenske glasbe v Rusiji (2016); izvajanje Koncerta za tenorski helikon zaslužne ruske skladateljice Valerije Besedine, napisan prav za Bratka Krivokapića na Festivalu Moskovska Jesen v Rusiji (2018); samostojni nastop na avtorskem večeru skladateljice Valerije Besedine v Rusiji (2019); profesionalno snemanje kot solist ob spremljavi Simfoničnega orkestra mesta Jaroslavla v Rusiji (2019); solistično igranje ob spremljavi Orkestra Slovenske vojske v Slovenski Filharmoniji v Ljubljani (2018); Operacija helikonov – solistični nastop ob spremljavi policijskega orkestra in direktni prenos RTV za evropski radio klasične glasbe (2019); audio snemanje za RTV Slovenije in Pianoroom – Koncert za tenorski helikon (2018), nastop pred predsednikom republike Slovenije Borutom Pahorjem (2013)
 • Vzorniki:
  nima vzornikov, upa, da bo sam nekoč komu vzor
 • Cilji in želje:
  postati najboljši in poskrbeti za popularizacijo tenorskega helikona

Bratko Krivokapić, helikonist

Nalagam..

Bratko Krivokapić ne izstopa le med svojimi vrstniki, pač pa tudi med glasbeniki. Igra namreč na povsem na novo ustvarjeno glasbilo – tenorski helikon. To glasbilo je nastalo po zamisli njegovega očeta, ki je bil profesionalni tubist in je zdaj skladatelj, radijski urednik ter profesor na nižji, srednji in višji glasbeni stopnji. Tenorski helikon je povsem edinstveno glasbilo v svetovnem merilu in Bratko je ta hip edina oseba, ki nanj igra na umetniški ravni. Aktivno namreč igra že deveto leto.

18-letnika glasba izjemno navdihuje. Nič nenavadnega, glede na dejstvo, da je celotna družina zelo povezana z glasbo. Njegov brat Vidor igra sopranski helikon, sestra Ilonka igra klavir in poje, klavir igra tudi njegova mama, ki poučuje tudi na srednji glasbeni šoli v Ljubljani.

“Najbolj mi je pri igranju všeč, da skozi “glasbeni jezik” povem občinstvu eno prelepo zgodbo in mu glasbo skušam tudi čim bolj približati. Seveda to ni lahka in enostavna življenjska pot, ker velikokrat naletimo na ovire ter dvome v svoje igranje in odločitve. Včasih je treba imeti veliko volje, vztrajnosti in motivacije za razvijanje glasbenih veščin. Ustvarjanje glasbe je tudi eden izmed mojih številnih hobijev. Res je, da sem v zelo začetni fazi, ampak me zelo veseli ustvarjati nekaj zanimivega, lepega in unikatnega,” pravi mladi glasbenik.

Mladi upi 2019 - Bratko Krivokapić
Bratko Krivokapič, glasbenik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Z glasbo se je začel ukvarjati že zelo zgodaj. Najprej je pri sedmih letih prijel za harmoniko, ki jo je igral približno štiri leta. A ko mu je njegov oče pokazal čisto svež prototip tenorskega helikona, ki ga je prinesel iz tovarne, se je takoj zaljubil vanj in v njem videl velik izziv. “Ko sem ga prvič videl, mi je postal zelo všeč in sem prosil očeta, če ga lahko poskusim. Po prvih nekaj tonih sem se odločil, da se bom začel učiti ta inštrument. Inštrument pa mi ni postal všeč samo zaradi tega, ker je bil lep in sijoč, ampak tudi zato, ker je unikaten (družina helikonov je na novo razvita družina trobil na podlagi zlatega reza) in predstavlja nekaj novega, izvirnega in edinstveno lepega v glasbi,” pravi Krivokapić.

S tem posebnim glasbilom je pod mentorstvom svojega očeta dosegel številne uspehe. Cilje pa si je postavil zelo jasno in zelo visoko: “S helikonom želim doseči to, da se začne uporabljati množično, ker je res sijajen inštrument s prelepim zvokom. Rad bi postal prepoznaven kot svetovni solist na helikonu, ker mi je super igrati pred občinstvom in mu pokazati nekaj novega, lepega in kaj vse premore ta inštrument. Do zdaj mi je šlo to precej dobro, saj sem helikon pokazal že v kar nekaj svetovnih državah, kot so ZDA, Rusija, Španija, Latvija, Nemčija, Avstrija, Srbija …” Kot pravi, se njegova celotna kariera odvija okoli ene same misli: “Postani najboljši, da te bo svet opazil.” A se zaveda, da ga čaka težka naloga.

Bratko trenutno obiskuje tretji letnik ljubljanske Akademije za glasbo. “Na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani se je Bratko vpisal pred dvema letoma in bil sprejet kot izredno nadarjen talent, saj je imel šele 16 let,” pravi njegov mentor Dušan Kranjc, vodja Katedre za trobila na Akademiji za glasbo. “Govorimo o glasbeno nadpovprečno bogatem talentu in o intelekturalno zelo visoki muzikalni razgledanosti,” pravi Kranjc, ki je – tako kot njegovi drugi profesorji – prepričan v “odlične sposobnosti mladega glasbenika, ki že sedaj posega po muzikalnih vrhuncih.”

Bratko pravi, da posebnih vzornikov nima, niti se nima po kom zgledovati. “Zato pa trdo delam, da bom, upam, nekega dne jaz vzornik kakšnemu mlademu helikonistu. Zato se tudi ne zgledujem po nikomur, ker bi rad sam ustvaril nekaj svojega, novega ter unikatnega,” pravi ambiciozni najstnik. Seveda pa spoštuje in občuduje številne umetnike, glasbenike, skladatelje in pedagoge, ki so izjemni na svojem področju in se lahko od njih veliko nauči. A tudi sam je inspiracija za številne umetnike, saj so doslej številni skladatelji posebej zanj in njegov inštrument zložili izvirno glasbo. Med drugim je nastopal že v ZDA, Rusiji, Latviji, Avstriji, Španiji, Nemčiji in Srbiji.