Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: glasbenik Matej Štih

19-letni Matej Štih se že od svojega devetega leta posveča glasbi, še posebej pozavni. Kot solist na tem inštrumentu je nastopal že na številnih koncertih v Sloveniji in tujini. Svoje glasbeno znanje bi rad izpopolnil s študijem v tujini, s tem pa bi rad uresničil svoje največje sanje – postati izvrsten in svetovno znan pozavnist.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Matej Štih

Matej Štih

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  glasba - študij pozavne
 • Dosedanji dosežki:
  Grand Prx, 3. nagrada v pozavni na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem (2019); 1. nagrada v pozavni na mednarodnem tekmovanju v Srbiji (2019); 1 nagrada v pozavni na mednarodnem tekmovanju v Srbiji (2018); 1. nagrada v pozavni na mednarodnem tekmovanju v Nemčiji (2018); 1. nagrada v pozavni in zlata plaketa ter najboljša izvedba na Temisg 46. državnem tekmovanju v Kranju (2017); solistični koncert na Woodwind & Brass na Hrvaškem (2019); solist na pozavni na koncertu Pihalnega orkestra KGBL v Makedoniji (2019); solist na pozavni na koncertu Pihalnega orkestra KGBL v Grčiji (2019); solist na pozavni na koncertu Pihalnega orkestra KGBL v Srbiji (2019)
 • Vzorniki:
  Daniel Bonvin, Joseph Alessi, Jörgen van Rijen, Fabrice Millischer, György Gyivicsan, Stefan Schulz in Branimir Slokar
 • Cilji in želje:
  želi kupiti novo, boljšo pozavno, dokončati študij v tujini in izpopolniti svoje znanje, postati član enega priznanih orkestrov ter čim boljši in znani pozavnist

Matej Štih, glasbenik

Nalagam..

Matej Štih je mladi glasbenik iz Kamenice na Dolenjskem v občini Sevnica. Že kot otrok je občudoval starejšega brata, ki se je ukvarjal z glasbo, nato pa tudi sam pri devetih letih začel obiskovati glasbeno šolo Sevnica. Tam je spoznal bariton (evfonij). Igral je v šolskem trobilnem kvintetu in mladinskem orkestru ter postal član Godbe Slovenskih železnic, kjer je večkrat nastopal kot solist. A ker mladi glasbenik vedno išče nove izzive, se je ob zaključku osnovne šole navdušil nad igranjem pozavne. Ta inštrument mu je nato popolnoma prirasel k srcu, zato jo s seboj vzame tudi, ko s prijatelji pripravlja kres doma na vasi.

Matej je letos uspešno zaključil 4. letnik na Konservatoriju za glasbo in balet pri profesorju Andreju Karbi. V tem času je nanizal mnoge dosežke na tekmovanjih državnega in mednarodnega nivoja ter se udeležil različnih izobraževanj in seminarjev priznanih profesorjev pozavne. Svoja znanja je predstavil na koncertnih odrih kot solist skupaj s pihalnim orkestrom KGBL. "Z velikim veseljem sodelujem tudi v drugih komornih zasedbah,  na primer pri Godbi Slovenskih železnic Zidani most, Pihalnem orkestru Glasbene šole Sevnica, Trobilnem kvartetu in Sekstetu  Dolenjskih trobilcev," pravi Matej.

"Že na začetku je pri Mateju bilo zaznati velik talent in resnost do dela. Z veliko poslušnostjo in željo, da doseže kar največ, česar je sposoben v teh letih, mu je to v največji meri tudi uspelo," pravi njegov mentor Andrej Karba, profesor pozavne na Koservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, ki glasbenika spremlja že pet let.

Čeprav se je dosežkov v preteklih letih nabralo res veliko, pa je sam najbolj ponosen na prvo nagrado na solističnem mednarodnem tekmovanju za tenor in bas pozavno IPV v Nemčiji, kjer je pri 17 letih tekmoval le s tujimi pozavnisti in prepričljivo zmagal v svoji kategoriji. Posebno mesto v njegovem spominu ima tudi mednarodno tekmovanje Woodwin & Brass v kategoriji Grand-Prix v Varaždinu. Na tem tekmovanju starost ni omejena in tekmujejo vsa trobila in pihala. Tekmovanja se je udeležilo 32 glasbenikov z različnih glasbenih akademij po svetu. Matej pa je bil edini tekmovalec, ki je še vedno v srednji šoli. Kljub močni konkurenci je osvojil tretjo nagrado in bil hkrati edini od 14 trobilcev, ki je prejel nagrado.

Mladi upi 2019 - Matej Štih
Matej Štih, glasbenik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Na večini tekmovanj je s svojim igranjem navdušil poslušalce in komisijo, ki mu je brez kakršnih koli pomislekov podelila prva mesta in prve nagrade, pravi profesor Karba.

Svoje glasbeno znanje bi rad mladi glasbenik še nadgradil, zato se je odločil za študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. "Glavni razlog študija v Salzburgu je tamkajšnji profesor Daniel Bonvin, ki me je od vseh profesorjev, ki sem jih obiskal doma in v tujini, najbolj prepričal. Profesor Bonvin s svojim kvalitetnim poučevanjem ter vsemi svojimi glasbenimi izkušnjami, mlajšim generacijam prenese ogromno znanja in jim odpre možnosti za igranje v svetovno znanih orkestrih. Med drugim je tudi solo pozavnist v Münchenski filharmoniji, zato mi lahko poda ogromno informacij in doprinese še več praktičnih izkušenj v orkestrih in v komornih skupinah," pravi 19-letnik. Kot dodatno prednost študija v tujini izpostavlja tudi izpopolnjevanje tujih jezikov, udeležbo na večjih seminarjih in koncertnih turnejah po svetu. "Zavedam se, da so vse te informacije dobrodošle in pomemben ključ pri mojem nadaljnjem izobraževanju, saj si želim soustvarjati kvalitetnejšo vsebino izobraževanj v Sloveniji in soustvarjati več povezav slovenskih in tujih glasbenih ustvarjalcev," pravi Štih.

Njegova velika želja pa je, da bi postal član enega priznanih orkestrov, saj neizmerno uživa v igranju, ki v njem vzbudi neverjetne, nepozabljive in neopisljivo čarobne trenutke. "Moje sanje so, da bi lahko enkrat v prihodnosti na velikih odrih širom sveta zaigral skupaj s svetovno znanimi pozavnisti, tako imenovanimi vzorniki, ki so: Daniel Bonvin, Joseph Alessi, Jörgen van Rijen, Fabrice Millischer, György Gyivicsan, Stefan Schulz ter Branimir Slokar, ki je eden najprepoznavnejših ne samo slovenskih pozavnistov, temveč pozavnistov celega sveta," pravi mladi glasbenik.

"Verjamem, da bom z močno voljo in nadaljnjim trudom dosegel svoje cilje in vizijo, ki jo spremlja dolgoletna želja, namreč postati čim boljši in znani pozavnist," je odločen Matej. Njegov mentor pa je prepričan, da mu bo uspelo uresničiti svoje cilje: "Verjamem, da je Matej eden redkih, ki imajo takšen potencial, da jim lahko v res hudi konkurenci uspe preboj med vidnejše glasbenike svetovnega kova, ki bodo kdaj nastopili na večjih svetovnih odrih, ali igrali v vodilnih orkestrih po svetu."

Sicer pa mladega pozavnista zaznamujejo mirnost, dobra koncentracija in natančnost. Energično in z nasmehom se podaja vsem ciljem naproti. "Po svojih najboljših močeh opravim vse, kar si zastavim, saj sem vztrajen in odločen. Ker sem komunikativne narave, svoj prosti čas rad preživljam s prijatelji ob glasbi in pohodništvu. Ob koncih tedna se doma posvetim tudi svojima štirinožnima prijateljema, kužku Tačkotu in čistokrvnemu lipicancu – konju Vojkotu," pravi 19-letnik.