Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: glasbenik Vid Ibic

Vid je perspektiven mladi pianist, ki ga izpolnjujejo tako lastni uspehi kot tudi zadovoljstvo poslušalcev. Pod njegovimi prsti tudi najzahtevnejše skladbe oživijo, saj v njih prelije veliko občutkov. Svoje znanje si želi nadgraditi v tujini pri svetovno priznanih profesorjih. Glasbeno ustvarjanje mu pomeni življenjski izziv.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Vid Ibic

Vid Ibic

 • Leto rojstva:
  2002
 • Disciplina delovanja:
  glasbena umetnost - klavir
 • Dosedanji dosežki:
  koncert ob izidu albuma Zlati pianisti 2019 v Kranju (2019); samostojni recital v Italiji (2019); sodelovanje na mednarodni glasbeni prireditvi Arsonore v Avstriji (2019); 1. mesto v E kategoriji in absolutni zmagovalec celotnega mednarodnega tekmovanja Giovanni Talenti – Citta di Gorizia v Italiji (2019); snemanje zgoščenke Zlati pianisti 2019 v Sloveniji (2019); 1. mesto in 1. nagrada v klavirju na državnem tekmovanju TEMSIG na Jesenicah (2019); mednarodni solistični koncert z orkestrom v Italiji (2018); mednarodni solistični koncert z orkestrom v Avstriji (2018); 2. nagrada na mednarodnem tekmovanju Piano Talents v Italiji (2018); 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Premio Isola del Sole v Italiji (2018); 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Tomaž Holmar v Italiji (2017); recital ob obletnici Lizstovega koncerta v Mariboru (2016); snemanje zgoščenke Zlati pianisti 2016 v Sloveniji (2016); 1. mesto in 1. nagrada v klavirju na državnem tekmovanju TEMSIG v Sloveniji (2016) in Zlati violinski ključ na Glasbeni šoli Koper (2016)
 • Vzorniki:
  Krystian Zimerman in Seong Jin Cho
 • Cilji in želje:
  nadgraditi glasbeno znanje v tujini pri svetovno priznanih profesorjih, še posebej specialistih za Chopina, in se profesionalno ukvarjati z glasbo

Vid Ibic, pianist

Nalagam..

17-letni Vid izstopa med svojimi vrstniki pianisti, kar dokazujejo tudi številne osvojene nagrade in povabila na koncerte. Glasba je njegova velika strast. "Z vsakim pianističnim nastopom poskušam pričarati poslušalcem čustva in doživljanje, ki so skriti med notami, obogateno z mojo interpretacijo. Največja potrditev mojih uspehov niso samo visoka mesta na tekmovanjih, ampak predvsem zadovoljstvo poslušalcev," pravi.

Dijak četrtega letnika tako splošne kot umetniške Gimnazije Koper igra klavir že od malih nog. Nad tem inštrumentom ga je navdušila sestra Maja, ki se je klavirja začela učiti prva. Kot pravi, je bila dolga leta prav ona njegova vzornica, saj je vedno igrala bolj zahtevne skladbe in bila uspešna na tekmovanjih. Sam se zdaj s klavirjem ukvarja že 11 let – torej od šestega leta starosti. Na začetku se mu je zdelo učenje klavirja igra, a kmalu so sledila tekmovanja in pomembnejši nastopi, tako da je klavir sčasoma postal njegova strast.

Njegovi vzorniki so vrhunski in uveljavljeni pianisti, kot sta Krystian Zimerman in Seong Jin Cho. "Odraščala sta v drugačnem okolju in času, a je kljub temu v njunih izvedbah slišati toliko podobnega. Sorodno jima je predvsem, da sta oba zmagala v Chopinovem tekmovanju – to eno največjih pianističnih tekmovanj, posvečeno mojemu najljubšemu skladatelju Fredericu Chopinu. Tega tekmovanja se nameravam udeležiti tudi sam in se nanj že aktivno pripravljam. Chopin ima v mojem srcu posebno vrednost pravega poeta na klavirju, ki kljub tehnični zahtevnosti njegovih skladb daje poudarek na zgodbi in čustvih, ki jih želi sporočiti," pravi Vid.

Vid Ibic
Vid Ibic, glasbenik - pianist (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kot pravi njegova mentorica Selma Chicco Hajdin, učiteljica klavirja na Glasbeni šoli Koper ter Gimnaziji Koper, je Vid izjemno glasbeno nadarjen, kar se kaže "skozi sposobnost osvajanja zelo zahtevnega repertoarja, ki sega od virtuoznih kompozicij, ki jih običajno izvajajo študenti šele na magistrskem in doktorskem študiju, do zahtevnih liričnih skladb, kjer so posebej razvidna njegova čutna zrelost, tonska prefinjenost ter izrazita muzikalnost". Na nastopih je izjemno suveren in publiko prepriča z zanimivo, barvito ter hkrati energično in virtuozno igro.

Vid pravi, da mu je vsaka minuta za klavirjem dragocena in mu prinaša novo znanje in dodatno veselje do izvajanja. "Detajli, ki doprinesejo k perfektni izvedbi, zahtevajo svoj čas, da so potem na odru izvedeni brez napora. Tako se lahko prepustim toku glasbe. Pri odrski izvedbi o notah ne razmišljam, ampak le o občutkih, ki jih želim pričarati poslušalcem. To je tudi moj smisel v vlogi umetnika," je jasen pianist.

"Glasbi posvečam ves prosti čas, saj me povlečeta tako kompleksnost Bachovih fug kot sentimentalnost Chopinovih sonat," pravi mladi glasbenik, ki ima poleg glasbe rad tudi matematiko in šport, saj verjame v tisti rek »zdrav duh v zdravem telesu«.

Glasbeno šolanje že nadaljuje na akademiji v Gradcu. "Pred tremi leti je bil kot izredno nadarjen pianist sprejet na Univerzi za umetnost v Gradcu v klavirskem razredu profesorice Zuzane Niederdorfer. Dve leti je obiskoval pripravljalni program, letos je po uspešno opravljenem sprejemnem preizkusu predčasno sprejet v 1. letnik rednega študija klavirja," je pojasnila njegova mentorica. Za seboj ima že 24 izjemnih uspehov na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je največkrat dosegel prvo nagrado, devetkrat absolutno 1. mesto ter dvakrat vseh 100 možnih točk.

Poleg tega da Vid izstopa v procesu učenja tudi najzahtevnejših del, prav tako izstopa po samostojnosti, vztrajnosti ter organiziranosti pri doseganju zastavljenih ciljev, pravi njegova učiteljica klavirja. "Poznavanje glasbe si želim nadgraditi v tujini pri svetovno priznanih profesorjih, še posebej specialistih za Chopina."

Vid je nedvomno zelo perspektiven glasbenik, z velikim umetniškim potencialom ter vsemi kakovostmi, ki jih zahteva resna umetniška kariera. "Festivali, tekmovanja in drugi mednarodni projekti so velik izziv in priložnost za pridobitev dragocenega znanja ter možnost koncertiranja in navezovanja stikov s tujimi glasbeniki. Hkrati so ti projekti tudi finančno zelo zahtevni. Velikokrat že prihod na avdicije pomeni velik finančni izdatek za mladega umetnika. Uvrstitev oziroma uspešno opravljeno avdicijo si prislužijo le najboljši glasbeniki, ki pa brez finančne pomoči ne morejo doseči prestižnih odrov ter tako izgubijo izjemne priložnosti za svojo kariero," pa Chicco Hajdinova opiše realnost tega glasbenega sveta. A mladi glasbenik je prepričan v eno: "Glasba in muziciranje na najvišjem nivoju mi pomenita življenjski izziv, zato bom to počel tudi v prihodnosti."