Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: harfist Jernej Mišič

Jernej je dopolnil komaj 16 let, a je s svojim izjemnim glasbenim talentom že prepričal konservatorij v Vidmu, je lahko predčasno opravljal izpit za sprejem na univerzo. Že pri 11 letih je dobil prva vabila za študij v tujini, a so se takrat doma odločili, da je še prezgodaj za tako velik korak. Njegov cilj je postati eden najboljših harfistov na svetu.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Jernej Mišič

Jernej Mišič

 • Leto rojstva:
  2003
 • Disciplina delovanja:
  glasba – harfa
 • Dosedanji dosežki:
  prva nagrada na Concours Francais de la harpe v Limogesu (2017); druga nagrada na 22. mednarodnem tekmovanju Petar Konjević v Novem Sadu (2017); nagrada Glasbene šole Kranj za izjemne dosežke v šolskem letu 2016/17; posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v Mariboru (2017); Zlata plaketa in 2. nagrada na 47. tekmovanju TEMSIG v Radovljici (2017); zlato priznanje in zmagovalec kategorije (100/100 točk) na 10. Mednarodnem tekmovanju Svirel v Vipolžah (2018); finalist in nagrada Lions Sisak na 24. Mednarodnem tekmovanju glasbene mladine Lions Grand Prix v Reki (2018); prva absolutna nagrada (100/100 točk) na 1. Mednarodnem glasbenem tekmovanju Giovani Talenti Citta di Gorizia v Gorici (2018); prva absolutna nagrada (100/100 točk) na 3. mednarodnem glasbenem tekmovanju Walled Town v Cittadelli (2018); velika nagrada Glasbene šole Kranj za izjemne dosežke v času šolanja na GŠ Kranj (2018); posebno priznanje na 53. Mednarodnem radijskem tekmovanju za mlade glasbenike Concertino v Pragi (2019); prva absolutna nagrada (100/100 točk) na 5. Mednarodnem tekmovanju Giovani Musicisti – Diapason D’Oro v Pordenonu (2019) in opravljena avdicija za Focus on Youth na 14. Svetovnem harfističnem kongresu, ki bo julija 2020 v Cardiffu
 • Vzorniki:
  najboljši harfisti na svetu
 • Cilji in želje:
  postati eden najboljših harfistov na svetu

Jernej Mišič, harfist

Nalagam..

Mladi Kranjčan Jernej Mišič pravi, da je harfa del njegovega življenja že od samega začetka. Zvoke strun je namreč poslušal še v maminem trebuhu, saj je namreč tudi mama harfistka. Kot otrok je vedno zaspal ob nežnih zvokih tega glasbila. Že zelo zgodaj v otroštvu pa je tudi sam pokazal zanimanje za glasbo in začel brenkati po strunah. Fasciniralo ga je to, kako dolgo zvenijo toni. Ko je bil star šest let, pa se je tudi zares začel učiti harfe v glasbeni šoli v Kranju. Kot pravi, je bila zanj sprva to le igra, a je kmalu postalo vse resnejše. Kljub temu pa nastopov in tekmovanj ne dojema kot delo, pač pa vedno kot velik izziv, še posebej zato, ker je bil na velikih tekmovanjih pogosto najmlajši tekmovalec. 

Svoje osnovno znanje o glasbi je dobil že doma, nato pa ga je začel vse bolj dopolnjevati z napotki drugih pedagogov. Nastopal je na številnih revijah za mlade harfiste, predvsem v Italiji. Tam se je poleg možnosti igranja na odru lahko udeležil tudi individualnih učnih ur z znanimi, uveljavljenimi harfisti. "Napotki in mnenja teh harfistov so mi bila velika vzpodbuda za delo naprej," pravi Jernej. 

Jernej Mišič
Jernej Mišič, harfist (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Nato je začel prejemati povabila za udeležbo tudi na tekmovanjih, ki jih v Sloveniji še nismo poznali. Kolikor so dopuščale finančne zmožnosti, se jih je tudi udeležil. Pri 10 letih je naletel na letak za eno od treh najprestižnejših harfističnih tekmovanj na svetu – tekmovanje Lily Laskine v Parizu. Ko je videl, da imajo tudi kategorijo za harfiste mlajše od 14 let, ga ni nič več ustavilo. "Moj cilj je bil, da grem na to tekmovanje, čeprav je mama kar nekajkrat umaknila note s pulta, češ to je še prezahtevno. Vztrajal sem in bil pri 11 letih na podlagi prejšnjih dosežkov in priporočilnih pisem harfistov, ki so me poznali, povabljen, da se tekmovanja lahko tudi udeležim," s ponosom pove. Na tekmovanju je bil najmlajši, a si je kljub temu uspel priboriti nastop v drugi etapi na velikem odru Kraljevega pariškega konservatorija za glasbo. Še vedno se živo spominja tistega nastopa. Nastopil je kot prvi tekmovalec pred polno dvorano in enajstčlansko žirijo. Kljub temu, da mu ni uspelo priti v finale, pa je po nastopu prejel številne pohvale od žirantov. "Emmanuelle Ceysson – prvi harfist metropolitanske opere mi je rekel, da je moj nastop čutil, kot da sam igra, ko je bil še otrok," se spominja danes 16-letnik.

Po tem nastopu je dobil tudi kar nekaj povabil za študij, med drugim od profesorja Erika Nielsena, ki ga je povabil na študij v prestižni glasbeni konservatorij Julliard School v New Yorku. A, ker je bil star komaj 11 let, so povabilo zavrnili. 

Pri pripravah na pariško tekmovanje mu je pomagala profesorica Patrizia Tassini. Sprva je k njej hodil na lekcije vsak mesec, nato na štirinajst dni, pred tremi leti – ko je začel hoditi v gimnazijo – pa ga je povabila v svoj razred. Profesorica se spominja, kako je Jernej izstopal med talentiranimi slovenskimi harfisti: "Takoj, ko sem mu razložila njegove tehnične napake, jih je želel popraviti. To je neverjetno za tako mladega fanta!" Kot pravi, je takoj začutila, da je deček "poln glasbe" in da ima zelo jasen cilj, da postane profesionalni harfist.

Uspešno je opravil izpit za predakademski študij, ta stopnja naj bi trajala tri leta in je nekako v rangu naše srednje šole. "Bil sem vesel in si naredil načrt, kako bom lahko čim bolje zaključil deveti razred osnovne šole in opravil vsaj nekaj predmetov tudi v Vidmu, saj vsa predavanja potekajo v italijanščini," je dejal. Toda že ob začetku šolskega leta je izvedel, da se je profesorski zbor konservatorija na podlagi tistega, kar je pokazal na sprejemnem izpitu, odločil, da mu da možnost, da lahko predčasno opravlja izpit za naslednjo – univerzitetno – stopnjo. "Zaigral je pomemben program z glasbenimi deli, ki so zahtevni ne le tehnično, pač pa tudi glasbeno. Tovrsten program ponavadi harfisti igrajo za zaključni izpit na magisteriju," je pojasnila profesorica Tassini. 

Čeprav ga je skrbelo, kako bo usklajeval gimnazijo v Kranju in študij v Vidmu, kjer obiskuje že 2. letnik, mu nekako uspeva. "Ni lahko, vendar gre. Vsak dan si postavim prioritete, kaj je najpomembnejše in v tem vrstnem redu skušam narediti čim več," pravi. Seveda je pri vsem skupaj pomembno tudi to, da mu Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju omogoča usklajevanje obveznosti na obeh šolah. "Jernej zelo zrelo koordinira oba študija. Njegova zrelost in doslednost se odražata tudi v razredu, kjer je kljub zahtevnemu urniku vedno pripravljen pomagati sošolcem," je o Jerneju povedal njegov razrednik Anže Kršinar.

Kot vsak najstnik se tudi on veseli poletnih počitnic – a iz povsem drugih razlogov. Poletje je namreč zanj čas poletnih mojstrskih tečajev, ko se lahko še bolj posveti ljubljeni harfi. Prvič se je poletnega tečaja udeležil pri 12 letih v francoskih Alpah. Nato ga je profesorica iz poletnega tečaja sama povabila, da se naslednje leto udeleži poletne akademije Voksenasen v Oslu, kjer je bil letos že tretjič. Bil je tudi v Franciji na tečaju pri prvi harfistki berlinskih filharmonikov Marrie Pierre Langlement. Spomladi bi se rad udeležil tudi tečaja v Goteborgu, kjer se teden intenzivnega dela zaključi z avdicijo za orkester, ki jo poslušajo in komentirajo člani orkestra. Najboljši tečajnik dobi možnost, da igra en program z goteborškimi simfoniki. Jernej si prihodnje leto želi tudi na študentsko izmenjavo Erasmus. "Trenutno čakam na odgovor, če je to možno, saj še ne bom star 18 let," pravi in dodaja, da so prav zaradi njegovih let vsi nastopi, tekmovanja in tečaji družinski projekti.

Mladi glasbenik je bil pred kratkim sprejet tudi na Svetovni harfistični kongres (WHC), na posebni program za mlade – Focus on Youth, ki se bo odvijal v Cardiffu v Združenem kraljestvu. Kongres poteka na vsaka tri leta, v Evropi pa ga ni bilo že od leta 2008. Gre za destdnevni kongres, v okviru katerega potekajo razne konference, koncerti, tečaji, delavnice, pa tudi nastop mladih do 24 let. Od 500 prijavljenih kandidatov so v program izbrali le 25 mladih – med njimi tudi Jerneja Mišiča. 

Da je res na pravi poti, ga je prepričala tudi udeležba na dogodku v Portogruaru, kjer je na odru skupaj nastopilo 100 harfistov. "Že ob prihodu mi ni bilo povsem jasno, zakaj mora biti ravno moja harfa postavljena takoj za prvo harfo, vendar se s tem nisem obremenjeval. Po generalki pa sta k meni pristopili profesorica Tassini in prva harfistka in mi ponudili mesto v orkestru harf Ventaglia, kjer naj bi zamenjal prav vodjo. Seveda sem presrečen," pravi Jernej. Dela in priložnosti mu, kot kaže, res ne manjka. Kot pravi, pa je za takšne odzive ključno to, da se glasbi resno posveča in to potem opazijo tudi drugi, ki mu dajejo še več nasvetov in vzpodbud. Nedvomno najstnik živi za harfo, kar dokazuje tudi njegov najljubši citat harfista in skladatelja Carlosa Salzede: "To, kar je glasba v življenju, to je harfa v glasbi."