Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: kajakaš Vid Oštrbenk

Veslo in voda sta dve stvari, ki sta mlademu kajakašu Vidu Oštrbenku v veliko veselje, zato neutrudno trenira ter se na treninge vozi tudi sto kilometrov daleč. Osvojil je že več kot 20 nazivov državnega prvaka, postavlja pa si vedno nove in višje cilje.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru spletnega glasovanja

Vid Oštrbenk

Vid Oštrbenk

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  kajak na divjih vodah
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto v K1 mladinci šprint (U18), 1. mesto v 3xK1 šprint (U23), 3. mesto v C2 mladinci šprint (U18) ter 3xC2 šprint (U23) na svetovnem prvenstvu v BiH (2019); 3. mesto v K1 slalom mladinci na svetovnem prvenstvu na Poljskem (2019); 3. mesto v K1 slalom mladinci na evropskem poklau v Italiji (2019); 2. mesto v K1 slalom (U18) v Italiji (2019); 4. mesto v K1 slalom (U18) na evropskem pokalu v Solkanu (2019); 3. mesto v K1 slalom (U18) na evropskem pokalu v Solkanu (2019); 3. mesto v K1 slalom (U18) na evropskem pokalu v Avstriji (2019); 7. mesto v K1 slalom (U18) na evropskem pokalu v Avstriji (2019); 1. mesto v K1 šprint (U18) na evropskem pokalu v Sloveniji (2019); 2. mesto v K1 šprint (U18) in 1. mesto v 3xK1 šprint (U23) na evropskem prvenstvu v Makedoniji (2018); 5. mesto v ekstremnem slalomu na svetovnem prvenstvu v Italiji (2018)
 • Vzorniki:
  Jiri Prskavec, Joe Clarke in Peter Kauzer
 • Cilji in želje:
  v prihodnjem letu se vključiti v reprezentanco v obeh disciplinah (slalom in sprint na divjih vodah), uvrstitev med prvih pet na evropskem prvenstvu v sprintu na divjih vodah ter uvrstitev v polfinalne oziroma finale v slalomu

Vid Oštrbenk, kajakaš

Nalagam..

Vid Oštrbenk je mladi kajakaš iz Čateža ob Savi. Kraj, kjer se je rodil, je močno vplival na to, da se je že od malih nog zanimal za vodne športe. Blizu njegovega doma sta namreč kar dve reki. Ljubezen do kajaka pa mu je približal oče, ki je tudi sam treniral ta šport in je danes tudi njegov trener. Vid trenira kajak že od svojega petega leta starosti. "Ko sem kot mlad začel trenirati, sem imel odlične pogoje, s starostjo in napredovanjem pa potrebujem boljše pogoje za trening, saj je pretok in padec reke Krke, na kateri treniram večino časa, že premajhen," pravi 18-letnik. Vedno je treniral več različnih disciplin in bil v vseh zelo uspešen. Na državni ravni je osvojil več kot 20 naslovov državnega prvaka v vseh veslaških disciplinah – slalom, spust divje vode, sprint mirne vode in ekstremni slalom. V zadnjih letih pa tekmuje tudi v stoječem veslanju (supanje), ki postaja vse bolj priljubljeno.

Poleg kajakaštva pa kaže zanimanje tudi za mnoge druge športe – atletika, gimnastika, plavanje, smučanje, bordanje in drugo, kjer je prav tako sodeloval na šolskih tekmovanjih.

Najbolj ga navdušuje kajakaška disciplina slalom na divjih vodah, predvsem zaradi konstantnega spreminjanja vodnega toka in veliko različnih postavitev vrat. Za naslednje leto si je postavil cilj vključitev v reprezentanco v slalomu in sprintu na divjih vodah v višji starostni kategoriji (do 23 let), poleg tega pa se želi uvrstiti med prvih pet na evropskem prvenstvu v šprintu na divjih vodah ter uvrstitev v polfinalne oziroma finale v slalomu.

Vid Oštrbenk
Vid Oštrbenk, kajakaš (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

"Ravno zaradi širine in različnih disciplin, kjer za vsako potrebujem drugačno opremo, in tudi posledično treninge za vsako od teh, je potrebno zagotoviti opremo, ki je konkurenčna, in treninge na progah, ki pa so od mojega doma zelo oddaljene. Vse to zahteva velika finančna sredstva," se zaveda Vid. Poleg tega je to šport, kjer se uporablja razmeroma draga športna oprema, ki se lahko hitro poškoduje. V spomladanskih mesecih pa se mora zaradi izbirnih tekem za reprezentanco vsak dan voziti na trening v Ljubljano, kar pomeni okoli 100 kilometrov v eno smer. V Ljubljani je namreč kajakaška proga in zato ima tam boljše pogoje za trening in napredek.

Kljub tem težavam pa s svojimi dosežki dokazuje, da sodi resnično med najboljše mlade slovenske športnike. "S svojim pristopom do treninga in tekmovanj kaže, da se bo razvil v vrhunskega športnika tudi v absolutni konkurenci," je prepričan Andrej Jelenc, direktor Kajakaške zveze Slovenije.

Vid že vrsto let kaže potencial, da se bo razvil v vrhunskega športnika, in to v različnih disciplinah, pravi njegov trener in oče Mitja Oštrbenk. "Cilje si je postavil zelo visoko. Njegova volja in trdo delo pa ga bosta prav gotovo pripeljala do uresničitve teh ciljev. Če bo le možno, da bo lahko z opremo in treningi na divji vodi, ki je doma nima, izpolnil načrtovane priprave in treninge ter bil tako konkurenčen ostalim tekmovalcem, mu bodo zastavljeni cilji lažje dosegljivi," pravi trener.

Vidovi vzorniki so Jiri Prskavec (češki kajakaš), Joe Clarke (angleški kajakaš) in Peter Kauzer (slovenski kajakaš). "Kljub temu, da imajo različen stil veslanja, so mi všeč vsi trije, saj imajo veliko željo in predanost za ta prečudovit šport," pravi mladi kajakaš.