Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: kanuist Nejc Polenčič

18-letni kanuist na divjih vodah Nejc Polenčič uspešno podira vse prepreke. Ustavila ga ni niti poškodba hrbtenice, saj je po okrevanju znova začel tekmovati in dosegel izjemne rezultate tudi na mednarodni ravni. Zastavlja si visoke cilje, med katerimi je končni cilj nastop na olimpijskih igrah.

Nejc Polenčič

Nejc Polenčič

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  kanu slalom na divjih vodah
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto v disciplini C1 – mladinci na Svetovnem mladinskem (U23) prvenstvu na Poljskem (2019); 3. mesto v disciplini 3xC1 – mladinci na Sveotvnem mladinskem prvenstvu v Italiji (2018); 4. mesto v disciplini C1 – mladinci na Evropskem mladinskem prvenstu na Slovaškem (2018); 9. mesto v disciplini C1 – mladinci na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Italiji (2018); 5. mesto v disciplini C1 – mladinci na Svetovnem mladinskem prvenstvu na Slovaškem (2017); 5. mesto v disciplini C1 – mladinci na Evropskem mladinskem prvenstvu v Nemčiji (2017); 1. mesto v disciplini C1 – U16 na tekmovanju Olympic hopes na Slovaškem (2017); 10. mesto v disciplini C1 – člani na tekmovanju ICF Ranking v Italiji (2018); 1. mesto v disciplini C1 – mladinci in C1 – U23 na državnem prvenstvu v Solkanu (2019); 5. mesto v disciplini C1 – člani in disciplini 2xC1 – člani na državnem prvenstvu v Solkanu (2019)
 • Vzorniki:
  Michael Martikan
 • Cilji in želje:
  postati član reprezentance A, olimpijske igre

Nejc Polenčič, kanuist na divjih vodah

Nalagam..

Nejc Polenčič je star 18 let in je začel veslati že kot majhen otrok. Najprej z očetom, ki ga je vozil veslat na najlepše dele Soče v okolici Bovca. Tu se je tudi navdušil nad tem športom. “Kristalno čista voda, čudoviti hribi in bele skale med brzicami te prevzamejo. Ker imam že od dveh let težave z astmo, mi je šport na vodi zelo ustrezal,” pravi Nejc. Pri 11 letih se je priključil kajak klubu v Solkanu (Kajak klub Soške elektrarne). “Kot vsi sem najprej veslal v kajaku, nato pa sem na pobudo trenerja poskusil kanu. Takoj me je prevzel in že naslednje leto sem tekmovalni kajak kar prodal. Kanu mi je bistveno bolj všeč. Zdi se mi tudi bolj eleganten.”

Kmalu je začel tekmovati in zmagovati. Nato je pri 13 letih doživel šok in hud udarec za mladega športnika. “Na treningu v Tacnu, tik pred sezono, me je na prehodu čez začetno zapornico močno zabolelo v spodnjem delu hrbta in bolečina kar ni prenehala,” se spominja poškodbe izpred petih let. Sledili so zdravniški pregledi in preiskave, končna diagnoza pa je bila stresni zlom vretenca oziroma spondiloliza. Namestili so mu steznik za hrbtenico, ki je bil nekakšen kovinski oklep ter mu zapovedali šest mesecev strogega mirovanja. “Kot bi se mi podrl svet. Moji prijatelji so lahko trenirali, tekmovali in uživali poletje, vrhunec mojega poletja pa je bilo namakanje s steznikom v morju,” pravi mladi kanuist. Po pol leta mirovanja se je počasi znova vrnil na treninge ter pozneje tudi na tekmovanja. Začeli so se nizati uspehi na velikih tekmovanjih – tako državnih kot mednarodnih, ki jih je kronal z letošnjo zlato medaljo na svetovnem mladinskem prvenstvu.

Mladi upi 2019 - Nejc Polenčič
Nejc Polenčič, kanuist (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

“Nejc je že zgodaj pokazal vsestranski talent za šport in željo po vrhunskih rezultatih, na koncu pa se je odločil za disciplino kanu enosed. V svoji kategoriji se je od začetnih let redno uvrščal med najboljše vrstnike v Sloveniji. Njegova vsestranskost se kaže tudi v nastopih v različnih disciplinah,” pravi njegov trener in mentor Dejan Stevanović.

“Moje želje so seveda visoke. Želim si čim prej postati član A članske reprezentance in redno tekmovati v svetovnem pokalu. Dolgoročni cilj pa so seveda olimpijske igre. S trdim delom in malo sreče bi mi lahko uspelo,” pravi Nejc. Njegov vzornik je Michael Martikan – Slovak, ki je prvič zmagal v kanuju na olimpijskih igrah pri 17 letih leta 1996 in še danes tekmuje in zmaguje na velikih tekmah, čeprav je bil vmes resno bolan.

Vrhunski šport zahteva maksimalno predanost. Nejc trenira dvakrat dnevno, v dežju, snegu in vetru, pogosto že pred šolo. “Odpovedati se moram marsikateri zadevi, ki se mojim sošolcem zdi samoumevna. In zakaj to počnem? Ker je kanu moja ljubezen. Gre za šport v najbolj čistem pomenu. Ne gre a zaslužek, ne gre za slavo. Ker v kajaku in kanuju je zelo malo denarja,” pravi Nejc. A ta šport vseeno zahteva precej finančnih sredstev, saj mora vsako leto kupiti nov kanu in novo veslo. Poleg tega potrebuje primerne treninge tudi čez zimo, če želi biti konkurenčen na spomladanskih izbirnih tekmah. “V našem športu to pomeni odhod na priprave v kraje s primerno klimo. Trenutno največ mojih konkurentov te priprave opravi ali v Avstraliji ali v Združenih arabskih emiratih, kjer imajo super moderno progo. Mislim, da bi z dobrim treningom pozimi lahko precej napredoval in se zelo približal članski ekipi,” pravi Polenčič. 

Želje po doseganju vrhunskih rezultatov so pri njem izjemno velike in glede na športno podlago tudi realne, pravi trener Stevanović. “Njegova predanost športnemu načinu življenja in ljubezen do gibanja sta nekaj, na kar smo v klubu še posebej ponosni. Nejc je vrhunski kanuist in je potencial, ki lahko popelje kajakaško kanuistični šport na Primorskem v sam svetovni vrh,” je prepričan.

Nejc je dijak Srednje šole za mehatroniko, saj je, kot pravi, tehničen tip. V osnovni šoli je bil več let modelar in dvakratni državni prvak. Kljub vsem napornim treningom in številnim odsotnostim se trudi, da tudi v šoli dosega solidne rezultate. “Kolikor mi ostane prostega časa, grem rad z družino na kakšno gorsko kolesarjenje poleti, pozimi pa na kakšno turno smuko v gore. Najbolj pa uživam, ko se odpravimo na soške brzice okrog Bovca in tam prosto veslamo,” pravi Nejc.