Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2019: plesalec Kany Michel Obenga

Kany Michel je izjemno nadarjen plesalec, ki s svojimi dovršenimi gibi uspe pripovedovati zgodbe. Njegov talent so prepoznali tako domači kot tuji koreografi in po končani srednji šoli namerava na študij v tujino. Dela 18-letniku ne manjka, saj že zdaj nastopa v številnih plesnih in baletnih predstavah.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Kany Michel Obenga

Kany Michel Obenga

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  ples
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto v jazz solo (moški člani) na svetovnem prvenstvu na Poljskem (2017); 2. mesto v modern solo (moški člani) na svetovnem prvenstvu na Poljskem (2017); 1. mesto v jazz solo (moški člani) na državnem prvenstvu v Ljubljani (2018); 1 mesto v modern solo (moški člani) na državnem prvenstvu v Ljubljani (2018); solist leta 2017 v modernih tekmovalnih plesih – priznanje Plesne zveze Slovenije v Ljubljani (2018); 6. mesto v jazz solo (moški člani) na svetovnem prvenstvu na Poljskem (2018); igrana vloga Amus v filmu Codelli (2017); plesalec v operni predstavi Ksenija, Carmina Burana v SNG Opera in balet Ljubljana (2017, 2018); plesalec v dveh opernih predstavah Prodana nevesta in Čarobna piščal v SNG Opera in balet Ljubljana (2019); plesna vloga v muzikalu Brilijantina – nastopi po Sloveniji in tujini (2018, 2019); plesna vloga v Operi za mlade: Všeč si mi v Cankarjevem domu (2018, 2019); plesna vloga v plesno-glasbeni predstavi ZA MAM na Kongresnem trgu v Ljubljani (2019); sodelovanje na mednarodnem festivalu Internationales Solo Tanz Theater Festival v Nemčiji (2019); plesna vloga v plesno-glasbeni predstavi ob Dnevu Afrike v Ljubljani (2018, 2019); plesna vloga v Kjara’s Dance Project: Human v Cankarjevem domu v Ljubljani (2019)
 • Vzorniki:
  Anja Möderndorfer, Kjara Starič Wurst in Maša Kagao Knez
 • Cilji in želje:
  študij v tujini, po študiju pa bi rad delal v plesni kompaniji z mednarodno zasedbo

Kany Michel Obenga, plesalec

Nalagam..

18-letni Kany Michel Obenga pravi, da pleše, odkar ve zase, svojo prvo lastno plesno skupino pa je ustanovil že v vrtcu. V modernih tekmovalnih plesih je aktiven že deset let, v tem času je tudi v svetovnem merilu dosegel zavidljive rezultate. Začel je s hip-hopom, kasneje se je preusmeril v show, jazz in modern. Plesal je za več plesnih klubov v Ljubljani. Zaradi njegovih izjemnih plesnih dosežkov pa mu je Plesna zveza Slovenije pred dvema letoma dodelila naziv solist leta 2017.

Kanyjev plesni razvoj koreografinja in plesalka Maša Kagao Knez spremlja že od njegovega otroštva: "Še danes se živo spominjam, ko je pri štirih letih oponašal ples Michaela Jacksona, in takoj sem rekla, da bo zagotovo plesalec, saj tako talentiranega otroka še nisem videla. In res, v teh štirinajstih letih se je mali Kany razvil v neverjetnega plesalca. Spremljala sem njegovo plesno pot, se navduševala nad njegovimi plesnimi točkami in se veselila njegovih izjemnih rezultatov na plesnih tekmovanjih."

Zadnja leta se usmerja v bolj umetniško plat plesa. Njegovo življenje je razpeto med šolo in plesom. S plesom izraža sebe in ta mu daje smisel življenja. Pri umetniškem ustvarjanju mu neizmerne vztrajnosti in trdne volje nikoli ne zmanjka. Kot plesalec je sodeloval na številnih prireditvah, opernih predstavah v SNG Opera in balet Ljubljana, plesnih predstavah v Cankarjevem domu, na zunanjih javnih prizoriščih v Ljubljani, v muzikalu Brilijantina, pa tudi v filmu Codelli. "Mnogi plesni učitelji, trenerji, režiserji in vodje plesnih projektov so mi rekli, da sem za ples talentiran. Uspešen sem na praktično vseh plesnih avdicijah v Sloveniji," pravi mladi plesalec.

Mladi upi 2019 - Kany Michel Obenga
Kany Michel Obenga, plesalec (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kany je eden tistih redkih plesalcev, od katerega ne moreš umakniti pogleda, pravi koreografinja Maša Kagao Knez. Kot pravi, poleg tehnične dovršenosti in preciznosti vsak njegov gib izžareva vsebino ter zavedanje telesa in prostora. "V dvajsetih letih pedagoškega dela sem delala s številnimi nadarjenmimi plesalkami in plesalci, zato sem toliko bolj presenečena, kadar delam s Kanyjem. Njegov izjemen talent se kaže v hitrem usvajanju novega plesnega materiala, obvladovanju različnih plesnih tehnik in pristopov različnih mentorjev in koreografov. Izkazal pa se je tudi v ustvarjalnem delu, saj ima izostren občutek za delovanje v skupini ter izredno močno prezenco za solistične nastope. Poleg talenta pa ga odlikujejo vztrajnost, disciplina in volja za garaško delo, ki ga plesni svet zahteva," našteva. Prav zato ga je povabila k sodelovanju pri njenih plesnih projektih.

Najbolj ponosen pa je na zadnji projekt – sodelovanje v Kjara’s Dance Projectu: HUMAN v Cankarjevem domu septembra letos. Trenutno pleše v operni predstavi Čarobna piščal in se pripravlja na nov plesni projekt z naslovom Free Standing v produkciji Studia XXV. "Mojih mentorjev je bilo že veliko, zadnje so bile Anja Möderndorfer, Kjara Starič Wurst in Maša Kagao Knez, ki so tudi moje vzornice," pravi Kany Michel.

Kljub mladosti je Kany že zdaj vrhunski plesalec, ki se hitro razvija, pridobiva na različnih kakovostih, tako tehnično kot izrazno, pravi Kagao Knezova. Je zagnan učenec, izjemno nadarjen, ki ima izjemno željo po vedno novem znanju. "Je vsekakor plesalec, za katerega sem prepričana, da bo dosegel raven, primerljivo s svetovnimi plesnimi zvezdami. Je eden redkih plesalcev, ki bi ga priporočila še tako zahtevnim koreografom, saj menim, da je sposoben oblikovati širok spekter plesnih vlog, obenem pa je neobremenjen z določeno plesno formo ter tako dovzeten do vseh raznolikosti, ki jih ples ponuja," še poudarja ena izmed njegovih mentoric.

Ker bi se rad s plesom ukvarjal profesionalno, se je po končani osnovni šoli odločil za vpis na gimnazijo, ki nudi plesno smer. Letos tako zaključuje 4. letnik Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana – smer sodobni ples. Po končani gimnaziji pa bi rad šolanje nadaljeval v tujini. Pot do cilja si uspešno utira, saj je opravil avdicijo za Codarts University for the Arts v Rotterdamu, kjer so ga že v tem šolskem letu povabili za en teden na njihove plesne ure. "Zavedam se, da se moram še veliko naučiti. V Sloveniji nimamo inštitucije, ki bi mi omogočala polni razvoj  potencialov, zato nameravam študirati v tujini," pravi talentirani plesalec. Ker pa je študij v tujini zelo drag in potrebuje poleg šolnine tudi sredstva, s katerimi bo kril stroške bivanja in študijskih potrebščin, se je prijavil na Mlade upe.

Po študiju bi rad delal v plesni kompaniji z mednarodno zasedbo ter nastopal po vsem svetu, seveda tudi v Sloveniji.