Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2019: atletinja Klara Lukan

Klara Lukan je 19-letna atletinja, ki podira slovenske rekorde v svoji starostni skupini. Že vrsto let je na slovenskih tleh praktično nepremagljiva v teku na srednjih progah. Za svoje cilje je pripravljena trdo delati, saj trenira kar 10-krat na teden. Njeni cilji so zastavljeni visoko – olimpijske igre in nastopi na najpomembnejših tekmovanjih, kjer se lahko pomeri z največjimi svetovnimi atleti.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Klara Lukan

Klara Lukan

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  atletika
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto v krosu na izbirni tekmi za evropsko tekmovanje v Italiji (2018); 1. mesto na 3000 metrov na prvenstvu Slovenije v Novem mestu (2019); 1. mesto na 1500 metrov na prvenstvu Slovenije v Novem mestu (2019); 1. mesto na 5000 metrov na evropskem klubskem pokalu na Finskem (2019); 1. mesto na 800 metrov na prvenstvu Slovenije v Ljubljani (2019); 2. mesto na 1500 metrov na mednarodnem mitingu v Nemčiji (2019); 2. mesto na 3000 metrov na mednarodnem mitingu v Italiji (2019); 1. mesto na 800 metrov na prvenstvu Slovenije v Novem mestu (2019); 1. mesto na 3000 metrov na prvenstvu Slovenije v Novi Gorici (2019); 1. mesto na 3000 metrov na reprezentančni tekmi na Madžarskem (2019); 7. mesto na 2000 metrov na evropskem atletskem mitingu na Madžarskem (2019); 1. mesto na 5000 metrov na evropskem prvenstvu na Švedskem (2019); 1. mesto na 5000 metrov na ekipnem prvenstvu Slovenije v Velenju (2019); 1. mesto na 3000 metrov v ekipnem prvenstvu Slovenije v Velenju (2019); 2. mesto na 3000 metrov zapreke na evropskem atletskem klubskem tekmovanju na Hrvaškem (2019)
 • Vzorniki:
  Maruša Mišmaš
 • Cilji in želje:
  medalja na letošnjem evropskem prvenstvu v krosu do 20 let, prihodnje leto se kvalificirati na evropsko člansko prvenstvo v Parizu, nastop na olimpijskih igrah ter uspešni nastopi na najpomembnejših tekmovanjih svetovnega kova

Klara Lukan, atletinja

Nalagam..

19-letna Klara Lukan svojih devet let atletske poti strne v eno misel angleško-ameriškega pesnika T. S. Eliota: "Samo tisti, ki tvegajo in gredo predaleč, lahko odkrijejo, kako daleč je mogoče priti." Kot pravi, je globoko v sebi vedno vedela, da se brez truda ne pride daleč. Ta notranji glas jo je gnal naprej in ustvarila si je določeno vizijo. "Odkar pomnim, sem rada tekla in moje zanimanje za šport so uvideli starši ter učitelj športne vzgoje. Tako se je vse začelo. Atletika je postala vodilni dejavnik mojega življenja in začela sem jo sprejemati kot način premagovanja ovir do zastavljenih ciljev," pravi mlada športnica.

Trenira 10-krat na teden in je članica atletskega društva MASS. Aktivno tekmuje v teku na srednje proge, njeni glavi disciplini pa sta tek na 1500 metrov in tek na 3000 metrov. Njena atletska pot se je začela na pobudo učitelja športne vzgoje, saj je opazil, da je Klara že od prvega razreda na šolskih krosih posegala po najvišjih mestih in na testiranjih dosegala najboljše rezultate. "Začetkov mojih prvih ur treninga se spominjam kot zelo napornih, saj sem trenirala v skupini starejših atletov. Konec 5. razreda sem se udeležila svoje prve tekme na mednarodnem mitingu v Kranju, kjer sem v teku na 600 metrov dosegla 3. mesto. Takrat sem se prvič začela zavedati, da lahko še veliko dosežem," pravi Klara.

Treningi so nato postajali vse bolj zahtevni in v teh devetih letih je dosegla kar nekaj zavidljivih rezultatov. Pri svojih 13 letih je kot pionirka dosegla državni rekord na 1000 metrov, letos pa ji je v mladinski kategoriji uspelo popraviti rekorde Slovenije še na 3000 metrov v dvorani ter na prostem v disciplinah 2000 metrov, 3000 metrov in 5000 metrov.

Mladi upi 2019 - Klara Lukan
Klara Lukan, atletinja (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Klara pa ne tekmuje le na nacionalni ravni, pač pa posega po najvišjih mestih tudi na mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2013 je članica slovenske reprezentance in kot pravi, vsako leto s ponosom zastopa barve Slovenije. Že nekaj let je na slovenskih tleh v svojih disciplinah nepremagljiva, prav tako pa zmaguje tudi na krosih. "Rezultati, ki ji je dosegla so med najboljšimi tudi na mladinski evropski jakostni lestvici," je na svojo varovanko ponosen trener Tevž Korent.

Klara je vrhunska mlada atletinja, ki uspešno usklajuje športne in šolske aktivnosti, ter na obeh področjih dosega odlične rezultate in uspehe, pravi njen trener. "Je vzor mlajšim atletom v skupini, kjer trenira, in je v zadnjem letu postala mentor mlajšim, manj izkušenim tekmovalcem, ki so se nam pridružili na treningih," še dodaja.

Atletinja ima za prihodnost jasno zastavljene cilje, k čemur prispeva tudi dejstvo, da je po naravi perfekcionistka, trmasta in vztrajna. "Kratkoročni cilj letošnje sezone je medalja na evropskem prvenstvu v krosu do 20 let, ki bo potekalo decembra. V naslednjem letu pa se želim kvalificirati na evropsko člansko prvenstvo v Parizu. Zagotovo pa nosim v sebi tudi morda dosegljive sanje o olimpijskih igrah 2020," pravi Lukanova. Njeni dolgoročni cilji so uspešni nastopi na najpomembnejših tekmovanjih, kjer se lahko pomeri z atleti svetovnega kova.

Največja vzornica ji je slovenska rekorderka v teku na 3000 metrov z zaprekami, Maruša Mišmaš. "Sva trening partnerici in pri vsakodnevnih treningih izredno občudujem njeno vztrajnost, predanost ter konsistentnost. Cenim, da lahko od blizu spremljam vsakdan poklicne vrhunske športnice, kot je Maruša, in upam, da bom tudi sama nekoč na takem nivoju," je odkrita 19-letnica.

Letos je začela študirati kemijo na Univerzi v Ljubljani. Pred tem pa je obiskovala program mednarodne mature na gimnaziji Bežigrad. Kljub napornim treningom in številnim tekmovanjem, ki ji poleg šole vzamejo veliko prostega časa, Klara pravi, da neizmerno uživa pri tem, kar počne.