Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2019: deskarka na snegu Sara Goltes

Gimnazijka Sara se že od svojega drugega leta z neizmernim veseljem ukvarja s športom, ki zahteva popolno predanost. Je ena najbolj perspektivnih in nadarjenih deskark na snegu v Sloveniji. Ko je na snežnih strminah čuti srečo in zato ji naporni treningi ne predstavljajo težav. Na tekmovanjih pa pridno niza uspehe, saj si želi na zimske olimpijske igre. 

Sara Goltes

Sara Goltes

 • Leto rojstva:
  2001
 • Disciplina delovanja:
  deskanje na snegu
 • Dosedanji dosežki:
  7. mesto v paralelnem veleslalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu na Rogli (2019); 1. mesto v paralelnem veleslalomu na tekmovanju Junior FIS v Haus im Ennstalu v Avstriji (2018); 3. mesto v paralelnem veleslalomu na FIS v Funesu v Italiji (2019); 5. mesto v paralelnem veleslalomu na tekmovanju Junior FIS v Haus im Ennstau v Avstriji (2018); 9. mesto v paralelnem veleslalomu na FIS v Funesu v Italiji (2019); 10. mesto v paralelnem slalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu na Rogli (2019); 11. mesto v paralelnem slalomu na tekmovanju Europa Cup v Lenzerheidu v Švici (2019); 11. mesto v paralelnem veleslalomu na tekmovanju Europa Cup v Lachtalu v Avstriji (2019); 14. mesto v paralelnem veleslalomu na tekmovanju Europa Cup v Davosu v Švici (2019); 15. mesto v paralelnem slalomu na tekovanju Europa Cup v Racines v Italiji (2019); 15. mesto v paralelnem slalomu na tekmovanju Europa Cup v Davosu v Švici (2019); 16. mesto v paralelnem veleslalomu na tekmovanju Europa Cup v Hochfugen v Nemčiji (2018); 8. mesto v paralelnem veleslalomu na FIS v Klinovcu na Češkem (2017); 5. mesto v paralelnem veleslalomu na Evropskih mladinskih olimpijskih igrah v Erzurumu v Turčiji (2017) in 26. mesto v paralelnem veleslalomu na svetovnem pokalu na Rogli (2019)
 • Vzorniki:
  najboljši deskarji na svetu
 • Cilji in želje:
  uvrstiti se na zimske olimpijske igre leta 2022

Sara Goltes, deskarka na snegu

Nalagam..

18-letna Sara Goltes, sicer dijakinja četrtega letnika gimnazije, je deskarka na snegu in je temu športu predana že od majhnih nog oziroma od svojega drugega leta. Snežne strmine ji predstavljajo vir sreče, pri deskanju na snegu pa ji je najbolj všeč raznolikost tega športa. "Tako pri destinacijah (smučiščih) kot pri postavitvi proge – vedno je drugačna, nikoli enaka," pravi Sara. 

Ko se zjutraj zbudi pod ledenikom, začuti neizmerno srečo. "Opravim jutranji tek na svežem zraku, se oblečem in odpravim naprej z avtom ter nato z gondolo ali vlakom do ledenika, se spustim po belih strminah ter to ponovim kar nekajkrat na dan," pravi 18-letna športnica. Glavni trener slovenske deskarske reprezentance Izidor Šušteršič za Saro pravi, da je ena najbolj nadarjenih in perspektivnih tekmovalk v deskanju na snegu v Sloveniji. "V redni trenažni proces pod okriljem Smučarske zveze Slovenije je vključena četrto sezono. S testiranji jo spremljamo že dlje časa in je fizično zelo dobro pripravljena, s pravimi genskimi predispozicijami za vrhunsko tekmovalko," pravi. 

Sara Goltes
Sara Goltes, deskarka na snegu (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Sara od svojih vrstnic odstopa po motoričnih, morfoloških in tehničnih sposobnostih, pravi Šušteršič. "Njene osebnostne in vrednostno-motivacijske dimenzije so na izjemno visokem nivoju, kar kaže na to, da je vanjo smiselno vlagati tudi v prihodnje," še dodaja.  

Njene želje za prihodnost so povezane z deskanjem na snegu. Kot pravi, si želi v prihodnje tekmovati še bolj redno kot doslej. V letošnji sezoni (2019/2020) si želi še več startov na svetovnih pokalih ter uvrstitve na stopničke na mladinskem svetovnem prvenstvu. Njen cilj pa je, da do leta 2022 naredi normo za Zimske olimpijske igre. Poleg napornih treningov pa Sara, dijakinja 4. letnika gimnazije, uspešno opravlja tudi vse šolske obveznosti.