Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2019: baletna plesalka Flavija Žagar

16-letno Flavijo je nad baletom navdušila njena starejša sestra. Ko si je prvič ogledala Hrestača, pa jo je dogajanje na odru povsem prevzelo. Z baletom se je začela ukvarjati pri šestih letih, danes pa je ena najbolj uspešnih mladih balerin v Sloveniji, ki je osvojila že številne nagrade in priznanja.

Flavija Žagar

Flavija Žagar

 • Leto rojstva:
  2002
 • Disciplina delovanja:
  balet
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto in 1. nagrada v baletu na državnem prvenstvu v Lendavi (2019); 1. mesto in 2. nagrada v baletu na Slovenskem baletnem tekmovanju TUTU v Mariboru (2018); 1. mesto in 1. nagrada v baletu na državnem prvenstvu v Lendavi (2017).
 • Vzorniki:
  argentinska baletna plesalka Marianela Nunez
 • Cilji in želje:
  nadaljnje šolanje v tujini, udeležitev baletnih seminarjev s svetovnimi baletnimi pedagogi

Flavija Žagar, baletna plesalka

Nalagam..

Ljubljančanka Flavija Žagar je že od malega navdušena nad klasičnim baletom. Trenutno je dijakinja 3. letnika umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Kot pravi, je balet postal način njenega izražanja in pogosto pobeg iz resničnega, stresnega življenja v svet brez obremenitev. 

Prvi balet, ki si ga je ogledala in zaradi katerega je vzljubila to umetnost, je bil Hrestač. Kot pravi, sta jo impresionirala lepota in gracioznost gibov, navduševali pa so jo tudi kostumi in čudovita scena. Balet ji je sicer predstavila starejša sestra, saj je bil tudi njej od majhnega zelo všeč. Na sestrino pobudo so jo starši pri šestih letih vpisali v plesno pripravnico. Po treh letih so jo vpisali na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer pleše že deveto leto. V tem času je nastopala v različnih baletnih predstavah v SNG Opera in balet Ljubljana: Hrestač, Trnuljčica, Don Kihot, Labodje jezero, Giselle ... Svetovno priznani koreograf Leo Mujić jo je vključil v zasedbo v novem baletu Veliki Gatsby, kar je še en dokaz njene kakovosti. "Hvaležna sem, da imam možnost deliti oder s profesionalnimi plesalci, saj je to odlična izkušnja in priložnost za razvijanje plesnega in igralskega znanja," pravi 17-letnica.

Flavija Žagar
Flavija Žagar, baletna plesalka (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Njen mentor in učitelj Matej Selan pravi, da je Flavija izjemno nadarjena mlada balerina z odličnimi telesnimi predispozicijami. "Vsa leta šolanja na KGBL izjemno napreduje tako v tehničnem kot umetniškem smislu. Flavija je izjemno muzikalna in ima neverjeten občutek za gib," poudarja Selan. Svoj talent je dokazovala na številnih nastopih in državnih baletnih tekmovanjih, kjer je redno dosegala prva mesta in prve nagrade. 

Flavija bi se rada udeležila čim več baletnih seminarjev v tujini, na katerih bi se učila od priznanih baletnih pedagogov in plesalcev in tako izpopolnjevala in nadgrajevala svoje baletno znanje na svetovni ravni ter hkrati širila svoja obzorja. Njen cilj je tudi, da bi v 4. letniku odšla na šolanje v Monte Carlo ali Zürich, kjer bi dobila potrebno izobrazbo za nadaljnjo kariero baletne plesalke. 

Njen vzor je argentinska baletna plesalka Marianela Nunez, ena glavnih plesalk v svetovno znani operni hiši v Londonu, ki jo je očarala s svojo gracioznostjo, plesnostjo in neverjetno dodelano tehniko. "Da pa bi sama dobila te vrline in lahko plesala na velikih baletnih odrih ter uresničila svoje sanje, bi šolanje morala nadaljevati v tujini," pravi Flavija, ki se zaveda, da je to velik strošek.