Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2019: kajakašica in kanuistka Eva Alina Hočevar

Eva Alina Hočevar najbolj uživa, ko s kajakom ali kanujem drsi po divjih vodah. Pri 17 letih je osvojila že številne medalje na največjih tekmovanjih. V zadnjih sedmih letih je nanizala že več kot 20 naslovov državne prvakinje v različnih starostnih kategorijah.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Eva Alina Hočevar

Eva Alina Hočevar

 • Leto rojstva:
  2002
 • Disciplina delovanja:
  kajak in kanu na divjih vodah
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto v K1 slalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Italiji (2018); 2. mesto v K1 slalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu na Poljskem (2019); 2. mesto v K1 slalomu na mladinskem evropskem prvenstvu na Slovaškem (2018); 2. mesto v trikratnem C1 slalomu na svetovnem prvenstvu mlajših članov (SPU23) v Italiji (2018); 2. mesto v trikratnem K1 slalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Italiji (2018); 1. mesto v C2 šprintu na mladinskem evropskem prvenstvu v Makedoniji (2018); 3. mesto v C2 spustu na mednarodnem evropskem prvenstvu v Makedoniji (2018); 3. mesto v trikratnem K1 šprintu na mednarodnem svetovnem prvenstvu v BiH (2019); 6. mesto (skupni seštevek) v C1 slalomu na svetovnem pokalu za člane (2019); dvakratno 1. mesto v K1 slalomu na evropskem pokalu za mlajše od 16 let v Avstriji (2018); 1. mesto v K1 slalomu in 1. mesto v C1 slalomu na mednarodnem tekmovanju za mlajše od 18 let v Avstriji (2019); 1. mesto v K1 slalomu ter 1. mesto v C1 na državnem prvenstvu za mlajše od 18 let v Solkanu (2019)
 • Vzorniki:
  Jessica Fox in oče Simon Hočevar
 • Cilji in želje:
  medalje na največjih tekmovanjih in udeležba na olimpijskih igrah

Eva Alina Hočevar, kajakašica in kanuistka na divjih vodah

Nalagam..

Večkratna državna prvakinja in svetovna prvakinja v kajaku in kanuju na divjih vodah na svoji poti dokazuje, da je s predanostjo, strastjo do športa in trdim delom mogoče doseči zastavljene cilje.

17-letnica se s športom ukvarja že od malih nog. Športno življenje ji je bilo dobesedno položeno v zibelko, saj sta bila tako njen oče kot dedek olimpijca v slalomu na divjih vodah. “Veslanje sem sprva opazovala samo od daleč, ko sem spremljala očeta na treningih in tekmovanjih. Med poletnimi počitnicami v 2. razredu osnovne šole pa sem se prvič usedla v kajak in se v hipu zaljubila. Občutek drsenja čolna na vodi me je popolnoma zasvojil,” pravi Eva Alina. Ker obožuje gibanje, je skozi celotno osnovno šolo obiskovala različne športne treninge.

Poleg kajaka je Eva Alina resno trenirala tudi balet, s katerim se je ukvarjala 10 let in končala višjo stopnjo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Med drugim je nastopala v Hrestaču in Trnuljčici v ljubljanski Operi. Čeprav je uživala vsak trenutek plesanja na baletnih odrih, pravi, da je na koncu premagala njena prva in največja ljubezen – veslanje.

Dijakinja 3. letnika bežigrajske gimnazije pravi, da je občutek plesanja s čolnom na vodi čudovit in neprecenljiv. “Voda, narava in adrenalin so elementi, ki mi polepšajo vsak dan. Življenje brez tega si težko predstavljam. To mi daje posebno energijo,” pravi. Njeni treningi so posebni, saj je njen oče hkrati tudi njen trener. “To oblikuje prav poseben odnos med nama. Oče me seveda zelo dobro pozna, ve, kaj lahko od mene pričakuje in koliko sem sama pripravljena narediti.”

Mlado športnico odlikujejo vrline, kot so vztrajnost, natančnost, delavnost in trma. Za doseganje ciljev naredi vse, kar je treba. Njen oče pravi, da mora včasih stopiti na zavoro, ker se preveč žene. Njena miselnost je miselnost zmagovalcev. “Ne maram zamujati ali izpuščati treningov, ker vem, da na koncu dobiš toliko, kolikor si vložil. Vedno želim stvari narediti popolno in redko obupam. Tudi, ko doživim poraz, dvignem glavo in se podam naprej. Vedno znova si postavljam nove, višje izzive,” pravi. Največja motivacija so ji tekmovanja na najvišji ravni, kjer se pomerijo najboljši športniki. Kot pravi, se rada uči od boljših, se z njimi primerja in se trudi biti še boljša.

Finalistka Mladi upi 2019 - Eva Alina Hočevar
Eva Alina Hočevar, kajakašica in kanuistka (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Na svoje dosedanje dosežke, ki jih ni malo, je izjemno ponosna, a ima še veliko zastavljenih ciljev. “Želim si pokazati največ, kar zmorem. Želim si osvajanja medalj na največjih tekmovanjih. Najraje opazujem tiste najboljše, ki so mi vzor. Moja največja vzornica je Jessica Fox, saj občudujem njeno pozitivno energijo in hkrati osredotočenost na cilje, ki si jih zada. Vzornik mi je tudi moj oče. Mislim, da si vsakdo, ki se za svoje cilje trudi ter za njih dela pošteno in srčno, zasluži vse spoštovanje in globok poklon,” pravi Eva Alina.

Zaveda se, da se do zastavljenih ciljev ne pride čez noč. Zaveda pa se tudi, da jo po končani športni karieri čaka tudi poklicna pot, zato se ves čas trudi usklajevati šolske obveznosti in treninge. Kot pravi, to zahteva poseben pristop, še posebej, ker si želi biti na obeh področjih čim bolj uspešna. Eva Alina pa je, ko ne vesla in ne rešuje matematičnih problemov, povsem običajna najstnica, ki rada klepeta s prijateljicami, brata glasno spodbuja na hokejskih tekmah ter preživlja čas z družino.

Upa, da ji bo sodelovanje pri Mladih upih omogočilo boljše pogoje za trening in morda nakup novega čolna. “Kajakaši divjevodaši moramo, da smo konkurenčni drugim državam, veliko treninga opraviti v tujini na različnih progah, še posebej pozimi, ko je pri nas zares težko trenirati, saj ti roke zmrzujejo, s čelade visijo ledene svečke in se ti na čolnu dela pomrznjena glazura. Priprave v toplih krajih, ko lahko tudi pozimi dvakrat na dan veslaš na divji vodi, pa so seveda velik finančni zalogaj, ki ga nosi družina, zato je zame vsak prispevek zelo dobrodošel in pomeni, da bom s tem še korak bližje svojim olimpijskim sanjam,” pravi večkratna državna prvakinja.

Eva Alina je ena najperspektivnejših mladih slalomistk, pravi njen trener Simon Hočevar, a ne le zato, ker je njen oče. Kot pravi, je trdo delo in pravi odnos do športa potrdila z vrhunskimi rezultati na največjih tekmovanjih. “Na svoji poti dokazuje, da je s predanostjo, strastjo do športa in trdim delom mogoče doseči zastavljene cilje. In teh ima Eva Alina v svoji prihodnosti še veliko. Na evropskem prvenstvu v Londonu 2020 se bo potegovala za kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 v kanuju, zato bo letošnje zimsko pripravljalno obdobje v veliki meri usmerjeno v doseganje njene največje želje, nastopu na OI, pravi Hočevar, ki verjame, da bo Eva Alina v prihodnosti krojila svetovni kajakaški vrh.