Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2019: paraplavalka Lucija Planinc

19-letne Lucije slabovidnost ne ovira pri tem, da posega po najvišjih stopničkah. S svojo vztrajnostjo in trudom dokazuje, da so vsi cilji uresničljivi, če smo pripravljeni za njihovo doseganje kaj tudi narediti. Sama si je za cilj postavila nastop na paraolimpijskih igrah, kjer bo slovenske barve zastopala v paraplavanju.

Lucija Planinc

Lucija Planinc

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  paraplavanje
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto na 50 m prsno in 1. mesto na 50 m prosto na državnem tekmovanju v Radovljici (2017); 2. mesto na 100 m prsno in 3. mesto na 100 m prosto na evropskih paraigrah v Italiji (2017); 2. mesto na 100 m prsno in 3. mesto na 50 m prsno na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem (2018); 1. mesto na 100 m prsno in 1. mesto na 50 m prosto na državnem tekmovanju v Mariboru (2018); 4. mesto na 100 m prsno, 7. mesto na 50 m prosto in 8. mesto na 100 m prosto na svetovni seriji v Italiji (2018); 3. mesto na 50 m prosto in 3. mesto na 100 m prsno na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem (2019); bronasti znak za tekmovalne dosežke v letu 2017 (2017) in plaketa za vrhunske dosežke športnikov invalidov v letu 2017 (2017)
 • Vzorniki:
  Darko Đurić in Alen Kobilica
 • Cilji in želje:
  nastopiti na paraolimpijskih igrah

Lucija Planinc, paraplavalka

Nalagam..

Lucija Planinc je 19-letna parašportnica, ki se ukvarja s plavanjem. Tekmovalnost ima tako rekoč v krvi, saj je odraščala s tremi starejšimi brati in tekmovalnost med njimi je bila ves čas prisotna. Najbrž je prav zato vzljubila šport. Kljub svojim telesnim pomanjkljivostim – slabovidna je na obe očesi – ima šport zelo rada in neumorno trenira plavanje. “Z lečami vidim do 15 odstotkov. Če je slabši dan, se ta odstotek zniža. Brez leč ne vidim praktično nič ali pa le packe,” pravi Lucija.

Najprej se je pet let ukvarjala z ritmično gimnastiko, ki ji je dala ogromno. “Tekmovala sem z videčimi, tudi kakšen kij mi je padel na glavo. Največji uspeh pa sem zabeležila z zmago na državnem prvenstvu v skupinskih sestavah. Zahvaljujoč zavodu Vidim cilj, sem tudi smučala,” pravi mlada športnica. S plavanjem je začela v devetem razredu in takoj ugotovila, da je ta šport kot nalašč zanjo, saj je dobro vplival na oči, ki jih ji ni bilo treba napenjati. Prišle so prve tekme, z njimi pa tudi rezultati. Da bi še napredovala, se je pridružila Plavalnemu klubu Olimpija.

Kot pravi, se pogosto sreča z nejevernimi Tomaži, ki se sprašujejo, kako lahko plava, če slabo vidi. A za Lucijo to ni nobena ovira. “Težava je sprva le pri obratih v bazenu. Pri slepih je tako, da te lopnejo po glavi, slabovidni pa si pomagamo s štetjem zavesljajev. V minuli sezoni sem imela kar nekaj smole s poškodbami, ki so na srečo preteklost, zdaj pa sem polna elana vstopila v novo sezono,” pravi.

Mladi upi 2019 - Lucija Planinc
Lucija Planinc, paraplavalka (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Čeprav nekateri menijo, da je parašport le neke vrste rekreacija, Lucija odločno zatrjuje, da je daleč od tega. Tudi parašportniki morajo namreč trdo garati za to, da dosežejo svoje cilje. “Treniram po dvakrat na dan. Praviloma vstanem ob 4.30, pred šolo treniram uro in pol, začnem ob šestih. Potem pa še popoldan. Ko pridem domov, ostane še nekaj časa in energije za učenje. Pri nas je tako, da ima plavalna sezona dva vrhunca: poleti (junija oziroma julija) ter potem še februarja,” poudari paraplavalka.

Zgleduje se po drugih parašportnikih. Njen vzornik je Darko Đurić, ki v paraplavanju sodi v sam svetovni vrh in je tudi Luciji že precej pomagal na njeni športni poti, za kar mu je zelo hvaležna. Njen drugi vzornik je Alen Kobilica, ki je oslepel pred leti, potem pa ustvaril neverjetno zgodbo.

19-letnico je letos nekoliko ovirala poškodba, zato ni mogla optimalno trenirati. Je pa zelo ponosna na svoj krstni nastop na evropskih paraigrah mladih, kjer je pred dvema letoma dosegla odmeven rezultat. V Genovi je bila srebrna na 100 metrov prsno ter bronasta na 100 metrov prosto. Njeni paradni panogi sta sicer 50 metrov prosto in 50 metrov prsno. Zdaj pridno trenira, da bi presegla samo sebe in postala še hitrejša in boljša v vseh disciplinah. Njen cilj je nastop na paraolimpijskih igrah.

Lucija je perspektivna paraplavalka, ki z rezultati in pristopom do trenažnega procesa in tekmovanj dokazuje, da je vztrajna, zagnana in ima veliko motivacije, pravi njena trenerka plavanja Jana Čander. “Njene odlike so marljivost, vztrajnost in discipliniranost. V sezoni 2019/2020 bo poskušala priplavati osebne rekorde in kakšno normo za večja tekmovanja. Čaka jo naporno leto in vsaka podpora je več kot dobrodošla. Podporo Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja in njenega Plavalnega kluba Olimpija vsekakor ima.”

Zaradi športa ni zanemarila šole. Poleti je uspešno opravila maturo na Srednji vzgojiteljski šoli, zdaj pa začenja študij na zdravstveni fakulteti, kjer študira delovno terapijo. “S slabšim vidom dobro krmarim. Rada sem samostojna. Ne treba, da me kdo ‘ujčka’. Vztrajam in se borim. Saj starši rečejo, da me bodo kam peljali, pa grem sama s kolesom. Saj sem si zato že zlomila roko, a se ne dam,” pove v šali. Vsem staršem pa na srce polaga, naj se svojih otrok ne bojijo usmeriti v šport: “To bo otrokom le koristilo. V prvi fazi jim bo zvišalo samozavest, otroci se bodo sprostili, šport pa jim bo pomagal tudi do večje samostojnosti. Meni je. Predvsem pa me je šport naučil postavljati težke cilje, ki jih lahko dosežeš. Čeprav sprva misliš, da jih ne moreš.”