Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalistka Mladi upi 2019: šahistka Zala Urh

Zalo je nad šahom navdušil učitelj v prvem razredu, ki jo je znal motivirati, da je kmalu začela nabirati športno kilometrino v tej disciplini. Pri 17 letih ima že zelo jasno zastavljene cilje: postati želi velemojstrica in se boriti z najmočnejšimi šahisti na svetu.

Zala Urh

Zala Urh

 • Leto rojstva:
  2002
 • Disciplina delovanja:
  šah
 • Dosedanji dosežki:
  2. mesto v pospešenem šahu (dekleta do 18 let) na svetovnem prvenstvu v Španiji (2019); 7. mesto v standardnem šahu (dekleta do 16 let) na svetovnem prvenstvu v Urugvaju (2017); 14. mesto v standardnem šahu (dekleta do 16 let) na svetovnem prvenstvu v Grčiji (2018); 1. mesto v pospešenem šahu – ekipno (dekleta do 18 let), 5. mesto v pospešenem šahu (dekleta do 16 let) in 4. mesto v hitropoteznem šahu (dekleta do 18 let) na evropskem prvenstvu v Romuniji (2018); 2. mesto v standardnem šahu – ekipno (dekleta do 18 let) na evropskem prvenstvu na Poljskem (2017); 3. mesto v pospešenem šahu (dekleta do 16 let) in 6. mesto v hitropoteznem šahu (dekleta do 18 let) na evropskem prvenstvu v Črni gori (2017); 6. mesto v standardnem šahu – eikpno (dekleta do 18 let) na evropskem prvenstvu na Češkem (2019); 2. mesto v pospešenem šahu in 3. mesto v hitropoteznem šahu na državnem prvenstvu v Mariboru (2019); 6. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu v Mariboru (2017); 3. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu v Ljubljani (2018) in 3. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu v Radencih (2019)
 • Vzorniki:
  Judith Polgar
 • Cilji in želje:
  postati velemojstrica in se boriti z najmočnejšimi šahisti na svetu, prizadeva si, da bi postal šah izbirni predmet v šolah

Zala Urh, šahistka

Nalagam..

Dijakinja tretjega letnika Gimnazije Kranj Zala Urh prihaja iz šestčlanske družine, ima namreč še tri sestre. Svojo strast do športa je razvila že v družini, v kateri se prepletajo športi, umetnost in trdo delo, ki jih vodi do želenih rezultatov. Kot dijakinja ima v šoli veliko obveznosti, njena posvečenost šahu pa pomeni, da v šoli veliko manjka. Pri pouku je prisotna le 60-odstotno, zato potrebuje veliko trdne volje in dela, da uskladi šolske obveznosti z vsemi tekmovanji in treningi. "Priznam, da je včasih zelo težko. Imam dobesedno na minute odmerjen čas za počitek, naloge v šoli, treninge šaha in podobno. Občasno mi ostane še nekaj malega časa za kakšno kavico s prijatelji," pravi 17-letnica.

Njena ljubezen do šaha se je začela že v 1. razredu osnovne šole, zahvaljujoč učitelju, ki jo je znal motivirati in se je hitro pripravila na prva tekmovanja. Nato je doma pridno trenirala z očetom, tekmovanja pa so si kar sledila eno za drugim. "Na začetku so bili porazi zame kar boleči in obljubila sem si, da teh porazov ne bo veliko," pravi Zala. A z vsako tekmo je bolj napredovala in tako pridobivala na samozavesti, seveda pa so sledili tudi uspehi. Ko je postala državna prvakinja, so se ji odprla vrata na evropska in svetovna prvenstva v šahu. In v zadnjih letih je nanizala številne uspehe na njih. Sama je najbolj ponosna na 7. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 2017.

Zala Urh
Zala Urh, šahistka (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Mlada šahistka pravi, da jo šah navdušuje, izpolnjuje, gradi njeno osebnost ter ji pomaga razvijati logično mišljenje in matematično znanje. Prav zaradi šaha je vzljubila tudi matematiko in že razmišlja o tem, da bi se po končani gimnaziji usmerila v področje matematike. "Zanima me tudi psihologija, ki je še kako povezana s šahom. Kmalu bom na tem, da se bom morala odločiti, kam bo šla moja življenjska pot, a vsekakor bo povezana s šahom," pravi Zala. 

17-letnica ima tudi jasno zastavljene cilje, kaj bi rada dosegla na področju šaha: "Želim si postati velemojstrica (osvojeno imam že prvo normo od treh za ta naslov) in se boriti z najmočnejšimi šahisti na svetu. Prizadevala si bom tudi za to, da bi šah postal izbirni predmet v šolah." Njena vzornica je Judith Polgar, ki je postala velemojstrica že pri 15 letih. Je najmočnejša igralka v zgodovini šaha in edina ženska med 100 najboljših igralcev na svetu. 

Zala je zaradi šaha tudi že veliko prepotovala in tudi to izpostavlja kot eno od prednosti tega športa, saj si s potovanji širi obzorja. A to pomeni dodatno finančno breme za družino. "Starša si prizadevata in me podpirata, vendar bi mi vključitev v projekt "Mladi upi" pomenila dodatno motivacijo za moje nadaljnje delovanje v šahu in s finančno podporo bi lažje uresničila vse zastavljene cilje," pravi šahistka. 

Njen trener Matej Šebenik je prepričan, da ima Zala vse predispozicije, da svoje cilje uresniči, saj je, kot pravi, najboljša in najbolj perspektivna slovenska šahistka v mladinski konkurenci do 18 let in je nepogrešljiva članica slovenske reprezentance. "Zala je tudi v posamični konkurenci že večkrat dokazala, da sodi med najboljše igralke svoje generacije v Evropi in na svetu," pravi šahovski velemojster. Glede na njene dosedanje dosežke pa je prepričan, da bi se lahko prebila v sam vrh svetovnega ženskega šaha. "Finančna podpora bi ji pomenila dodatno motivacijo, da bo še naprej tako uspešno usklajevala obe področji in nas tudi v prihodnje razveseljevala z vrhunskimi dosežki," poudarja Šebenik.