Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2018: para-karateist Nik Sejdiji

Šestnajstletni Nik, ki ima cerebralno paralizo in epilepsijo, pravi, da če nekaj delaš z ljubeznijo in imaš cilj, potem ti bo uspelo. Nik svojo miselnost odraža z uspehi v para-karateju doma in v tujini.

Nik Sejdiji, para-karateist

Nik Sejdiji

 • Leto rojstva:
  2002
 • Disciplina delovanja:
  para-karateist
 • Dosedanji dosežki:
  osvojitev modrega pasu, 1. mesto v para-karateju na državnem prvenstvu 2017, 2. mesto na državnem prvenstvu 2018, 1. mesto na turnirjih na Hrvaškem, v Sloveniji in na Bavaria open v letih 2017 in 2018.
 • Vzorniki:
 • Cilji in želje:
  uvrstitev na evropska in svetovna prvenstva in na olimpijske igre

Nik Sejdiji, para-karateist

Nalagam..

Nik je že od nekdaj zaljubljen v šport, poskusil se je že v smučanju, prostem plezanju, jahanju, kolesarjenju, danes pa se najbolj posveča plavanju in para-karateju, ki ga trenira že osem let. Karate mu pomaga pri fizičnem napredku, saj je odličen za ravnotežje in koordinacijo ter v psihološkem, saj mu pomaga pri koncentraciji in fokusu, v klubu pa je stkal tudi veliko prijateljskih vezi.

Leto rojstva: 2002

Disciplina delovanja: para-karateist

Dosedanji dosežki: osvojitev modrega pasu, 1. mesto v para-karateju na državnem prvenstvu 2017, 2. mesto na državnem prvenstvu 2018, 1. mesto na turnirjih na Hrvaškem, v Sloveniji in na Bavaria open v letih 2017 in 2018.

Cilji in želje: uvrstitev na evropska in svetovna prvenstva in na olimpijske igre.

Nik Sejdiji, para-karateist
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Celebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje in je posledica poškodbe dela možganov, saj Nik ob rojstvu ni zadihal s polnimi pluči. Zdravniki so staršema dejali, da morda nikoli ne bo shodil, vendar sta vztrajala in mu nudila vse terapije, ki so bile na voljo in pri 26 mesecih je Nik shodil. Vztrajna nega in vaje ter potrpežljivost tako Nika kot staršev, sta Nika spremenila v odličnega športnega in vztrajnega mladeniča.

Nik je trenutno ponosen nosilec modrega pasu, v letu 2019 pa bo poskusil osvojiti rjavi pas, ki ustreza najvišjemu nivoju šolskih stopenj pri karateju. Nik je leta 2017 osvojil prvo, leta 2018 pa drugo mesto na državnem prvenstvu, odlične uvrstitve pa ima tudi iz tujine. Nik, ki trenira kar 5x na teden, si želi na paraolimpijske igre leta 2024 v Pariz, v kolikor bo parakarate uvrščen kot disciplina.

Poleg športa Nika navdušuje vse, kar je povezano z gledališčem in filmom. Obiskoval je dramsko šolo, nastopil pa je tudi v filmih, med drugimi tudi v dokumentarnem filmu Moje telo. Nik se uči igrati tudi na kitaro, saj ga glasba v najtežjih trenutkih sprošča in polni z novo energijo.