Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Finalist Mladi upi 2018: fizik Mitja Suvajac

Nadvse radoveden in vedoželjen fizik je svojo nadarjenost že dokazal z mnogimi zmagami in nagradami, letos pa se odpravlja na študij fizike v Rusijo. Nekoč želi tako kot Nikola Tesla izboljšati življenja ljudi.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mitja Suvajec, fizik

Mitja Suvajac

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  fizik
 • Dosedanji dosežki:
  8. mesto na mednarodnem tekmovanju AYPT v Avstriji, medalja na Svetovnem tekmovanju World Scholar's Cup v Vietnamu, 1. mesto in zlato priznanje na tekmovanju Fizika SiYPT v letih 2017, 2018 in 2019, srebrna in bronasta medalja na mednarodnem tekmovanju Matematika MwB leta 2018, srebrno priznanje v Sloveniji na področju astronomije leta 2017 in 2018.
 • Vzorniki:
  Nikola Tesla
 • Cilji in želje:
  pomoč ljudem z raziskavami na področju protetike.

Mitja Suvajec, fizik

Nalagam..

V osnovni šoli je ljubil matematiko, od srednje šole naprej pa je njegova strast fizika. Pravi, da je fizika samo matematični opis čarovnije, ki nas spremlja v našem življenju na vsakem koraku.

Leto rojstva: 2000

Disciplina delovanja: fizik

Dosedanji dosežki: 8. mesto na mednarodnem tekmovanju AYPT v Avstriji, medalja na Svetovnem tekmovanju World Scholar's Cup v Vietnamu, 1. mesto in zlato priznanje na tekmovanju Fizika SiYPT v letih 2017, 2018 in 2019, srebrna in bronasta medalja na mednarodnem tekmovanju Matematika MwB leta 2018, srebrno priznanje v Sloveniji na področju astronomije leta 2017 in 2018.

Vzorniki: Nikola Tesla

Cilji in želje: pomoč ljudem z raziskavami na področju protetike.

Mitja Suvajec, fizik
Mitja Suvajac, fizik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Njegovi največji dosežki so na področju fizike, matematike, zanima pa ga tudi astronomija in kozmonavtika. Med vsemi nagradami in dosežki ter priznanji je najbolj ponosen na lansko tretjo nagrado na Avstrijskem mednarodnem turnirju mladih fizikov, kjer bo letos kot kapetan tričlanske ekipe Gimnazije Celje - Center nastopil že tretjič.

Poleg naravoslovja je Mitja domač tudi v družboslovju. Je aktiven član dijaške skupnosti, pobudnik različnih akcij in projektov na šoli, glasnik programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in član številnih slovenskih mladinskih delegacij na posvetih v okviru EU. Obvlada tudi tuje jezike, angleško in rusko.

Odličen je tudi v debatah. S svetovnega tekmovanja World Scholar's Cup v Vietnamu je prinesel medaljo za nastop v debatnem finalu in za 11. mesto med 4000 govorci z vsega sveta.

Letos se odpravlja na študij fizike v Rusijo, ki mu je zaradi kulture in znanstvenih dosežkov zelo blizu, vendar pa se želi po študiju vrniti nazaj v Slovenijo. Dolgoročno si želi biti kot Nikola Tesla in pomagati ljudem z razvojem protetike.