Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Odličja, rekordi, prodor med evropsko in svetovno elito: Mladi upi 2016 so dobro izkoristili finančno podporo Vse bo v redu, zavoda Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti.

Ko smo Mlade upe 2016 povprašali o njihovih uspehih po osvojitvi finančnih sredstev Vse bo v redu, zavoda Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, smo ostali brez besed. Prav vsi štejejo manj kot dvajset let, a vendar se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki, kot so odličja z mednarodnih tekmovanj, evropskih in svetovnih prvenstev, z državnimi rekordi in vsesplošnim prodorom med evropsko ter svetovno elito. S svojimi prizadevanji, odrekanjem in vztrajnostjo so v celoti upravičili vašo naklonjenost in priznanje strokovne komisije, ki jih je izbrala za Mlade upe 2016 ter jim s tem omogočila finančno podporo Zavoda Vse bo v redu. A tu se njihova pot ne konča: odločeni so, da gredo naprej, vse do svetovnega vrha. In prav je tako!

V okviru štirih projektov Mladi upi je že 49 mladih športnikov, umetnikov in znanstvenikov prejelo finančna sredstva v skupnem znesku kar ­­­210.000 evrov. Sklad Mladih upov upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti.

Dosežki Mladih upov 2016, na katere smo izjemno ponosni:

Deskarki na snegu Kaji Verdnik je finančna podpora prišla še kako prav, saj njeni treningi skoraj v celoti potekajo v tujini. S sredstvi iz sklada Vse bo v redu, zavoda Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti ji je bilo omogočeno večje število treningov v boljših pogojih. To je še kako pomembno, zlasti v prihajajoči predolimpijski sezoni, ko se bo v svetovnem pokalu, kjer tekmuje tudi Kaja, odločalo o tem, kdo bo prislužil vstopnico za olimpijske igre leta 2018 v Pjongčangu. Konkurenca je huda, a Kaja upa, da se bo, tudi na račun večjega obsega treningov med pripravami, uspela prebiti med najelitnejše deskarke in se februarja boriti za olimpijsko odličje.

Kaja Verdnik, mladi upi 2016 - 8
Kaja Verdnik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Flavtistka Dorotea Senica je nujno potrebovala nov inštrument in finančna sredstva, ki jih je prejela kot ena izmed zmagovalk natečaja Mladi upi, so pripomogla k temu, da je danes ponosna lastnica nove flavte. Poleg tega je s prejetimi sredstvi pokrila tudi del stroškov prevoza na študij v Salzburg in nakupa letalske karte za tekmovanje na Japonskem. Uvrstila se je namreč na mednarodno tekmovanje flavtistov, ki je potekalo na Daljnem vzhodu in pri rosnih dvajsetih letih uspešno nastopila v konkurenci do 30 let. Tudi v prihodnje se želi udeleževati pomembnih tekmovanj, se čim več naučiti, nastopati kot solistka in v orkestru, pozneje pa bi rada tudi sama poučevala in predajala svoje znanje naslednjim generacijam flavtistk in flavtistov.

Dorotea Senica, mladi upi 2016 - 5
Dorotea Senica (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Znanstvenik Luka Govedič se je s pomočjo finančnih sredstev Zavarovalnice Triglav udeležil poletnega tabora na prestižni univerzi v Združenih državah Amerike, na katero se želi vpisati letos. Denar, ki mu je še ostal, pa bo namenil za nakup novega računalnika ali za prijave na izpite, ki jih potrebuje za vpis na mednarodne univerze. Zadnje leto je bilo za mladega znanstvenika sicer zelo uspešno, saj se je z mednarodnih tekmovanj kar dvakrat vrnil z odličjem v rokah: srebrno medaljo je dosegel tako na evropski, kot tudi na mednarodni fizikalni olimpijadi. V prihodnje bi se Luka najprej rad uspešno vpisal na univerzo Massachusets Institute of Technology v Bostonu ali na katero drugo tujo univerzo, nato pa bi rad uspešno deloval na znanstvenem in raziskovalnem področju.

Luka Govedič, mladi upi 2016 - 3
Luka Govedič (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Za ritmično gimnastičarko Ajo Jerman Bukavec je bila finančna podpora, ki jo je prejela kot ena izmed zmagovalk natečaja Mladi upi, izjemnega pomena, saj ji je omogočila nastop na kar sedmih tekmah svetovnega pokala. Z dobljenimi sredstvi je pokrila stroške letalskih kart, prenočitve in samih tekmovanj, nekaj pa je še ostalo za nakup novega ruskega dresa ter ostalih pomembnih stvari in za fizioterapije. Z nastopi na mednarodni ravni je pridobila ogromno samozavesti, kar se že kaže na rezultatih: osvojila je naslov državne podprvakinje, zmagala na obeh prvenstvenih tekmah za državno prvenstvo, postala je športnica leta 2016, kot edini članici pa se ji je uspelo uvrstiti na njeno prvo svetovno prvenstvo v Pesaru v Italiji in na Evropsko prvenstvo v Budimpešti. Tudi v prihodnje bi rada zastopala barve naše države na mednarodnih tekmovanjih v ritmični gimnastiki in posegala po vrhunskih rezultatih. 

Aja Jerman Bukavec, mladi upi 2016
Aja Jerman Bukavec (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Tolkalistu Janiju Lebanu so finančna sredstva iz sklada Mladi upi omogočila uspešen začetek študija na Dunaju. V tem času je opazil izjemen napredek pri muziciranju, predvsem pa so se mu s selitvijo v tujino odprle številne priložnosti sodelovanja z različnimi pomembnimi orkestri in sestavi. Del sredstev je namenil tudi za udeležbo na tekmovanju TEMSIG, kjer je prejel prvo nagrado, zlato plaketo ter posebni priznanji za doseženih vseh 100 točk in najbolje izvedeno obvezno skladbo. Izvedel je tudi recital v ciklu mladih virtuozov v Ljubljani. Za večji napredek si je z delom finančnih sredstev kupil še več udarjalk za tolkala in nekaj novih manjših instrumentov, ki so danes vse pomembnejši in jih mora imeti vsak dober tolkalec. V prihodnje se želi še dodatno izobraževati in razvijati v glasbeni smeri, uspešno diplomirati ter se osredotočiti na orkestrsko glasbo.

Jani Leban
Jani Leban (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Violinist Nikola Pajanović se je s pomočjo finančnih sredstev iz sklada Vse bo v redu, zavoda Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti uspelo udeležiti vrhunskih seminarjev pri izrednih profesorjih v Avstriji, Italiji na Hrvaškem, v Izraelu ter doma v Sloveniji. Na teh seminarjih je pridobil veliko novega znanja, izkušenj in navdiha za nadaljnje delo, kar se že kaže na številnih uspehih, ki jih je nanizal v tem času. V letu 2016 je na violinskem tekmovanju Kocian na Češkem prejel 1. nagrado in ime Lavreata celotnega tekmovanja, prav tako je dosegel 1. mesto tudi na domačem tekmovanju Leon Pfeifer. Septembra 2016 je kot solist izvedel koncert Niccola Paganinija z orkestrom SNG Opera in balet Maribor v Mariboru ter v Ljubljani. Maja 2017 je kot solist izvedel koncert L. Van Beethovna na Češkem s češkim orkestrom. Na krilih vseh uspehov bi se Nikola v prihodnje rad vpisal na podiplomski študij na priznani akademiji Hans Eisler v nemškem Berlinu.

Nikola Pajanovič, mladi upi 2016 - 1
Nikola Pajanović (Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Atlet Nino Celec je finančna sredstva Zavarovalnice Triglav porabil za zimske priprave v Beogradu, kjer se je februarja udeležil tudi dvoranskega Balkanskega prvenstva, ter za letne priprave v Makarski, kjer se je pripravljal za evropsko prvenstvo do 23 let na Poljskem. Poleg tega je del denarja namenil prevozom na treninge, športno prehrano in strokovno pomoč v obliki terapij in masaž. Trdo delo je obrodilo obilo sadov, saj je Nino v začetku letošnjega leta ponovno postal dvoranski državni prvak v skoku v daljino. Junija mu je uspelo izpolniti glavni cilj sezone: na mednarodnem tekmovanju v Zagrebu je namreč skočil do novega osebnega rekorda 751 cm in s tem izpolnil normo za nastop na evropskem prvenstvu do 23 let, kjer je zasedel solidno 24. mesto. Seveda si mladi Prekmurec želi več, zato je njegov ključni cilj za prihodnost konstantno izboljševanje rezultatov in udeležba na večjih mednarodnih tekmovanjih ter evropskih in svetovnih prvenstvih. Vsekakor pa je največji cilj nastop na naslednjih poletnih olimpijskih igrah.

Nino Celec, mladi upi 2016 - 2
Nino Celec (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Pianist Žan Milošič Dundek sredstev, ki jih je prejel kot eden izmed zmagovalcev natečaja Mladi upi 2016, še ni pokoristil, saj jih je želel prihraniti za letošnje leto, ko se bo za potrebe študija preselil v avstrijski Gradec. Že pri 14 letih je zaradi popolne predanosti in nadarjenosti namreč uspešno opravil sprejemni izpit na Univerzi v Gradcu ter tako postal študent klavirja na oddelku za nadarjene na graški Univerzi za glasbo in umetnost, a vse do letos je študiral vzporedno s srednješolskim izobraževanjem na oddelku za klavir Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Letos pa se bo v celoti posvetil študiju v Avstriji, kar bo s seboj prineslo obilico stroškov, zato mu bodo finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Žan je sicer v preteklem letu kot solist nastopil na številnih avdicijah s simfoničnimi orkestri, njegov največji uspeh pa je prav gotovo zmaga na avdiciji za solista pianista s simfoničnim orkestrom na graški univerzi februarja letos, ki mu je prinesla prvi samostojni solistični koncert. Ta je potekal junija. Žan je igral delo Edvarda Griega, Klavirski koncert v a-molu, OP.16, igral pa je skupaj z Graškim univerzitetnim simfoničnim orkestrom pod dirigentsko taktirko Andreja Skorobogatke. To je vsekakor lepa popotnica za nadaljne glasbeno udejstovanje, saj si Žan želi še veliko tovrstnih  koncertov.

Žan Milošič Dundek, mladi upi 2016 - 3
Žan Milošič Dundek (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Znanstveniku Alekseju Jurci je finančna podpora Zavarovalnice Triglav omogočila nakup astronomske opreme, predvsem Skywatcher AZ-EQ6 montaže za teleskop. Z dobro montažo se je lahko začel resneje ukvarjati z astrofotografijo, kar poleg izdelave lepih slik pomeni tudi, da bo lahko zbiral podatke o nebesnih telesih in s tem pripomogel k znanstvenim raziskavam. Poleg tega se je v preteklem letu udeležil in dobro odrezal na številnih mednardnih tekmovanjih, na katerih velja izpostaviti predvsem tri izjemne dosežke: zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi, srebrno medaljo na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike ter bronasto medaljo in ekipno tretje mesto na mednarodni lingvistični olimpijadi. Tudi letos želi nadaljevati zmagovalni niz dosežkov na mednarodni ravni, zato se že pridno pripravlja na astronomsko olimpijado, ki bo potekala novembra na Tajskem. Dolgoročno pa bi Aleksej rad pridobil čim več znanja in po končanem študiju fizike in astrofizike na Univerzi v Novi Gorici, ki ga bo začel obiskovati oktobra, kot raziskovalec razkrivati skrivnosti vesolja.

Aleksej Jurca, Mladi upi 2016
Aleksej Jurca (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Plavalka Neža Klančar se je ob pomoči finančnih sredstev iz natečaja Mladi upi lahko udeležila tritedenskih priprav v Južni Afriki ter si nakupila nekaj nove opreme, kot so kopalke in sredstva za hitrejšo regeneracijo telesa. Nekaj denarja je namenila tudi nakupu izotoničnih napitkov, prehranskih dodatkov in pa masažam, ki so v tem športu izjemnega pomena. Trdo delo in kakovostne priprave je Neža poplačala s tretjim mestom na mladinskem evropskem prvenstvu v Izraelu v disciplini 50 metrov prosto ter dosegla absolutni državni rekord, poleg tega pa je nastopila še v dveh finalih in enem polfinalu, kar je izjemen dosežek. Nastopila je tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu in se na 100 metrov prosto uvrstila v polfinale ter zasedla solidno 11. mesto, na 50 metrov prosto pa je nastopila v finalu in si priplavala 8. mesto. V prihodnje bi se rada uvrščala na članska evropska in svetovna prvenstva ter dosegala čim boljše rezultate, glavni cilj pa so seveda olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

Neža Klančar, mladi upi 2016 - 6
Neža Klančar (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Za razliko od kolegic in kolegov v kategoriji športnikov pa teakwondojistka Jerneja Jenšterle preteklega leta ne bo ohranila v preveč lepem spominu. Maja lani si je na tekmi namreč poškodovala ramo. S pomočjo sredstev iz sklada Mladi upi si je lahko privoščila veliko terapij, ki so ji omogočila nadaljne treniranje in priprave na svetovno prvenstvo, ki je potekalo septembra v Italiji, in na katerem se je kljub poškodbi uvrstila v četrtfinale. Žal pa se je poškodba novembra ponovila v veliko hujši obliki. Potreben je bil celo operativni poseg, ki ga je Jerneja uspešno prestala januarja letos. Kot pravi, so ji finančna sredstva Zavarovalnice Triglav omogočila nakup nove opreme ter preglede pred operacijo, na katere bi morala sicer čakati več mesecev, prav tako si je z njihovo pomočjo lahko privoščila več terapij po sami operaciji, s katerimi je hitreje ponovno okrepila ramo in hitro začela trenirati. Na račun finančne podpore rehabilitacija traja pol manj časa, kot bi sicer, zato Jerneja upa, da bo po skoraj letu dni kmalu začela spet 'na polno' trenirati in posegati po vrhunskih rezultatih.

Jerneja Jenšterle, mladi upi 2016 - 9
Jerneja Jenšterle (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Judoistki Kaji Kajzer, ki si je finančna sredstva iz sklada Mladi upi zagotovila z zmago v spletnem glasovanju, je finančna podpora omogočila nastop na številnih pripravah in tekmovanjih. Kupila si je lahko tudi nove kimone, saj so bili tisti, ki jih je imela, zaradi številnih treningov že povsem obrabljeni. Poleg tega je del sredstev namenila za bandažne trake in fizioterapije, ki so ji omogočila hitrejše okrevanje po poškodbi ter doseganje vrhunskih rezultatov. Naj naštejemo samo nekaj najbolj odmevnih: na tekmi Eyof Gyor je med kadetinjami pometla z vso konkurenco, prav tako tudi na tekmovanju European cup Belsko Biala. Prav tako je zasedla prvo mesto tudi na državnem prvenstvu, in to v kar več kategorijah: kadeti, mladinci, mlajši člani in člani. Prav zato ne čudi, da so Kajini cilji postavljeni zelo visoko. Seveda je največji cilj nastop in čim boljša uvrstitev na olimpijskih igrah (leta 2020 ali 2024), ob tem pa ima tudi veliko manjših ciljev. Najbližji je medalja na mladinskem evropskem prvenstvu septembra letos, prav tako pa si želi tudi odličja z evropskega in svetovnega prvenstva za mladince in člane.

Kaja Kajzer, mladi upi 2016 - 4
Kaja Kajzer (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Slovenski estradniki bodo s svojimi nastopi tudi letos zbirali sredstva za Mlade upe

V oddaji Znan obraz ima svoj glas nam bo vse hladnejše jesenske večere s svojimi nastopi grelo osem slovenskih estradnikov: Ljubica Špurej Jazbinšek, Nika Zorjan, Anina Trobec, Lea Sirk, Marijan Novina, Klemen Mramor – Clemens, Luka Sešek ter Mitja Šinkovec. Z neverjetnimi preobrazbami v svetovne pevske zvezde bodo vsako nedeljo zbirali finančna sredstva, ki jih bo Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti vsakokrat podvojil. Znesek, ki se bo v skladu nabral skozi oddaje, bo tudi tokrat namenjen Mladim upom: nadarjenim mladim športnikom, parašportnikom, umetnikom in glasbenikom za razvoj njihovega potenciala!

Med vsemi prijavljenimi bo strokovna komisija v prvi fazi projekta izbrala 20 mladih, ki se bodo kot finalisti uvrstili v ožji izbor. Nato boste lahko enega od mladih upov, ki bo prejel finančno podporo, z glasovanjem na spletni strani Mladi upi izbrali vi, preostale prejemnike sredstev pa bo izbrala strokovna komisija. Zmagovalci razpisa bodo znani sredi decembra.

Prijave na razpis za mlade upe so že odprte, rok za oddajo pa je v sredo, 11. oktobra, do 12. ure. Vse informacije najdete v razpisu ''Mladi upi 2017''.

Novost tokratnega razpisa je dodana kategorija parašportnikov/-ic, sprememba pa je tudi pri starostnem razponu: na razpis se namreč lahko prijavijo talentirani športniki, parašportniki in umetniki, stari od 16 do 19 let ter mladi talen­tirani znanstveniki, stari od 17 do 20 let.