Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Ko njeni vrstniki še vsi sladko spijo, Ajda vstane z nasmehom na obrazu in polna energije ob pol šestih zjutraj že skoči v bazen. V vodi se počuti kot doma in če bi lahko, bi bila v bazenu ves čas. Plod njene neizmerne ljubezni do plavanja ter predanosti pa je dolg seznam zavidljivih uspehov, ki dokazujejo, da je 16-letna gimnazijka na dobri poti, da doseže na videz še tako nerealne cilje.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2014 za meta dato - 1

Ajda Teran

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  plavanje, Plavalni klub Gorenjska banka Radovljica
 • Dosedanji dosežki:
  Državni rekordi s štafetami, več osebnih rekordov, odplavana norma za Mladinsko evropsko prvenstvo na Nizozemskem, 3. mesto na tekmovanju v Grčiji, kjer so nastopili le najboljši plavalci iz dvanajstih držav, štiri prva mesta na Zimskem združenem prvenstvu Slovenije 2014, 1. mesto na tekmovanju Serbia Grand Prix – Kup Zrenjanin 2012.
 • Vzorniki:
  Sara Isakovič, Michael Phelps
 • Cilji in želje:
  Za začetek si želi čim boljše uvrstitve na Mladinskem evropskem prvenstvu, nato odplavati čim več osebnih rekordov in se uvrstiti na poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2016 v Riu de Janeiru.

Ajda Teran

Nalagam..

Ajda Teran
Ajda Teran (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Ajda Teran je bila že kot mala deklica najraje v vodi, zato je bil vpis v plavalni tečaj tako rekoč samoumeven. Kot pravi, ima v vodi precej časa za razmišljanje, plavanje pa jo predvsem pomirja. Danes 16-letna dijakinja 1. letnika Gimnazije Jesenice resno trenira že devet let, a kljub temu, da so treningi naporni in ji zmanjkuje časa za druge stvari, ni nikoli pomislila, da bi odnehala. Ima namreč jasno začrtane cilje in verjame, da jih s trdim delom, osredotočenostjo in pozitivnim mišljenjem lahko doseže.

Da je plavanju resnično predana, potrjuje tudi njena trenerka Urška Potočnik: "Trenira devetkrat na teden v vodi, in sicer s treningom začne že ob pol šestih zjutraj, najprej je dve uri in pol v vodi, nato še eno uro v fitnesu, popoldan pa se trening ponovi." Kot še doda trenerka, je Ajda vsekakor ena najboljših slovenskih plavalk, kar potrjujejo tudi njeni rezultati in dejstvo, da je bila kadetska reprezentantka, sedaj pa je mladinska reprezentantka.

V devetih letih, odkar je plavanju predana z dušo in srcem, se Ajda torej lahko pohvali z zavidljivim številom uspehov. "Zelo sem ponosna na državne rekorde, ki jih imamo s štafetami, na vse osebne rekorde in seveda na odplavano normo za Mladinsko evropsko prvenstvo, ki bo julija letos na Nizozemskem, moj največji uspeh pa je bilo osvojeno 3. mesto na 400 metrov kravl na tekmovanju v Grčiji, kjer smo nastopili le najboljši plavalci iz dvanajstih držav."

Glede na njeno ljubezen do plavanja in neizmerno predanost jo zagotovo čaka svetla prihodnost v vodi. Kot nam je potrdila, se bo še naprej trudila po svojih najboljših močeh in skušala doseči vse svoje cilje: "Moj prvi cilj je, da bi se čim bolje uvrstila na Mladinskem evropskem prvenstvu, seveda pa si želim tudi, da bi odplavala čim več osebnih rekordov in se uvrstila na poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2016 v Riu de Janeiru."

"V prihodnosti Ajdo čaka tudi odločilni in najtežji korak - vstop v člansko reprezentanco, ob naši podpori, torej podpori kluba ter staršev, njeni predanosti ter morebitni finančni pomoči, pa bi tudi sanje o udeležbi na olimpijskih igrah lahko postale realnost. Plavanje namreč že dolgo ni več tako poceni šport, kot je bil včasih, tako da bi finančna pomoč Ajdi zelo prav prišla, glede na njeno ljubezen do plavanja in dosedanje dosežke pa si jo brez dvoma tudi zasluži," še pove njena trenerka.