Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Aleksej je zaradi izjemne nadarjenosti in inteligence osnovno šolo zaključil v sedmih letih, danes, pri 16 letih je dijak tretjega letnika gimnazije. Kljub rani mladosti se lahko že pohvali z odličnimi rezultati na olimpijadi iz fizike, olimpijadi iz astronomije in astrofizike ter na naravoslovni olimpijadi. Če je bil na začetku v celoti zapisan teoriji, pa v zadnjem času veliko pozornosti posveča predvsem praktičnemu delu: opazovanju neba. V prihodnje bi rad uspešno nadaljeval šolanje in raziskovalno delo, predvsem pa si želi, da bi v okolici Ljubljane našel dober prostor za opazovanje neba in čim več noči preživel pod jasnim milim nebom.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Aleksej Jurca, mladi upi 2016

Aleksej Jurca

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  lingvistika in astronomija, Zveza za teh. kulturo Slovenije, Gimnazija Bežigrad
 • Dosedanji dosežki:
  Bronasta medalja na olimpijadi iz fizike (2015); pohvala na olimpijadi iz astronomije in astrofizike (2015); srebrna ekipna medalja na evropski olimpijadi iz naravoslovja (2015); 1. nagrada na mednarodni Sankt-peterburški astronomski olimpijadi (2015); 1. mesto na državnem tekmovanju iz matematike (2015); 2. mesto na državnem tekmovanju iz astronomije (2016); 2. mesto na državnem tekmovanju AMC programiranje – 3. skupina (2016); 1. mesto na državnem tekmovanju iz astronomije (2015); 1. mesto na državnem tekmovanju iz fizike – 1. skupina (2014); 1. mesto na državnem tekmovanju iz matematike (2014); 2. mesto na državnem tekmovanju iz logike (2013).
 • Vzorniki:
  Ameriški teoretični fizik Kip Stephen Thorne
 • Cilji in želje:
  Udeleževati se poletnih šol in taborov s področja astrofizike in astronomije, izpopolniti svojo opremo za opazovanje neba z nakupom večjega teleskopa, zbirko dobrih okulatorjev in morda nekoč tudi dobre CCD kamere za slikanje, obenem pa v bližini Ljubljane najti dober prostor za opazovanje neba in čim več noči preživeti pod zvezdami.

Mladi upi:Aleksej Jurca

Nalagam..
Aleksej Jurca, Mladi upi 2016
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Da je Aleksej Jurca izjemno nadarjen fant, je bilo jasno že ob vpisu v osnovno šolo. Pri šestih letih ga starša zaradi izjemne nadarjenosti namreč nista vpisala v prvi, temveč kar v drugi razred, nato pa je preskočil še četrti razred. Tako sedaj pri 16 letih obiskuje že tretji letnik Gimnazije Bežigrad in čeprav je kar dve leti mlajši od sošolcev, se z njimi, kot pravi, odlično razume. Talent za naravoslovne vede je kazal že kot otrok. »V prvi triadi osnovne šole smo imeli krožek robotike, v okviru katerega smo sodelovali v verižnem eksperimentu v Tehniškem muzeju v Bistri in prejeli nagrado publike,« se svojih začetkov na področju matematike in fizike spominja mlad znanstvenik, ki se je v zadnjih razredih osnovnošolskega izobraževanja že začel udeleževati poletnih šol na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

Aleksej je v zadnjem razredu osnovne šole že začel obiskovati priprave na matematično olimpijado na Fakulteti za matematiko, v srednji šoli pa se je udeležil še priprav na fizikalno olimpijado, ki so potekale na Pedagoški fakulteti. Poleg tega je začel nizati serijo zlatih priznanj na tekmovanjih iz astronomije, fizike, matematike in razvedrilne matematike, na katerih je vse pogosteje posegal po prvih in drugih nagradah. »Aleksej je že v drugem letniku gimnazije svoje rezultate na državnih tekmovanjih nadgradil z dosežki na mednarodni ravni. Na olimpijadi iz fizike je dosegel bronasto medaljo, na olimpijadi iz astronomije in astrofizike pohvalo, na evropski naravoslovni olimpijadi pa je z ekipo dosegel srebrno medaljo,« svojega varovanca rad pohvali Aleksejev mentor na krožku iz astronomije Sebastjan Zamuda.

Če se je Aleksej astronomije in astrofizike sprva loteval zgolj s teoretičnega vidika, pa se je po uspehu na enem izmed tekmovanj za nagrado lahko udeleži astronomskega tabora na Pohorju, kjer se je prvič srečal s praktičnim delom – s teleskopi. Te naprave so ga takoj prevzele. »Amaterski astronomi imajo danes boljšo opremo, kot so jo imeli pred stotimi leti najboljši observatoriji, zato lahko s svojim raziskovalnim delom pomembno prispevajo k novim odkritjem,« poudarja nadarjen srednješolec, ki so mu v preteklem letu na gimnaziji posodili šolski teleskop, na katerem je pridobival izkušnje, decembra pa sta mu starša kupila manjši Newtonov reflektor, s katerim se je že udeležil letošnjega Messierjevega maratona.

A ta prvi pravi in samo njegov teleskop ne zadošča za Aleksejevo raziskovanje in sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih. Na astronomskih srečanjih je v pogovoru z bolj izkušenimi astronomi ugotovil, da bo potreboval dobro montažo, na katero bo lahko nekoč postavil večji teleskop, skozi katerega bo lahko bolj natančno proučeval nebo in temnejše objekte, prav tako bo potreboval zbirko dobrih okularjev, s pomočjo katerih bo lahko povečal sliko teleskopa in morda nekoč tudi dobro CCD kamero za slikanje. Vse našteto pa seveda predstavlja ogromen finančni zalogaj, zato bi mlademu raziskovalci finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Z njihovo pomočjo bi si lahko nakupil precej opreme za praktično delo, prav tako bi investiral tudi v dodatno izobraževanje in izpopolnjevanje doma ter v tujini. »V prihodnosti bi rad v bližini Ljubljane našel dober prostor za opazovanje in čim več jasnih noči preživel pod zvezdami,« glede svojih želja ostaja skromen mladi Aleksej.