Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Prevčevi imajo smučarske skoke očitno v krvi. Skakal je že Cenetov oče, njegov brat Peter Prevc pa je njegov največji vzornik. Trenerji so v njem prepoznali sposobnosti in lastnosti, s katerimi lahko poseže po vrhunskih rezultatih.

Mladi upi - meta data - 8

Cene Prevc

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  smučarski skoki
 • Dosedanji dosežki:
  državi prvak v kategoriji do 18 let leta 2011, 1., 2., trikrat 4., 5. in 6. mesto na tekmah FIS pokala in zmagovalec FIS pokala v sezoni 2011/2012, štirikrat 1., dvakrat 2., 3. in 4. mesto na tekmah alpskega pokala in zmagovalec v skupnem seštevku alpskega pokala 2012/2013, 2. mesto na tekmah celinskega pokala 2012, 1. mesto na evropskem olimpijskem festivalu mladine (EYOF)
 • Vzorniki:
  Peter Prevc, Simon Ammann, Robert Kranjec
 • Cilji in želje:
  konstantno nastopati na tekmah celinskega pokala

Cene Prevc

Nalagam..
Cene Prevc - 7
Cene Prevc (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Cene prihaja iz Selc, iz sedemčlanske družine. Že njegov oče je skakal na vaških skakalnicah in za skoke najprej navdušil Cenetovega brata, Petra Prevca. Le leto dni pozneje je prepričal starše, da so ga včlanili v Smučarski skakalni klub Triglav Kranj, in postal je eden najmlajših reprezentantov zadnjih let. Cene: "Biti nad tlemi mi pomeni nekakšen poseben občutek, zato v tem tako uživam."

Cene kljub vrsti športnih dosežkov ostaja skromen in si ne zastavlja previsokih ciljev. Njegova želja je, da bi konstantno nastopal na tekmah celinskega pokala, pri tem pa se zanaša na trenerje. Prepričan je, da ga bodo prav oni znali pravilno usmerjati.

Njegov največji vzornik je prav njegov brat Peter. Cene: "Pri skokih je trenutno oseba, ki mi s svojimi dosežki postavlja mejnike, ki jih poskušam preseči. Vzor vidim tudi v Robertu Kranjcu, ki je zgled v športnem načinu življenja in trdem delu za dosego ciljev."

 

Sandi Čimžar, trener smučarskih skokov in nordijske kombinacije: "V času tekmovanj sem prepoznal v Cenetu zrelo, samostojno osebnost, ki ve, kaj hoče. To je dokazal s tem, ko je pred in med tekmovanji svojo pozornost vedno usmeril samo na smučarski skok. Opazil sem, da je zelo zahteven do sebe in išče popolnost tudi na drugih področjih svojega življenja. Omenjene lastnosti in njegove odlične motorične in tehnične sposobnosti ter dobre morfološke danosti so potenciali, ki mu dajejo možnost vrhunskih rezultatov v smučarskih skokih – v športu, v katerem res uživa."

Gorazd Bertoncelj, trener mladinske reprezentance v smučarskih skokih: "Cene Prevc z doseženimi športnimi rezultati v mladinski kategoriji do 20 let izstopa tako na mednarodnem kot domačem tekmovalnem nivoju. Mladi talentirani športnik od svojih vrstnikov ne izstopa samo v športnih dosežkih, ampak tudi v gibalnih sposobnostih, morfoloških značilnostih in predvsem v tehničnem znanju v modelu uspešnosti smučarja skakalca. Njegove osebnostne in motivacijsko-vrednostne dimenzije so na zelo visoki ravni. V športno-pedagoškem procesu aktivno sodeluje, skuša biti ustvarjalen in inovativen. Kljub pogosti odsotnosti je nadpovprečen dijak Gimnazije Kranj. Cene Prevc je zagotovo eden izmed mladih, ki zagotavljajo varnost naše prihodnosti."

Morda vas je presenetilo, da Cene nastopa v oblačilih s sponzorskimi imeni, kot da bi bil že pravi profesionalec. Razlog je v tem, da je Cene Prevc član Mladinske reprezentance v smučarskih skokih in ima skladno s tem tudi že dolžnosti do Smučarske zveze Slovenije; med drugim se mora v medijih pojavljati z oblačili, ki navajajo sponzorje in opremeljevalce smučarske zveze. Vendar Cene nima osebnih sponzorjev ali urejene finančne podpore zunaj kluba, zato se je lahko uvrstil med finaliste tega razpisa.
Cene Prevc - 5
Cene: ''Biti nad tlemi mi pomeni nekakšen poseben občutek.'' (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)