Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Jan se je atletiki zapisal, ko mu je bilo deset let. Kraljico med športi je vzljubil že na prvem treningu, kmalu pa se je skupaj s trenerjem odločil bolj intenzivno posvetiti tekom na srednje proge. Ta odločitev se je kmalu izkazala za izredno pametno potezo, saj je Jan hitro začel dosegati odlične rezultate. Enega za drugim je v svoji kategoriji podiral državne rekorde na 800, 1000 in 1500 metrov, veliki met pa mu je uspel maja lani, ko je v teku na 1000 metrov popravil absolutni državni rekord, star 31 let. Kljub vsem uspehom se Jan zaveda, da je pot do cilja – olimpijskih iger – potrebno graditi potrpežljivo in preudarno. Kratkoročno si tako želi nabirati tekaške izkušnje na čim več mednarodnih mitingih in se uvrščati v finale velikih tekmovanj, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo ter tam dosegati čim vidnejše rezultate.

Jan Vukovič, mladi upi 2016

Jan Vukovič

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  atletika, Atletsko društvo Kladivar
 • Dosedanji dosežki:
  Prvo mesto na državnem prvenstvu v krosu v kategoriji mlajših mladincev (2016); 3. mesto na dvoranskem državnem prvenstvu v teku na 800 metrov (2016); 1. mesto v peteroboju reprezentanc v teku na 1000 metrov (2015); 1. mesto na državnem prvenstvu v teku na 1000 metrov v kategoriji U16 (2015); 1. mesto na državnem prvenstvu v teku na 3000 metrov v kategoriji U16 (2015); 1. mesto na ekipnem mladinskem prvenstvu v teku na 1500 metrov (2015); 1. mesto na mednarodnih igrah mladih v teku na 1500 metrov na Nizozemskem (2015); 1. mesto na državnem prvenstvu za mlajše mladince v teku na 800 metrov (2015); večkratni državni prvak v krosih; nosilec aktualnih državnih rekordov na 800, 1000 in 1500 metrov zunaj in na 800 in 1500 metrov v dvorani v kategoriji pionirji U16, na 1000 metrov v kategoriji pionirji U14 in na 600 metrov v kategoriji pionirji U12.
 • Vzorniki:
  Ameriški sprinter Usain Bolt, bosanski tekač na 800 metrov Amel Tuka, slovenski atleti Žan Rudolf, Luka Janežič in Jan Petrač, nogometaš Cristiano Ronaldo ter biatlonca Petter Northug in Martin Fourcade
 • Cilji in želje:
  Letos izpolniti normo za nastop na evropskem prvenstvu za mlajše mladince v Gruziji v disciplini 800 metrov in tam doseči čim vidnejšo uvrstitev, udeležiti se čim več evropskih in svetovnih prvenstev ter dosegati čim boljše rezultate, udeleževati se čim večjega števila mitingov doma in v tujini ter si s tem pridobiti čim več mednarodnih tekmovalnih izkušenj, kvalificirati se na olimpijske igre ter postavljati članske državne rekorde.

Mladi upi: Jan Vukovič

Nalagam..

Jan Vukovič, mladi upi 2016
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

V zgodnjih otroških letih se je Jan Vukovič preizkusil v različnih športnih disciplinah, kot so judo, nogomet in gimnastika, v četrtem razredu osnovne šole pa se je spoznal z atletiko in se kaj hitro odločil, da se bo začel resneje ukvarjati s to panogo. Na enem izmed treningov atletske šole AD Kladivar ga je opazil trener Romeo Živko, ki je bi nekoč tudi sam odličen atlet, in v Janu prepoznal izjemen tekaški potencial. Odločitev za specializacijo v teke se je kmalu izkazala za pravo, saj je mlad atlet že na prvi tekmovanju na državnem prvenstvu v krosu zmagal v kategoriji do 12 let. To ga je motiviralo, da je še resneje pristopil k treningom in se odločil postati eden najboljših tekačev na srednje proge v zgodovini Slovenije.

»Jan je velik talent, poleg tega pa je tudi izjemno delaven in ima odlične fiziološke predispozicije za vrhunske rezultate,« prav njegov trener Romeo Živko in dodaja, da k dobrim rezultatom veliko pripomore tudi skrbno dodelan delovni sistem ter dobre učne navade, kar omogoča nemoteno in sproščeno realizacijo programa treningov. Pridno in vestno delo vedno rodi odlične rezultate in tudi Jan pri tem ni nikakršna izjema. Svoj pravi potencial je pokazal v letu 2015, ko je v tekih na 800, 1000 in 1500 metrov kar po vrsti popravljal državne rekorde v kategoriji pionirji U16, v kateri tekmuje. Je večkratni državni prvak v teku na 800 metrov tak v kategoriji U16, kot v mlajši mladinski kategoriji, večkratni državni prvak v krosih, maja lani pa mu je uspelo popraviti tudi 31 let star absolutni državni rekord v teku na 1000 metrov. Poleg tega se je uvrstil tudi v reprezentanco Slovenije za Olimpijski festival evropske mladine v Gruziji.

Mlad atlet pravi, da ga tek osvobaja in mu pomaga, da pozabi na morebitne težave, poleg tega pa mu je pri teku všeč tudi to, da je vse odvisno zgolj in samo od njega samega. »Zavedam se, da bom sam kriv za napake, ki jih bom storil, po drugi strani pa bom lahko izredno ponosen na rezultat, ki ga bom dosegel,« pojasnjuje Jan in dodaja, da mu je na tekmah všeč tudi rivalstvo med tekmovalci in večkratna prehitevanja na poti proti ciljni črti. Zaveda se, da je potrebno na tej poti dati vse od sebe, a hkrati biti tudi potrpežljiv in na tej osnovi gradi tudi svoje načrte za prihodnost: postopoma in preudarno. Letos je njegov cilj izpolniti normo za nastop na evropskem prvenstvu za mlajše mladince v teku na 800 metrov ter tam doseči čim vidnejšo uvrstitev. Prav tako je kratkoročni cilj tudi tekmovanje na različnih mitingih in nabiranje izjemno dragocenih mednarodnih izkušenj. V prihodnjih letih pa si perspektiven atlet želi uvrščati v finale na svetovnih in evropskih prvenstvih in osvajati medalje, srednjeročni cilj pa so gotovo tudi olimpijske igre - morda že leta 2020 v Tokiu.

Janova življenjska želja je ostati povezan z atletiko, dokler bo to dopuščalo zdravje. Pri tem so mu lahko v veliko pomoč finančna sredstva Zavarovalnice Triglav, saj bi si z njihovo pomočjo lahko privoščil priprave v tujini, se udeležil večjega števila mednarodnih tekmovanj, opravil kvalitetna testiranja, si nakupil nekaj nujno potrebne tekaške opreme, si priskrbel ustrezne fizioterapije in se tako še bolje pripravil na nadaljnja tekmovanja. Janove potrebe so namreč že presegle zmogljivosti kluba, prav tako presegajo tudi zmogljivosti staršev. Glede na vse dosedanje rezultate in rekorde ni dvoma, da je Jan izjemno perspektiven slovenski tekač na srednje proge in vsekakor sodi med posameznike, v katere se splača vlagati, saj ravno športniki običajno najbolj dostojno zastopajo barve naše države ter skrbijo za našo prepoznavnost v tujini.