Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Jani se je z družino tolkal prvič srečal pri osmih letih in kaj hitro spoznal, da šteje veliko več članov, kot samo navaden boben. To ga je postavilo pred sila zanimiv izziv: osvojiti tehnike čim večjega števila tolkal. S pridnim delom je hitro napredoval in začel nastopati na velikih odrih, tekmovati in posegati po najžlahtnejših odličjih. Prav zato se želi letos po maturi vpisati na akademijo v Münchnu ali na Dunaju, se izpopolnjevati na seminarjih priznanih tolkalistov in nekoč nastopati na svetovnih glasbenih odrih.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Jani Leban, mladi upi 2016

Jani Leban

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  tolkala, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  Prejemnik Škerjančeve nagrade (2016), 1. mesto in posebna nagrada na mednarodnem tekmovanju v Povolletu v Italiji (2015), 1. nagrada, zlato priznanje in 2 posebni nagradi na državnem tekmovanju TEMSIG (2014), 1. mesto in srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel (2013), 1. mesto in posebna nagrada ter zlata plaketa na mednarodnem tekmovanju Svirel (2012), 1. nagrada in posebna nagrada ter zlata plaketa na državnem tekmovanju TEMSIG (2011), zlata plaketa na mednarodnem tekmovanju Svirel (2009), srebrno priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG (2008)
 • Vzorniki:
  Solo timpanist in priznani profesor ter predavatelj Peter Sadlo in sedanji mentor Jože Bogolin
 • Cilji in želje:
  Uspešno opraviti maturo, vpisati se na študij v tujini (v Münchnu ali na Dunaju), nabirati znanje pri priznanih profesorjih in sodelovati s svetovno znanimi tolkalisti

Mladi upi: Jani Leban

Nalagam..
Jani Leban, mladi upi 2016
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Jani Leban se je glasbi zapisal že v ranem otroštvu, ko je poslušal sestro, ki je odlična saksofonistka. Tudi njega so zato najprej mikala pihala, zato se je vpisal na ure kljunaste flavte. Po dveh letih je ugotovil, da se s tem instrumentom nista ravno spoprijateljila, zato se je odločil, da bo začel obiskovati ure harmonike. A ker so bila vsa mesta v glasbeni šoli že zasedena, se je na koncu zaradi navdušenja nad bratrančevimi bobni vpisal na ure tolkal. Mislil je, da bo ves čas igral samo bobne, vendar je kaj hitro spoznal, da se za besedico tolkala skriva izjemno pester nabor različnih glasbil, kar ga je povsem očaralo. »Najbolj zanimivo pri tolkalih je, da vsak instrument zahteva neko svojo tehniko, oddaja nek svoj, edinstven zvok,« o svojem navdušenju nad družino tolkal pripoveduje mladi virtuoz.

Tolkala so Janija povsem zasvojila in ker je hitro napredoval, so ga profesorji kmalu začeli pošiljati na nastope in tekmovanja. Vztrajnost in veliko vaje sta ga pripeljala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je postal učenec svojega sedanjega mentorja, profesorja Jožeta Bogolina. »Janija sem prvič videl na poletni šoli, ko je bil še zelo majhen in je nastopal s skladbo za mali boben. Takoj mi je padel v oči, zato sem v naslednjih letih občasno spremljal njegov napredek in bil v navezi z njegovim učiteljem. Ko se je pozneje odločil za našo srednjo šoli, pa je najino sodelovanje prešlo na dnevno raven,« se začetkov sodelovanja spominja profesor za tolkala, ki je hitro spoznal, da Jani z veseljem igra na tolkala in mu zato ni težko odrekati vsemu, kar običajno zaposluje najstnike.

Mladi glasbenik v igranje na tolkala vlaga ves svoj trud in čas, kar se mu obrestuje z izvrstnimi dosežki tako na državni, kot tudi na mednarodni ravni. Med drugim je letos za izjemne dosežke pri uveljavljanju šole prejel prestižno Škerjančevo nagrado, je imetnik številnih zlatih priznanj in posebnih nagrad na državnem tekmovanju TEMSIG ter na mednarodnem tekmovanju Svirel. Poleg samostojnih nastopov s tolkali je tudi član tolkalnega tria v Komnu, tolkalne skupine The Groover, Pihalnega orkestra Komen, Mladinske filharmonije NOVA in komorne zasedbe Konservatorija na glasbo in balet Ljubljana, igra pa tudi v njihovem simfoničnem orkestru. Koncertiral in tekmoval je že na številnih prestižnih odrih, ves čas pa vlaga tudi v dodatno izobraževanje, saj se redno udeležuje seminarjev ter poletnih šol svetovno priznanih profesorjev in tolkalistov.

Janija letos čaka matura, za katero upa, da jo bo opravil kar se da uspešno, nato pa želi nadaljevati študij v tujini pri kakšnem izmed priznanih profesorjev za tolkala. »Rad bi se vpisal na akademijo v Münchnu ali na Dunaju, si nabral čim več znanja in se nato uveljavil kot odličen tolkalist na svetovnih odrih,« o svojih ciljih pravi mladi virtuoz, ki bi mu na poti do uresničitve sanj finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Predvsem bi mu omogočila študij v tujini, sodelovanje na številnih seminarjih in tekmovanjih ter nakup kakšnega novega instrumenta, da bi lahko vadil tudi doma in se tako še intenzivneje posvečal izpopolnjevanju v družini tolkal.