Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Janja je že kot dekletce plezala po omarah in drevesih, zato sta jo starša vpisala v lokalni plezalni klub, kjer se je skozi zabavo začela spoznavati s to športno disciplino. A hobi je zaradi izrednega talenta, ki so ga v njej prepoznali trenerji, kmalu prerasel v strast in neizmerno željo preplezati vse bolj zahtevne smeri. Danes se mlada Korošica lahko pohvali s številnimi naslovi evropske in svetovne prvakinje v mladinski reprezentanci, njen cilj pa je krojiti sam svetovni vrh športnega plezanja.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 37

Janja Garnbret

 • Leto rojstva:
  1999
 • Disciplina delovanja:
  športno plezanje, Šaleški alpinistični odsek
 • Dosedanji dosežki:
  Svetovna mladinska prvakinja v težavnosti (2014); evropska mladinska prvakinja v težavnosti in balvanih (2013 in 2014); zmagovalka skupnega seštevka Arco Rock Junior (2010 in 2012); državna prvakinja v balvanskem plezanju (2009, 2010, 2011, 2012, 2013 in 2014); državna prvakinja v težavnosti (2010, 2011, 2012, 2013 in 2014); srednješolska državna prvakinja (2015)
 • Vzorniki:
  Slovenski športni plezalki Mina Markovič in Maja Vidmar
 • Cilji in želje:
  Več plezati v skali, preplezati čim več težkih smeri na pogled in z rdečo piko, ponovno osvojiti naslov evropske in svetovne prvakinje, dosegati čim boljše rezultate v članski konkurenci in nekoč postati najboljša športna plezalka na svetu.

Janja Garnbret

Nalagam..

Janja Garnbret - 10
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Janja Garnbret je že kot otrok kazala izjemen talent za športno plezanje. Najprej je plezala po mizah, ko so te postale premajhne, je izziv poiskala na omarah, pozneje še na drevesih. Starša sta se hitro odzvala na njene znake nadarjenosti, saj sta jo že pri rosnih sedmih letih vpisala v lokalni plezalni klub, kjer je mlada Korošica trenirala bolj za zabavo in sprostitev. »V lokalnem klubu me je plezanje tako zelo navdušilo, da sem mu zvesta še danes,« v smehu pravi zgovorna 16-letnica. »Najbolj sem bila očarana nad tem, da pri plezanju noben gib ni enak in da obstaja veliko različnih načinov, kako preplezati neko smer.«

Leta 2007 se je Janja udeležila svojega prvega državnega prvenstva, in čeprav rezultati niso bili ravno blesteči, je to ni odvrnilo od plezanja. Ravno nasprotno, še bolj motivirano in s še večjo vnemo se je na treningih pognala v steno ter iskala načine, kako izboljšati svoj rezultat. Kmalu se je pridružila skupini mladih perspektivnih športnih plezalcev, ki jo vodi njen sedanji trener Gorazd Hren. »Janja je po mojem mnenju ena najbolj nadarjenih športnih plezalk na svetu, kar se kaže predvsem v njeni hitri odzivnosti na dane situacije, v katerih se znajde v plezalni steni,« je prepričan trener, ki pa poudarja, da bi bila samo nadarjenost brez treninga bolj malo vredna. »Je tekmovalka, ki v polni meri izkorišča svojo nadarjenost, a brez treninga ta nadarjenost gotovo ne bi prišla do izraza.«

Plezanje je Janji ponudilo veliko novih vznemirljivih izkušenj, med katerimi so se ji zagotovo v spomin najbolj vtisnila tekmovanja, na katerih je pokazala rezultate svojega talenta in trdega treniranja. Čeprav šteje šele rosnih 16 let, se lahko pohvali z naslovom evropske mladinske prvakinje v težavnostnem in balvanskem plezanju leta 2013 in 2014, naslovom svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju leta 2014 ter številnimi državnimi naslovi v posameznih starostnih skupinah. A kljub številnim uspehom Janja zagotavlja, da še ni rekla zadnje. V naslednjih sezonah si čim boljših uvrstitev v članski kategoriji, nekoč pa bi se rada povzpela na sam vrh profesionalnih športnih plezalcev sveta.

A pot do uresničitve zadanih ciljev je vse prej kot enostavna. Čeprav Janja trenira 5- do 6-krat na teden in je plezanje postalo njeno življenje, imamo v Sloveniji žal zelo slabo infrastrukturo za treninge športnega plezanja, zato mora večino glavnih predtekmovalnih treningov opraviti v tujini, kar pa s sabo prinese visoke stroške, ki jih morajo v mladinski reprezentanci pokriti športniki sami oziroma njihovi starši. Prav zato bi Janji finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav, saj bi se lahko z njihovo pomočjo ustrezno pripravila na tekmovanja na evropski in svetovni ravni. Še ena Korošica torej, ki obeta, da bo kmalu krojila svetovni športni vrh, Tina Maze pa z Janjo očitno dobiva dostojno naslednico.