Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Jerneja se je s teakwondojem prvič srečala v tretjem razredu osnovne šole, saj je ravno to borilno veščino izbrala kot vir nabiranja dodatne kondicije, ki jo je potrebovala v njeni takrat primarni disciplini - plavanju. Sčasoma je začel taekwondo izpodrivati vodni šport, dobri rezultati na tekmovanjih in odlično vzdušje v klubu pa so na koncu vodili do odločitve, da se mlada športnica povsem posveti borbam. Danes se Jerneja lahko pohvali s pestrim naborom pokalov in medalj z domačih in mednarodnih tekmovanji, z naslovom svetovne mladinske prvakinje ter s kar tremi naslovi mladinske evropske prvakinje v borbah. Naslednjo sezono bo prestopila v člansko selekcijo in tudi tam je njen cilj zasesti tako evropski, kot tudi svetovni prestol v taekwondoju.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Jerneja Jenšterle, mladi upi 2016

Jerneja Jenšterle

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  taekwon-do, Taekwon do klub Skala Velenje
 • Dosedanji dosežki:
  32 zlatih, 11 srebrnih in 19 bronastih medalj v njeni dosedanji karieri; povabilo v mladinsko ITF Taekwon do državno reprezentanco (2013); 3. mesto na evropskem prvenstvu v skupinskih formah (2013); 1. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v borbah do 64 kilogramov (2014); 1. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v borbah do 64 kilogramov (2014); 1. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v borbah do 64 kilogramov in 3. mesto v formah II. dan (2015); 1. mesto na prvenstvu Slovenia open v borbah do 64 kilogramov (2015); 3. mesto na prvenstvu Bolgaria open v borbah do 64 kilogramov (2015); 1. mesto na državnem prvenstvu v borbah do 64 kilogramov, 1. mesto v formah in osvojitev naslovna najboljše mladinke (2016); 1. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v borbah do 64 kilogramov (2016).
 • Vzorniki:
  Vrhunska slovenska športnika Peter Prevc in Tina Maze ter trener Peter Landeker, športnik z odličnimi vodstvenimi, organizacijskimi in pedagoškimi sposobnostmi.
 • Cilji in želje:
  Letos obraniti naslov evropske mladinske prvakinje na prvenstvu v Italiji in še enkrat postati svetovna prvakinja v mladinski kategoriji, nadaljevati športne dosežke v slogu zadnjih dveh let, poleg taekwon do-ja začeti trenirati še kickbox in tudi v tej borilni veščini dosegati vrhunske rezultate ter tudi v članski kategoriji osvojiti naslov evropske in svetovne prvakinje.

Mladi upi: Jerneja Jenšterle

Nalagam..
Jerneja Jenšterle, mladi upi 2016 - 8
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Jerneja Jenšterle se je kot majhna deklica navdušila nad dvema športnima disciplinama: plavanjem in borilnimi veščinami. Čeprav gre za dva povsem različna športa, je navihana deklica dolgo trenirala oba. »Plavanje je sinhronizirano, mehko gibanje v vodi in zraku, ki mi je dalo izkušnjo neoviranega drsenja, omejene hitrosti in prožnega dotikanja, taekwondo pa je bil pravo nasprotje in ravno v tem je bil čar kombinacije obeh disciplin,« svojo odločitev pojasnjuje mlada športnica, ki pa se je pozneje na podlagi rezultatov in vzdušja v klubu odločila specializirati za taekwondo. »Tukaj smo vsi kot ena družina, pomagamo si, se podpiramo in se spodbujamo in to se mi zdi v športu ključnega pomena,« je prepričana Jerneja.

»V klub je prišla kot plaha, tiha deklica, ki je redno trenirala, a na začetku ni posebej izstopala. Ko pa je pridobila dovolj znanja, da je lahko začela nastopati na tekmovanjih in osvajati najvišja mesta, je tudi njeno delo na treningih pričelo odražati novo energijo in motivacijo,« se Jernejinih začetkov spominja njen trener Peter Landeker in dodaja, da njegovo varovanko krasi dobra tehnična osnova ter dobra fizična in psihična podkovanost. Vse skupaj mlada športnica ves čas dopolnjuje in nadgrajuje kar pride do izraza vsakokrat, ko stopi na bojišče. Jerneja danes od ponedeljka do petka trenira po dve uri, ob sobotah pa v telovadnici preživi ves dan. Poleg tega s tekom skrbi še za dobro kondicijsko pripravljenost.

Jernejin napredek v taekwondoju je izjemen. Že od mlajših starostnih kategorij redno osvaja odličja tako na državni kot tudi mednarodni ravni, zato je leta 2013 prejela povabilo v mladinsko ITF taekwondo reprezentanco. V dosedanjih karieri je izpolnila večino zadanih ciljev, kar dokazuje 32 zlatih, 11 srebrnih in 19 bronastih medalj, ki krasijo njeno sobo. Zbirko medalj lepo dopolnjujejo tudi številni pokali, največ pa ji zagotovo pomenijo naslovi državne prvakinje v borbah in formah, kjer je v zadnjih dveh letih praktično nepremagljiva, ter uvrstitve na največjih tekmovanjih: Jerneja je namreč svetovna in trikratna evropska mladinska prvakinja v borbah. Doseganje uspehov je njen glavni cilj tudi v prihodnje, ko se bo pridružila članski reprezentanci. Poleg tega si želi začeti trenirati še kickbox. V sezoni 2015/16 se je že preizkusila na nekaj tekmah v tej borilni veščini in bila odlična druga, zato je prepričana, da lahko tudi v kickboxu rezultatsko pride v sam svetovni vrh.

Glede na odlične rezultate in motiviranost za nadaljnje delo ni dvoma, da je Jerneja odličen potencial za vrhunske rezultate tudi v članski kategoriji taekwonodoja in kickboxa. S svojim zrelim razmišljanjem zna podpreti svojo fizično pripravljenost in se je sposobna dovolj motivirati, da izpolni vse zadane cilje. Zaveda se, da brez pomoči učiteljev, trenerjev in predanih staršev ne bi mogla tako uspešno razvijati svojih potencialov, saj samo dobra volja ni dovolj. Potrebnih je veliko kakovostnih treningov in priprav doma ter v tujini, kar pa za klub in starše predstavlja veliko finančno breme. Sredstva Zavarovalnice Triglav bi zato potrebovala za izpopolnitev trenažnega procesa, udeležbo na mednarodnih tekmovanjih in nakup tekmovalne opreme. Finančna podpora bi bila za mlado športnico izredna motivacija za nadaljnje intenzivno delo kar je osnovni pogoj za doseganje vrhunskih rezultatov tudi v absolutni kategoriji.