Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Jošt se je s kontrabasom prvič srečal v osnovni šoli. Najprej je mislil, da se ta inštrument uporablja samo v narodno-zabavni glasbi, pozneje pa je odkril njegove neverjetne razsežnosti, ki ga navdušujejo še danes. Z njim tako že vrsto let sodeluje v različnih glasbenih skupinah, nekoč pa bi rad postal član prav posebne zasedbe: berlinske filharmonije.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 36

Jošt Lampret

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  kontrabas, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  Prvo mesto, zlata plaketa ter posebna nagrada za najbolj obetavnega tekmovalca v najnižji kategoriji na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2012, prva nagrada na Mednarodnem tekmovanju godalcev v Nišu leta 2013, številni nastopi s priznanimi glasbeniki in glasbenimi skupinami, uvrstitev v finalni izbor za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki, dobitnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za leto 2015.
 • Vzorniki:
  Božo Paradžik, Ludwig Streicher, Gary Karr
 • Cilji in želje:
  Naslednje leto nadaljevati šolanje na Akademiji za glasbo, postati član berlinske orkestrske akademije in se pozneje zaposliti v berlinski filharmoniji.

Jošt Lampret

Nalagam..
Jošt Lampret - 16
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Ko je Jošt Lampret v glasbeni šoli zaključil šest razredov violine, mu je profesorica zaradi velikih rok priporočila, naj jo zamenja z njenim večjim sorodnikom – kontrabasom. »Najprej sem bil kot številni mladi, prepričan, da je to inštrument, ki se ga uporablja samo v narodno zabavnih bendih, zato sem se ga kar malo izogibal. A nekaj me je gnalo, da sem začel malo raziskovati po spletu in ugotovil, da je kontrabas v bistvu izredno fleksibilen inštrument in omogoča veliko več, kot si predstavljamo,« o svojih začetkih pripoveduje mladi glasbenik.

Jošt si danes ne more predstavljati življenja brez kontrabasa. Prepričan je, da se vsak izmed nas navzven izraža na svoj način in zanj lahko rečemo, da je glasba zagotovo njegov način izražanja. Z zvoki, ki jih izvablja iz svojega gracioznega inštrumenta, želi ljudem pomagati, da vsaj za delček sekunde pozabijo na svoje vsakdanje skrbi in uživajo v glasbi. O njegovi nadarjenosti in trudu priča tudi pestra paleta priznanj in nagrad iz Slovenije in tujine, med katerimi je mlademu glasbeniku najbolj pri srcu letošnja Škrjančeva nagrada, saj gre za najvišjo nagrado, ki jo podeljujejo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer se izobražuje.

Sicer pa mlademu kontrabasistu največ pomeni to, da lahko čim več igra ter da ima čim več koncertov z različnimi izvajalci, saj je to po njegovih besedah najlepša nagrada za ves trud, ki ga vlaga v glasbeno udejstvovanje. »Jošt se lahko pohvali z izjemnimi dosežki na področju poustvarjanja glasbenih del in vsi ti uspehi so sad dolgoletnega vestnega dela, vztrajnosti, odrekanja in vsakodnevne večurne vaje na kontrabasu,« o svojem varovancu pravi mentor Janez Avšič in dodaja, da se pri mladem glasbeniku umetniški talent le redko razvije do tako velikih razsežnosti, kot se to kaže pri Joštu.

Kljub mnogim izjemnim rezultatom pa Jošt z obema nogama ostaja trdno na tleh. Zaveda se namreč, da pot do vrhunskega glasbenika vodi po stopnicah, ki jih ni pametno preskakovati preveč naenkrat. Tako bi najprej rad uspešno opravil maturo, se nato vpisal na Akademijo za glasbo in vmes, če bo sreča, presedlal na berlinsko orkestrsko akademijo. Ko bo zaključil šolanje, bi rad postal član berlinske filharmonije, a se zaveda, da bo moral za uresničitev teh sanj pridno vaditi, za kar pa potrebuje dober inštrument. "Po vseh nastopih in koncertih se je moj stari leseni prijatelj že dodobra utrudil in počasi izdihuje, medtem ko se moje moči šele dodobra razvijajo, zato bi ga bilo potrebno zamenjati za novega," o svojih načrtih v primeru, da prejme finančna sredstva Zavarovalnice Triglav, razmišlja Jošt.