Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Kaja je že kot majhna deklica pokazala svojo vztrajnost in borbenost; vrlini ki sta pri borilnih veščinah izjemno pomembni. Trmasto je namreč kljubovala staršema, ki sta jo prepričevala, da judo ni za punce in na koncu dosegla svoje: vpisala sta jo na šolski krožek, ki pa ga je kmalu prerasla, zato je začela trenirati na klubski ravni. Vsakodnevni treningi in številna odrekanja so se hitro izplačala, saj je začela Kaja hitro premagovati celo precej starejše konkurentke. Prav zato ne čudi, da ima mlada judoistka jasno začrtane cilje: zmago na evropskem in svetovnem kadetskem prvenstvu ter kvalificiranje na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, od koder bi se rada vrnila z medaljo.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru spletnega glasovanja

Kaja Kajzer, mladi upi 2016

Kaja Kajzer

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  judo, Judo klub Bežigrad
 • Dosedanji dosežki:
  2. mesto na evropskem kadetskem pokalu v Zagrebu (2016); 2. mesto na evropskem kadetskem pokalu v Bielsko Biali (2015); 2. mesto na evropskem kadetskem pokalu v Zagrebu (2015); 5 naslovov državne prvakinje v različnih starostnih kategorijah, dva naziva najboljše športnice šole; uvrstitev v slovensko reprezentanco
 • Vzorniki:
  judoista Urška Žolnir in Aljaž Sedej
 • Cilji in želje:
  Letos osvojiti medaljo na evropskem in svetovnem kadetskem prvenstvu, udeležiti se evropskega mladinskega prvenstva, leta 2017 osvojiti 3 večje medalje, in sicer na evropskem kadetskem prvenstvu, svetovnem kadetskem prvenstvu in na olimpijskih dnevih mladih, leta 2020 pa nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu in se domov vrniti z medaljo okrog vratu.

Mladi upi: Kaja Kajzer

Nalagam..
Kaja Kajzer, mladi upi 2016 - 2
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Kaja Kajzer se je z judom prvič srečala v drugem razredu osnovne šole, ko je to borilno veščino začel trenirati njen brat Luka. Tudi njej je bila takoj všeč, a sta jo starša kar nekaj časa prepričevala, da judo ni za deklice in da naj se raje ukvarja z glasbo. Res se je vpisala v glasbeno šolo in začela igrati klavir, a hkrati uspela mamo in očeta prepričati, da sta jo vpisala tudi na judo krožek v osnovni šoli. Kaja je uspešno usklajevala glasbo in treninge juda, po letu dni pa ugotovila, da šolski krožek zanjo ni dovolj, da potrebuje nekaj več. Na to so kazali tudi rezultati v osnovnošolski judo ligi, kjer je večinoma osvajala zlate medalje ter bila celo razglašena za najboljšo tekmovalko leta 2008/09. To je bil znak, da je šolske treninge prerasla, zato so jo povabili v Judo klub Bežigrad.

»Ko sem prvič stopila v klubsko dvorano, dojo, sem se kar malo prestrašila, saj je bila štirikrat večja od šolske male telovadnice, v kateri sem trenirala do takrat,« se svojega prvega klubskega treninga spominja Kaja, ki je bila nekoliko zadržana tudi zaradi dejstva, da je bil kar nekaj let mlajša od tistih, s katerimi je trenirala. Naenkrat ni bila več najboljša v skupini in kar nekaj časa se je morala močno truditi, da ni bila 'tepena'. A to je ni odvrnilo od treniranja. S trdim delom je hitro pridobivala na spretnosti, moči in hitrosti ter postajala vse boljša. »Delo s Kajo je že od nekdaj velik izziv. S svojim izjemnim občutkom in neverjetno sposobnostjo dojemanja stvari, skoraj ni tehnike ali vaje, ki je ne bi razumela ali znala izvesti. Še več, večkrat tudi predlaga, kako bi lahko kaj naredila še bolje ali nekoliko drugače. Je perfekcionistka in ima za judo izjemno pomembni lastnosti: borbenost in nepopustljivost,« o svoji varovanki pravi trener Mitja Železnikar.

Kljub rosnim šestnajstim letom se lahko Kaja že pohvali s številnimi odličnimi rezultati tako na kadetski, kot tudi že na mladinski ravni. Osvojila je že tri srebrne medalje v evropskem kadetskem pokalu, pohvali pa se lahko tudi s petimi naslovi državne prvakinje v različnih starostnih kategorijah. Je članica slovenske reprezentance v judu in lani je prvič nastopila na evropskem in svetovnem kadetskem prvenstvu. Naslednje leto načrtuje naskok na kar tri medalje z velikih tekmovanj: za odličje se želi pomeriti na evropskem kadetskem prvenstvu, svetovnem kadetskem prvenstvu ter na olimpijskih dnevih mladih. Precej visokopotezen, a povsem dosegljiv je tudi njen dolgoročni cilj: da bi leta 2020 nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu in se domov vrniti z medaljo okrog vratu.

A že udeležba na tovrstnih tekmovanjih, ki se pogosto odvijajo daleč stran od domovine, je izredno velik finančni zalogaj, zato bi finančna sredstva Zavarovalnice Triglav Kaji prišla še kako prav. Na vsako tekmovanje se je potrebno seveda ustrezno pripraviti in Kaja bi se rada z ekipo letos odpravila na priprave na Japonsko, kjer bi še bolj izpopolnila svojo tehniko ter si nabrala dovolj tehničnega znanja za uspeh v borbah tako na lokalni, kot tudi na globalni ravni. Stroški tovrstnih priprav seveda letijo v nebo, zato bi vsak finančni prispevek mladi športnici ključno pomagal pri njenem športnem napredku ter obenem zagotovil, da je na poti do cilja ne bi ustavil finančni načrt, ki je zelo pogosto kriv za opustitev kariere še tako nadarjenih in pridnih posameznikov. Kaja namreč iz tekme v tekmo dokazuje, da je mlada športnica, v katero se splača vlagati.