Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Z ritmično gimnastiko se je prvič srečala pri šestih letih in, kot pravi, jo je ta takoj zasvojila. Poleg rekvizitov in barvitih dresov so jo najbolj pritegnile plesne prvine ter neizmerna eleganca, ki jo ponuja ta atraktivna športna disciplina. Njena največja želja je postati prva predstavnica Slovenije v ritmični gimnastiki na poletnih olimpijskih igrah.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2014 za meta dato - 6

Karmen Petan

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  ritmična gimnastika, Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  nastop na evropskem mladinskem prvenstvu v ruskem Nižnem Novgorodu in osvojitev ekipnega 14. mesta, osvojitev naziva športnica leta 2011, 2012 in 2013, državna prvakinja leta 2013 z obročem in kiji ter letošnja ekipna pokalna prvakinja, zmagovalka mednarodnih turnirjev v Sarajevu, Beogradu, Budimpešti, Grazu na Dunaju
 • Vzorniki:
  uzbekistanska ritmična gimnastičarka Uljana Trofimova
 • Cilji in želje:
  Letos se želi uvrstiti na svetovno prvenstvo v Istanbulu, dolgoročno pa bi rada postala prva slovenska predstavnica v ritmični gimnastiki na poletnih olimpijskih igrah.

Karmen Petan

Nalagam..
Karmen Petan - 4
Karmen Petan (Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Karmen se je z ritmično gimnastiko seznanila v prvem razredu osnovne šole. »Trenerji so prišli v razred in izbrali nekaj deklet, ki smo začele poskusno trenirati. Takoj sem začutila, da se želim posvetiti tej disciplini, saj sem bila navdušena nad rekviziti in atraktivnimi vajami,« se spominja mlada atletinja, ki je navdušena zlasti nad eleganco, gibčnostjo ter plesnimi prvinami, ki jih nudi ritmična gimnastika, prav tako pa tudi nad pestro paleto rekvizitov in nad barvitimi tekmovalnimi dresi.

Čeprav trenira pet ur na dan šest dni v tednu, Karmen usklajevanje treningov in športne gimnazije ne dela večjih preglavic. Sicer priznava, da se mora zaradi tega odrekati raznim hobijem ter druženju s prijatelji, a je z odličnimi rezultati, ki jih niza iz tekme v tekmo, vsa žrtev poplačana. Kot največji uspeh navaja nastop na evropskem mladinskem prvenstvu v ruskem Nižnem Novgorodu, kjer je z ekipo osvojila izvrstno 14. mesta kar je še vedno najboljši rezultat slovenskih ritmičark na tako velikem mladinskem tekmovanju.

Da je Karmen resnično talentirana ritmičarka, dokazuje tudi odločitev Olimpijskega komiteja Slovenije, ki jo je dodelil v perspektivni razred. »Ritmična gimnastika je garaški šport, ki zahteva veliko intenzivnega treninga, a Karmen tega ne dojema kot napor in redno prihaja na treninge ter vadi tudi doma,« pravi njena trenerka Alena Yakubouskaya ter dodaja, da ima njena varovanka med napornimi treningi pred seboj jasen cilj: udeležiti se članskega svetovnega prvenstva ter kot prva ritmičarka zastopati slovenske barve na poletnih olimpijskih igrah.

A čeprav je Karmen talentirana in izredno delovna atletinja, je ritmična gimnastika kot disciplina v Sloveniji precej slabo medijsko pokrita, to pa pomeni, da imajo veliko težav že s finančnim pokrivanjem stroškov potovanj na velika tekmovanja, ki pa jih Karmen po besedah njene trenerke kot predstavnica članske kategorije nujno potrebuje za doseganje napredka. Potem so tukaj še priprave, dresi in rekviziti, stroške katerih prav tako ne gre zanemariti. Prav zato bi ji finančna podpora Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. »Ritmična gimnastika ni le športna disciplina. Je način življenja, zato si brez nje ne predstavljam življenja,« pravi nadobudna Karmen.