Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Lan Dan Kerštanj trenutno prav zagotovo spada med največje slovenske baletne talente, pove Darja Sebastian, mentorica, ki ga je poučevala, preden mu je uspelo neverjetno. Sprejeli so ga v priznano dunajsko baletno šolo.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2014 za meta dato - 7

Lan Dan Kerštanj

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  balet, Balletakademie Wien
 • Dosedanji dosežki:
  da so ga sprejeli v priznano dunajsko baletno šolo, bronasta plaketa na 10. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev 2011, član državne reprezentance za leto 2011; kot plesalec standardnih in latinsko ameriških plesov - 2. mesto na Pokalu Slovenije v standardnih plesih 2011, 3. mesto na pokalu Slovenije v latinsko ameriških plesih 2011
 • Vzorniki:
  Rudolf Nureyev, Michail Baryshnikov
 • Cilji in želje:
  da bi postal balet njegov poklic, da bi kot baletni umetnik nastopal na največjih svetovnih odrih

Lan Dan Kerštanj

Nalagam..
Lan Dan Kerštanj
Lan Dan Kerštanj (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Mlad baletni umetnik Lan Dan Kerštanj sedaj že osem mesecev svoj talent razvija na Dunaju. Ko je kot otrok sam mamo prosil, da ga vpiše v baletno šolo, ni nihče niti slutil, da ga bo ta pot ponesla tako daleč. Nad plesom se je navdušil, ko je uzrl baletno predstavo na televiziji. "Tako mi je bilo všeč, da sem jih poskušal posnemati," se danes smeji, ko se spomni teh začetkov.

Začetkov, ki so zelo hitro postali zelo resni. "Že takrat, sem si prizadeval, da bi bil najboljši," pripoveduje. "In raje sem šel na baletni trening, kot da bi se igral s prijatelji, saj me je to osrečevalo in me še danes. Pravijo, da sem miren in redkobeseden," razmišlja. "Morda pa s plesom nadomestim vse besede." Pozna se, da ima ples rad, pripoveduje tudi Darja Sebastian, njegova učiteljica s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki ga je obiskoval pred Dunajem. "Da je marljiv, priden, izjemno delaven, vztrajen."

Sebastianova pojasni tudi, kako velik uspeh je, da so Lana sprejeli v dunajsko baletno šolo. "Na njihovi avdiciji ni nikogar, ki bi bil podpovprečen. Vsi so izjemno sposobni, nadpovprečni, kot je Lan. In med vsemi temi talenti s celega sveta so v njem prepoznali neko perspektivo, nek izjemen talent, ki ga lahko razvijajo." Takšen talent se ne rodi prav pogosto, doda. "Lan na Dunaju razvija potencial bodočega baletnega umetnika, kakršnega v slovenskem prostoru že dolgo ni bilo." A izobraževanje na tujem ni poceni in ravno zato mu pride prav kakršna koli finančna pomoč.

Šestnajstletnik sanja, da bi nekoč plesal na največjih dunajskih in londonskih odrih, a trezno takoj pripomni, da je konkurenca huda. Da bi mu uspelo, je v šoli tudi ob sobotah, vadi po štiri ure na dan, nato je po kosilu še v gimnaziji, zatem gre lahko samo še spat, se nasmehne. Odkar je na Dunaju, je bil, ker ni prost niti čez vikend, doma le malo krat. Sicer pa tudi v prostem času razmišlja o baletu, poplesuje, s prijatelji gleda najboljše plesalce sveta in sanja, da bo nekoč tudi on med njimi. Njegova učiteljica ne dvomi, da ga bo nekoč kot solista občudovala v najvidnejših baletnih vlogah.