Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Ljubezen do poezije je pri Lari vzklila, ko je pri sedmih letih prvič slišala recitacijo svojega očeta, prve verze pa je iz nje iztisnila nesrečna najstniška ljubezen. Danes tako rekoč ni dneva, ko ne bi kaj napisala, v prihodnje pa bi svojo umetniško žilico rada nadgradila na izobraževanju 'Spoken Word Poetry' v Veliki Britaniji ali na Irskem.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 35

Lara Ružič Povirk

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  poezija, Društvo Studium
 • Dosedanji dosežki:
  Leta 2011 je prejela prvo nagrado na literarnem natečaju Mlada Vilenica s pesmijo 'Kako naj zaspim brez tebe', s katero je potem Slovenijo zastopala v Limericu na Irskem; v letih 2012 in 2013 je bila izbrana med 5 najboljših pesnikov natečaja Župančičeva frulica; leta 2013 se je uvrstila v ožji izbor mednarodnega natečaja mladih pesnikov Castello di Duino, leta 2014 pa ponovno prejela prvo nagrado na natečaju Mlada Vilenica za pesem 'Kdo si tujka'
 • Vzorniki:
  Ameriška pesnica Anne Sexton
 • Cilji in želje:
  Nadaljevati umetniško izobraževanje v Veliki Britaniji ali na Irskem, smer 'Spoken Word Poetry', saj se želi naučiti recitiranja ob spremljavi glasbe, gibov ter raznih drugih umetniških elementov.

Lara Ružič Povirk

Nalagam..

Lara Ružič Povirk - 8
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Lari Ružič Povirk je bila literatura tako rekoč položena v zibko. Že kot punčki ji je oče pripovedoval pravljice in si jih vsak večer tudi izmišljeval. To jo je poneslo v domišljijski svet in kmalu je začela tudi sama posegati po knjigah in se preizkušati v pisanju. Dokončno se je v poezijo zaljubila pri sedmih letih, ko je prvič slišala očetovo recitacijo. »Prevzel me je žar v njegovih očeh in lepota besed, ki jih je zložil v rime, zato sem se odločila tudi sama preizkusiti v pisanju,« se Lara danes spominja svojih začetkov.

Njeni prvi poskusi pisanja segajo v čas prvega razočaranja v ljubezni, sčasoma pa se je začela tako v resničnem življenju kot tudi v poeziji zavedati sveta okoli sebe. »Pojavljati so se začele stvari, ki so me motile, in v poeziji sem začela opozarjati na njih, saj mi je to predstavljalo osvoboditev, neke vrste revolucijo,« o spreminjanju svojega sloga pisanja pravi mlada umetnica in dodaja, da se v svoji poeziji vse bolj usmerja v globine in temačnost človeških src in v tiste podrobnosti, ki jih drugi morda spregledajo.

V svoji dosedanji karieri je Lara najbolj ponosna na prvo nagrado na mladinskem literarnem natečaju Mlada Vilenica iz leta 2011, ki ji je omogočila, da je Slovenijo zastopala na mednarodnem tekmovanju v Limericu na Irskem, kjer je premagala svoj strah, stopila na oder in prvič javno zrecitirala svojo pesem. Temu dosežku je treba prišteti še številne druge nagrade in priznanja, ki po besedah njene mentorice Katarine Minatti kažejo na konsistentno kvaliteto. »Lara že od rosnih otroških let piše tako rekoč ves čas. Njen slog pisanja v zadnjem času precej spreminja, saj izbira vedno bolj zrele teme in jih tudi obravnava na zelo odrasel način. Prepričana sem, da lahko od nje v prihodnje še veliko pričakujemo.«

Besedam je Lara v zadnjem času začela dodajati tudi gibanje. Zelo blizu ji je namreč izrazni ples, pri katerem lahko z gibom izlije svojo dušo. Ker bi se rada naučila recitacij ob spremljavi glasu, glasbe, gibov in drugih elementov z različnih področij umetnosti, sanja o umetniškem izobraževanju v Veliki Britaniji ali na Irskem in na poti do uresničitve teh sanj bi ji finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Kot pravi, jo zanima predvsem 'Spoken Word Poetry'. »Gre za to, da stojiš na odru in pripoveduješ svojo pesem ter ji dodajaš razne gibe, zvočne efekte in podobno. Poezijo bi rada združila z novimi oblikami umetnosti, saj bi bila tako kot pesnica bližje ljudem,« svoje želje opisuje Lara.