Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Lucijana je v svet taekwondoja popeljal prijatelj, in ker mu je bila ta borilna veščina všeč, je kmalu postala pomemben sestavni del njegovega življenja. Pridno treniranje je vodilo do vse boljših rezultatov, med katerimi zagotovo izstopa lanskoletni nastop na mladinskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Naslednja stopnička v njegovi karieri so odličja na evropskih in svetovnih prvenstvih, nekoč pa si želi postati najboljši taekwondoist na svetu.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 33

Lucijan Kobal

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  taekwondo, Taekwondo klub Dragon
 • Dosedanji dosežki:
  Eno prvo, dve drugi ter dve tretji mesti na A-turnirjih, turnirjih visokih razredov, na katere se prijavijo kot reprezentanca in ki se jih udeležujejo izkušeni tekmovalci s celega sveta; večkratni državni prvak; peto mesto na svetovnem prvenstvu leta 2014, peto mesto na olimpijskih igrah mladih na Kitajskem leta 2014.
 • Vzorniki:
  Servet Tazegull, Aron Cook, Carlo Molfeta
 • Cilji in želje:
  Deliti svoje izkušnje z mlajšimi tekmovalci, osvojiti zlato medaljo na prihajajočem evropskem prvenstvu, kvalificirati se na olimpijske igre ter postati najboljši taekwondoist na svetu.

Lucijan Kobal

Nalagam..
Lucijan Kobal - 16
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Ko je Lucijan Kobal leta 2008 s prijateljem prišel na trening taekwondoja, je bil njegov glavni namen izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. A ta borilna veščina ga je kmalu povsem zasvojila in postala njegovo življenje. »Nikoli nisem bil ljubitelj boksa, rad pa sem imel borbo, zato sem takoj vedel, da je taekwondo prava borilna veščina zame,« se spominja mlad športnik in dodaja, da mu je všeč predvsem to, da pri boju pretežno uporablja samo noge.

Trener Miodrag Krnetić je v Lucijanu takoj prepoznal velik potencial. »Ima vse karakteristike vrhunskega športnika. Taekwondoju je predan od trenutka, ko zjutraj odpre oči, pa vse do poznega večera, in to je tisto, kar odlikuje najboljše.« Če se 16-letniku pouk namreč ne prične prezgodaj, zjutraj najprej odhiti na trening. Po opravljenih šolskih obveznostih popoldne najprej trenira na boksarski vreči, zvečer pa se udeleži še skupinskega treninga. Prav zaradi tega ne čudi, da je član mladinske reprezentance in da mlajši člani Taekwondo kluba Dragon, kjer trenira, v njem vidijo velikega vzornika.

Kot največji uspeh si Lucijan trenutno šteje uvrstitev na mladinske olimpijske igre, ki so potekale lani na Kitajskem in na katerih je zasedel odlično peto mesto. Poleg tega je ponosen tudi na zadnje svetovno prvenstvo in pa na številne turnirje, na katerih je pokazal svoje znanje in svoje kvalitete. Kratkoročno so njegovi cilji usmerjeni na prihajajoče evropsko prvenstvo, na katerem cilja na zlato medaljo, dolgoročno pa si želi nastopa na olimpijskih igrah za odrasle. »Rad bi postal najboljši taekwondoist na svetu,« je odločen mladi športnik.

Lucijanu taekwondo pomeni življenje, a samo predanost tej disciplini in trdo treniranje niso dovolj. Glede na raven, na kateri tekmuje,  potrebuje poleg trenerja tudi kondicijskega trenerja, psihologa, nutricionista in fizioterapevta. Potem so tu še oprema, priprave doma ter v tujini in pa sama tekmovanja. Vse to je seveda povezano z visokimi stroški, zato bi Lucijanu finančna podpora Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. »Vse bi dal, da bi lahko normalno treniral, tekmoval in svoje znanje ter izkušnje prenašal na mlajše generacije,« o svojih željah pravi potencialni bodoči olimpijski prvak v taekwondoju.