Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Maja je na strune violine prvič zaigrala pri rosnih sedmih letih in kmalu ugotovila, da ji je ta inštrument pisan na kožo. Igranje violine je postalo njeno življenje in nobena ura, ki jo posveti vaji, ni izgubljena, na kar kažejo številna mednarodna priznanja in nagrade, ki jih je že osvojila. Kljub mladosti imajo njene interpretacije pečat zrele glasbene umetnice, kar dokazuje tudi dejstvo, da je uspešno opravila sprejemne izpite na prestižni londonski glasbeni akademiji Royal College of Music, kjer bo jeseni začela obiskovati študij violine.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 32

Maja Horvat

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  violina, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  Zlata plaketa v II. kategoriji komornih skupin z godali s kvartetom KGBL (Evigilans) na tekmovanju Temsig in posebna nagrada za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja (2014); 2. nagrada in 2. mesto na tekmovanju Etide i skale v Zagrebu (2013); 1. nagrada in 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Tartini, kjer so sodelovali mladi violinisti, pianisti in komorne skupine ter posebna nagrada za najbolje izvedeno obvezno skladbo (2013); številna zlata priznanja na tekmovanju Temsig; 3. nagrada na mednarodnem tekmovanju International Competition of Bohdan Warchal (2011); 2. mesto na Pfajfarjevem tekmovanju mladih violinistov v Ljubljani in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Tomaža Habeta (2010); 1. mesto in 1. nagrada na tekmovanju Concorso Internacionale per Giovani Strumentisti (2009)
 • Vzorniki:
  Priznani violinisti Saewon Suh, Vasilij Meljnikov, Tatiana Balashova, Daniel Rowland, Igor Ozim in Wonji Kim Ozim
 • Cilji in želje:
  Uspešno dokončati študij na londonski akademiji Royal College of Music, postati solo violinistka in koncertirati s svetovno priznanimi orkestri.

Maja Horvat

Nalagam..
Maja Horvat - 2
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Ko je Maja Horvat pri sedmih letih nekega opoldneva sedela pri kosilu, ji je dedek napovedal, da bo nekoč postala violinistka. Njegove besede so se deklici vtisnile v srce, zato se je čez tri leta vpisala v glasbeno šolo in res začela igrati violino. Kmalu je ugotovila, da ji je ta inštrument pisan na kožo, in mu začela posvečati vse več časa. Rezultat so bila uspešna gostovanja v tujini, kjer je vsakokrat požela bučen aplavz občinstva. Po osnovni šoli se je Maja šolanje odločila nadaljevati na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, med poletnimi počitnicami pa je znanje dodatno nabirala in izpopolnjevala tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih domačih in tujih violinistih.

»Kaj točno me je očaralo pri violini, ne vem, a vsaka je bila samo moja, vsako sem skrbno čuvala in dotikati so se je smeli le tisti, ki so vedeli, kaj imajo v rokah,« pravi Maja in dodaja, da ji je violina vedno na voljo. »Ne glede na to, ali sem vesela, žalostna ali pa se mi nič ne ljubi – vedno lahko zaigram in vadim in to mi pomeni vse na svetu.« Nadarjenost je pri mladi glasbenici že zelo zgodaj opazil tudi njen sedanji profesor Volodja Balžalorsky. »Majo sem prvič videl igrati, ko je imela devet let, in že takrat je bila nekaj posebnega. Danes pa lahko z gotovostjo trdim, da je ena najbolj perspektivnih mladih violinistk, tako da ji zagotovo napovedujem bleščečo mednarodno kariero.«

Maja pravi, da je igranje violine njen prosti čas in da si ne more predstavljati, da kakšen dan ne bi vadila. »To je moje življenje, za to živim,« pojasnjuje mlada Gorenjka, ki se lahko kljub rosnim 18 letom pohvali z odličnimi dosežki na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi je najbolj ponosna na zmago na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu decembra leta 2013 in pa na to, da je bila sprejeta na eminentno glasbeno akademijo Royal College of Music v Londonu, kjer je med vsemi sodelujočimi na avdiciji prejela najboljše ocene, kar samo potrjuje, da gre za bodočo glasbeno umetnico svetovnega kova. Maja želi postati solo violinistka in koncertirati s svetovno znanimi orkestri. »Zavedam se, da bom morala vse življenje vaditi, a to me osrečuje, zato vem, da bom 'vežbala' z največjim veseljem,« smeje pravi simpatična Gorenjka.

Talent in vloženi trud sta zagotovo uspešen del Majine zgodbe, pogoji za razvijanje talenta pa so drug, precej manj uspešen del poti do uresničitve njenih sanj. Čeprav je bila kot najbolje ocenjena med kandidati sprejeta na priznano britansko glasbeno akademijo, pa je njena pot v London vse prej kot enostavna. Spremljajo jo namreč visoki stroški šolnine, študentskega doma in vse literature ter opreme, ki jo bo potrebovala za nemoten študij, zato bi ji finančna sredstva Zavarovalnice Triglav na njeni poti med vrhunske glasbene umetnike prišla še kako prav. Zavedati se je namreč treba, da bo Maja kot bodoča diplomantka akademije z izjemno bogato tradicijo promovirala tudi slovensko glasbeno ustvarjalnost.