Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Njen učitelj je prepričan, da ima zelo velik potencial in se lahko vpiše na katero koli glasbeno akademijo na svetu. Kljub svoji mladosti ima nadobudna violinistka za seboj že vrsto nastopov - tako solističnih kot s priznanimi orkestri; njeno sobo krasi malo morje priznanj in nagrad.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2014 za meta dato - 12

Manca Rupnik

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  igranje violine, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  prejemnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju šole za leto 2012, 1. nagrada na državnem tekmovanju TEMSIG 2014 v kategoriji komornih zasedb z godali in klavirjem, zlato priznanje na Mednarodnem tekmovanju SVIREL 2013, 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Etide i skale 2013 v Zagrebu, 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Stringfest 2012 v Sremski Mitrovici
 • Vzorniki:
  profesor Vasilij Meljnikov in violinisti Tanja Sonc, Anja Bukovec, Anna Sophie Mutter, Itzak Perlman, David Oistrakh, Jascha Heifetz
 • Cilji in želje:
  vpisati študij violine, postati del odličnega orkestra in nastopati tudi kot solistka, se kasneje morda preizkusiti še v pedagoškem delu

Manca Rupnik

Nalagam..

Manca Rupnik
Manca Rupnik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Manca Rupnik živi za glasbo od svojega petega leta, ko je pričela obiskovati glasbeno šolo. Najprej je igrala flavto, nato pa ji je zaradi njene nadarjenost profesor priporočil zahtevnejši inštrument – violino. "Ko sem jo imela prvič v rokah, sem vedela, da nočem v življenju početi drugega kot biti violinistka," pripoveduje. "Violina mi je bila že od nekdaj zelo všeč, predvsem zato, ker je močno izrazen inštrument. Z igranjem na violino lahko povem vse, česar z besedami ne morem."

Od mladih let predano vadi, da bi postala priznana violinistka. Zaradi tega nima časa za marsikaj, kar sestavlja vsakdan njenih vrstnikov – od sproščenega druženja do obiska kina. "Da bi bila dobra violinistka, se odrekam veliko stvarem, ampak ker to počnem že od malega, niti ne čutim tako močno, da mi kaj manjka ali da kaj pogrešam," zatrdi. "Njeni dnevi so kar celi več ali manj prepleteni z glasbo," pove tudi njena mati, Nataša Rupnik. "Trudi se, da kljub vsem šolskim obveznostim uspe vaditi vsaj štiri ure na dan, čez vikend tudi več."

Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je v razredu cenjenega profesorja in priznanega ruskega violinista Vasilija Meljnikova. Ta o njej pravi naslednje: "Manca Rupnik je že precej zgodaj, že pri petnajstih, šestnajstih, dosegla zelo visoko profesionalno raven, ki je primerljiva tudi z našimi diplomanti na glasbeni akademiji. Z gotovostjo lahko trdim, da sodi Manca med najobetavnejše mlade violiniste v Sloveniji. Predstavlja se z najzahtevnejšimi deli violinske literature, ki jih tudi poglobljeno in na visokem umetniškem nivoju poustvarja."

Sama je najbolj ponosna na nedavno zmago na državnem tekmovanju, na zmago na violinističnem tekmovanju v Zagrebu, na Škrjančevo nagrado, ki jo konservatorij podeljuje za izjemno umetniško uveljavljanje šole, kot tudi na vse solistične nastope s komornim orkestrom Slovenske filharmonije in simfoničnim orkestrom Cantabile iz Logatca, čigar članica je. Skupaj z bratoma Anžetom in Nejcem nastopa še kot Trio Rupnik. Glede na to, da se vsi trije otroci ukvarjajo z glasbo, za družino stroškov ne zmanjka. "Finančno podporo bi porabila za financiranje študija v tujini, za nakup novega loka in morda violine; naši inštrumenti so namreč zelo dragi," pove Manca.