Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Matejo je streljanje pritegnilo že v osnovni šoli, ko se je z njim prvič srečala. Takrat si še ni predstavljala, da bo ta šport postal pomemben del njenega življenja. Po trenerjevih besedah je športnica, ki je lahko za zgled drugim tekmovalcem, saj dosega vrhunske rezultate, njen napredek pa je viden vsak dan.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi - meta data - 23

Mateja Napret

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  športno strelstvo
 • Dosedanji dosežki:
  1. mesto v skupnem seštevku regijske pionirske lige, 3. mesto na državnem prvenstvu v Portorožu, 3. mesto na državnem prvenstvu za dijake in študente v Ljubljani, 1. mesto v finalu slovenske dopisne strelske lige
 • Vzorniki:
  trenerka, Rajmond Debevec
 • Cilji in želje:
  izpolniti normo za evropsko prvenstvo in zastopati barve Slovenije

Mateja Napret

Nalagam..
Mateja Napret - 2
Mateja Napret (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Mateja se je začela s streljanjem ukvarjati povsem naključno. Ko je v osmem razredu na seznamu obšolskih dejavnosti videla športno streljanje, je vedela, da mora poskusiti, in takoj jo je povsem prevzelo. ''Po prvem streljanju sem se počutila precej dobro in strelstvo je takrat prvič zares pritegnilo mojo pozornost. Vendar pa si takrat še niti slučajno nisem predstavljala, da bo ta zanimiv in psihično izjemno zahteven šport čez nekaj časa postal del mojega vsakdana,'' pripoveduje Mateja.

Na začetku je bilo precej naporno, saj se je moralo njeno telo navaditi na nove položaje in prijeme, tudi zadeti center tarče ni bilo nekaj, kar ji je uspelo čez noč. A s trdim delom in vztrajnostjo je v treh letih in pol, odkar zagrizeno trenira športno streljanje, osvojila že številne kolajne in pokale, med drugim je postala tudi osnovnošolska državna prvakinja.

Mateja, ki trenira trikrat tedensko, pred pomembnejšimi tekmami pa tudi do petkrat v tednu, pravi, da si življenja brez streljanja ne predstavlja več: ''Če si več let del te čudovite, številčno in disciplinsko bogate družine, je zelo težko opustiti ustaljene navade.'' Sicer pa se ima namen s tem športom ukvarjati še dolgo časa. Med drugim želi v prihodnje opraviti izpit za trenerko streljanja, saj bi rada svoje znanje prenašala na mlajše generacije, ter izpit za sodnico. Njena največja želja pa je izpolniti kvoto za nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu ter nastopiti na Olimpijskih igrah mladih.

Sebastian Lisec, trener: ''Spominjam se Matejinih začetkov. Najprej jo je bilo malo strah rokovanja z orožjem, a potem je ta strah hitro prebrodila in na dan je prišla njena velika nadarjenost. S trdim delom in rednimi treningi je že ogromno dosegla.''

Jasmina Lisec, trenerka: ''Matejo vidim kot perspektivno in talentirano športnico z jasno zastavljenimi cilji, s katerimi se prebija na sam vrh. S svojimi uspehi, vztrajnostjo in s svojim prostovoljnim delom v društvu je zgled tudi drugim članom.''

Mateja Napret - 3
Njena želja je ohranjati tradicijo slovenskega strelstva in nadaljevati bogato strelsko zgodovino. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)