Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Miha se je z badmintonom prvič srečal v osnovni šoli in hitro ugotovil, da mu je ta športna disciplina pisana na kožo. Vpisal se je v klub, in ker je bil zelo nadarjen, priden in vztrajen, so bili logična posledica tudi vse boljši rezultati ter uvrstitev v kadetsko in mladinsko reprezentanco Slovenije. Njegov cilj je kot prvi moški predstavnik zastopati Slovenijo v badmintonu na olimpijskih igrah.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 30

Miha Ivanič

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  badminton, Badminton klub Medvode
 • Dosedanji dosežki:
  Naslovi državnega prvaka v kategorijah do 11 let, 13 let, 15 let, 17 let in 19 let (skupaj ima 16 naslovov); 3. mesto na mednarodnem tekmovanju v Langenfeldu v Nemčiji, ki velja za enega najmočnejših turnirjev v Evropi; 3. mesto na 5. mesto na evropskem kadetskem prvenstvu leta 2014 (ekipno in posamično).
 • Vzorniki:
  Peter Gade, danski igralec badmintona,ki je lani zaključil kariero. Kot edini evropejec se je dolga leta enakovredno kosal z azijskimi igralci.
 • Cilji in želje:
  Kratkoročni cilj je evropsko prvenstvo v Franciji čez dve leti, kjer si želi osvojiti medaljo, nekoč pa bi rad tekmoval na olimpijskih igrah, kamor bi se uvrstil kot prvi slovenski moški predstavnik v badmintonu.

Miha Ivanič

Nalagam..

Miha Ivanič - 3
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Miha Ivanič je do prvega razreda badminton poznal kot 'piknik šport', nato pa je s prijatelji obiskal šolski krožek te športne discipline, ki ga je kmalu povsem zasvojila. »Najprej me je pritegnila mreža, ki je doma nismo imeli, in pa bela pernata žogica, ki mi je takrat predstavljala velik izziv in sem bil neizmerno srečen, le sem jo uspel odbiti čez mrežo,« se svojih začetkov spominja nadarjen športnik, ki si danes popoldneva brez badmintona enostavno ne more več predstavljati. »Če ne bi treniral, bi se dolgočasil, sploh ne vem, kaj bi počel.«

Trdo delo in vse večji obseg treningov so kmalu prinesli tudi prve rezultate. »Miha je tehnično dovršen igralec in ima fizične sposobnosti, ki so za badminton zelo pomembne: moč, vzdržljivost, hitrost in okretnost,« pojasnjuje njegova trenerka v Badminton klubu Medvode Maja Kersnik in dodaja, da njen varovanec veliko časa posveča tudi mentalni pripravi na same tekme, saj se zaveda, da je brez psihične stabilnosti tekma praktično izgubljena. Miha trenira vsaj 8- do 10-krat na teden in je pripravljen temu športu podrediti vse. Pripravljen je priti na trening zjutraj pred poukom, dopoldne v fitnes, popoldne v dvorano, ob vsem tem pa je tudi odličnjak športnega oddelka Gimnazije Šentvid.

Kot največji uspeh si Miha šteje peto mesto na lanskem kadetskem evropskem prvenstvu, ponosen pa je tudi na tretje mesto na enem najmočnejših mednarodnih mladinskih turnirjev v Nemčiji. A nadobudni igralec badmintona ne počiva na lovorikah, saj ima začrtane jasne cilje, ima vizijo in neverjeno motivacijo priti čim višje, kar dokazuje vsak dan na treningih. Njegov kratkoročni veliki cilj je evropsko prvenstvo čez dve leti v Franciji, kjer bo naskakoval medaljo, počasi pa že pogleduje tudi malo dlje v prihodnost, natančneje na olimpijske igre, kamor bi se uvrstil kot prvi slovenski moški predstavnik v badmintonu.

A badminton je v Sloveniji medijsko zelo slabo podprt, zato je izredno težko dobiti kakršne koli donatorje in sponzorje. Večino finančnega bremena, ki ga s seboj nosi profesionalno ukvarjanje s to športno disciplino, tako trenutno nosita Mihova starša, za kar jima je zelo hvaležen. A ker postaja vse bolj kakovosten igralec in potrebuje vse bolj kompleksen načrt trenažnega procesa, so tudi stroški vse višji, zato bi mu finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Porabil bi jih za še kvalitetnejše treninge, za dobre sparing partnerje, priprave v tujini, da bo lahko konkurenčen na mednarodni ravni, in pa seveda za udeležbo na turnirjih doma ter po svetu.