Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Trenirati je začel na pobudo učiteljice športne vzgoje in s košarke hitro prešel na atletiko. V dveh letih se je iz metalca kopja prelevil v izvrstnega suvalca krogle ter začel nizati dosežek za dosežkom. Njegove velika želja je člansko kroglo suniti preko 21.50 metrov, saj bi s tem postal eden najboljših suvalcev krogle na svetu.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru spletnega glasovanja

Mladi upi 2014 za meta dato - 14

Nace Pleško

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  suvanje krogle, Atletski klub Olimpija Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  Državni rekord pri mlajših mladincih v suvanju 5kg krogle (20,04m) - 10. mesto na svetovni lestvici IAAF za mlajše mladince v letu 2013, državni rekord pri mlajših mladincih v suvanju 6kg krogle (18,04m), 15. mesto na svetovnem prvenstvu za mlajše mladince, dvoranski državni rekord pri mladincih v suvanju 6kg krogle (18,63m), srednješolski državni rekord v suvanju krogle (21,31m), državni rekord pri mladincih v suvanju 6kg krogle (19,46m) – 7. mesto na svetovni lestvici IAAF za mladince
 • Vzorniki:
  nemški metalec krogle David Storl
 • Cilji in želje:
  Letos si želi priti v finale mladinskega svetovnega prvenstva, za kar ima glede na sedmi rezultat na svetu realne možnosti. Dolgoročno pa se želi uvrstiti na čim več evropskih in svetovnih prvenstev ter na olimpijske igre.

Nace Pleško

Nalagam..
Nace Pleško - 1
Nace Pleško (Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Nacetova starša je učiteljica športne vzgoje že v osnovni šoli poklicala na govorilne ure ter jima svetovala, naj svoje tri sinove vpišeta na kakšne dodatne športne aktivnosti, saj bodo glede na to, da imajo velika stopala, zagotovo uspeli v kateri izmed disciplin. Nace in njegov starejši brat Nejc sta nato resnično začela trenirati; Nejc meče kladivo, Nace pa je najprej treniral košarko, a ga je brat nato zvabil v atletske vode. Najprej je dve leti metal kopje, nato pa ugotovil, da ima večji talent v suvanju krogle, zato se je v devetem razredu osredotočil na to disciplino.

Nace trenira šestkrat na teden po tri ure na dan, ob tem pa je tudi odličnjak gimnazije Šentvid, kar zahteva ogromno odrekanj in usklajevanj. »Suvanju krogle posvečam večino svojega časa. Zjutraj grem v šolo, nato na trening in po treningu spat in tako vsak dan, ne glede na letni čas ali vremenske razmere,« priznava Nace, ki je glede na svoja leta pravi orjak, kar ni nič nenavadnega, ko pa mora ves čas delati na pridobivanju mišične mase. Zato tudi ne čudi, da je že prerasel svoja dva brata in dve sestri, pa tudi očeta in mamo, ki pravi, da mora ves čas kuhati, saj njena športnika resnično veliko pojesta.

Njegov trener Lovrenc Umek pravi, da je že na prvem treningu v Nacetu prepoznal ogromen talent. »Na začetku sem v njem sicer videl vrhunskega metalca kopja, a je nato že kot pionir pokazal ogromen napredek v suvanju krogle, tako da sva se takrat skupaj odločila, da se posveti tej disciplini.« Očitno sta se odločila pravilno, saj je Nace že lani dosegel državni rekord s petkilogramsko kroglo, letos pa je šestkilogramsko vrgel 19,46 metra, kar je letošnji sedmi rezultat na svetu in ga resnično uvršča v sam svetovni vrh.

Nace si želi nastopiti na čim več evropskih in svetovnih prvenstvih, dolgoročno pa so njegove misli usmerjene tudi na olimpijske igre. »Člansko kroglo si želim zalučati preko 21,50 metrov daleč. S tem rezultatom bi bil namreč res med najboljšimi suvalci krogle na svetu. To mi je izziv,« odločno pravi atlet, ki bi mu finančna finančna podpora Zavarovalnice Triglav močno pomagala na poti do dosege tega cilja, saj je potrebno ogromno vlagati v priprave, opremo, masaže, ustrezno prehrano ter številne druge malenkosti.