Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Neža se je že kot majhna punčka najbolje počutila v vodi, zato jo je mamica pri šestih letih vpisala v plavalni klub, da bi se njeno čofotanje spremenilo v dobro plavalsko znanje. A ta športna disciplina je navihano dekletce tako zelo navdušila, da je plavanje postalo del njenega vsakdana. Treningi so postajali vse bolj intenzivni, pridno delo pa je kmalu obrodilo tudi sadove: Neža je namreč začela dosegati odlične rezultate in konstantno premagovati konkurenco. Sledil je vpoklic v slovensko reprezentanco, s katero je uspešno nastopila na že kar nekaj tekmovanjih, njen največjih cilj v prihodnjih letih pa so olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Neža Klančar, mladi upi 2016 - 8

Neža Klančar

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  plavanje, Plavalni klub Olimpija
 • Dosedanji dosežki:
  9. mesto na olimpijskem festivalu evropske mladine na Nizozemskem v disciplini 200 metrov prsno (2013); stalna članica slovenske reprezentance (2013); najboljša plavalka v kadetski kategoriji (2014); 11. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Singapurju v disciplini 200 metrov prsno (2015); 6. Mesto na evropskih igrah v Bakuju v disciplini 200 metrov prsno (2015); 10. Mesto na evropskih igrah v Bakuju v disciplini 200 metrov mešano (2015); 7. mesto in mladinski državni rekord na evropskih igrah v Bakuju v disciplini 4x100 metrov mešano s štafeto (2015); 2. Mesto na plavalskem mitingu Multinations junior v Izraelu v disciplinah 200 in 400 metrov mešano (2015); večkratna mladinska državna prvakinja v različnih disciplinah v malem in velikem bazenu (2015 in 2016); najboljša plavalka v mladinski kategoriji (2015).
 • Vzorniki:
  Večkratna rekorderka in ena najbolj vsestranskih plavalk, Madžarka Katinka Hosszú.
 • Cilji in želje:
  Letos izboljšati uvrstitev na mladinskem evropskem prvenstvu ter se boriti za medalje, odplavati normo za člansko reprezentanco, nato pa se kvalificirati na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu in se nekoč domov vrniti z olimpijsko medaljo okrog vratu.

Mladi upi: Neža Klančar

Nalagam..
Neža Klančar, Mladi upi 2016
(Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Neža Klančar je imela že od nekdaj najraje poletje, saj je bil to čas, ko so se z družino odpravili na morje, kjer je bila več v vodi kot pa na suhem. Njeno plavanje je bilo takrat še bolj čofotanje, zato jo je mamica pri šestih letih vpisala v plavalni klub, da bi se naučila pravilno plavati. Tam je Neža še bolj začutila svojo povezanost z vodo, zato je že naslednje leto prestopila v skupino najmlajših plavalcev in začela s trenažnim procesom pod vodstvom trenerja Tomaža Torkarja. Treningi so kmalu začeli postajati vse bolj intenzivni, mlada športnica pa vse bolj predana plavanju, ki je, kot pravi, postalo del vsakdana, saj trenira dvakrat na dan po dve uri in pol.

»Stik z vodo mi daje dodatno energijo, poleg tega lahko na treningih vedno predelam in dam iz sebe vse, kar sem mi nabere čez dan,« pravi mlada plavalka, ki jo k pridnemu delu spodbuja tudi prijetno vzdušje v klubu. »Okrog mene je vedno veliko pozitivnih ljudi in smo kot ena velika družina.« Čeprav se mora zaradi svojega udejstvovanja odpovedovali prostočasnim aktivnostim in druženju s prijatelji, ve, da čas, ki ga preživi v vodi, nikoli ni izgubljen, saj se pri plavanju ne uči le tehnike, temveč je lahko šport tudi izjemna šola za življenje. »Neža je s svojim profesionalnim pristopom zagotovo lahko zgled mlajšim generacijam v klubu in v slovenski reprezentanci,« o svoji varovanki pravi trener Tomaž Torkar. »Kljub precej omejenim pogojem za plavanje v Ljubljani, je s pozitivnim pristopom in motivacijo uspela zrasti v uspešno mlado plavalko, pred katero je še dolga in uspešna športna kariera.«

Neža je že kot mlajša deklica pričela osvajati najvišja mesta na državnih prvenstvih, kot kadetinja pa se je nato uvrstila tudi v slovensko reprezentanco in kot najmlajša predstavnica te delegacije leta 2013 nastopila na olimpijskem festivalu evropske mladine, kjer je tako v posamični konkurenci kot v štafeti le za las zgrešila finalne nastope. Leto pozneje je v disciplini 200 metrov prsno z rekordom prvenstev zmagala na mediteranskem pokalu Comen Cup. Preteklo sezono je nastopila na svojih prvih evropskih igrah v Bakuju in v disciplini 200 metrov prsno zasedla odlično šesto, v disciplini 200 metrov mešano pa deseto mesto. Osebni uspeh je dopolnila še z ekipnim sedmim mestom v štafeti 4 x 100 metrov. V sezoni 2013/14 si je prislužila naziv naj plavalke med kadetinjami, naslednje leto še med mladinkami, oba dosežka pa sta bila podprta s številnimi odličnimi uvrstitvami na domačih in tujih tekmovanjih.

Glede na vse našteto ni dvoma, da je Neža resnično izjemno perspektivna slovenska plavalka. Njeni rezultati so že sedaj na izjemno visoki ravni, saj ji manjka le še slabe pol sekunde, da se priključi tudi članski reprezentanci. A kot pravi trener, je potrebno uspehe graditi počasi in vztrajno, zato je glavni cilj letošnje sezone izboljšanje uvrstitve na evropskem mladinskem prvenstvu, kjer ima Neža velike možnosti, da se povzpne na zmagovalni oder. V naslednjih mesecih pa se začnejo intenzivne priprave na prihodnja tekmovanja na državni, evropski in svetovni ravni, prav tako se bo začela mlada plavalka pripravljati tudi na naslednje olimpijsko obdobje – njen glavni cilj je namreč nastop in čim boljša uvrstitev na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. A visoko zastavljeni cilji bodo v prihajajočih sezonah zahtevali tudi vedno boljše pogoje za delo, skladno s tem pa se bodo višali tudi stroški, zato bi finančna podpora Zavarovalnice Triglav Neži omogočila uspešno nadaljevanje športne poti. Neža bo poleg kakovostnih priprav v tujini namreč potrebovala tudi vse bolj kakovostno regeneracijo po treningih in tekmah, ustrezno opremo, svoj davek pa bodo zahtevale tudi udeležbe na mednarodnih mitingih.