Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Nikoli je bila glasba položena v zibko, saj izhaja iz glasbene družine. A to seveda ne pomeni, da mu je bilo pri udejstvovanju z glasbo kdaj prizaneseno. Ravno nasprotno: v domačem okolju se je naučil, da mora za dobre rezultate življenje posvetiti vadbi oziroma igranju instrumenta. In mladi virtuoz je to sprejel z največjim veseljem, saj je, kot pravi, violina njegova velika ljubezen. Rezultat trdega dela je 12 zlatih plaket in prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih, a tu se zgodba perspektivnega violinista ne zaključi. V prihodnje bi se rad čim več izobraževal pri svetovno priznanih profesorjih, saj se zaveda, da bo le tako lahko uresničil svoje sanje: postati vrhunski solist.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Nikola Pajanovič, mladi upi 2016 - 5

Nikola Pajanovič

 • Leto rojstva:
  2000
 • Disciplina delovanja:
  violina, Akademija za glasbo, Ljubljana
 • Dosedanji dosežki:
  12 zlatih plaket in prvih nagrad, 2 specialni nagradi: zmaga na slovenskem tekmovanju TEMSIG, kjer je osvojil vseh 100 točk, ter prve nagrade na številnih mednarodnih tekmovanjih, kot so Euritmia, (Povolleto, Italija), Ivan Konjević (Srbija), Ohridski biseri (Makedonija), 1. nagrada na državnem tekmovanju Leon Pfeifer, številne nagrade iz tekmovanja z duom
 • Vzorniki:
  Priznani violinisti solisti Itzak Perlman, David Oistrah, Hilary Hahn
 • Cilji in želje:
  Letošnje poletje bi rad dvakrat obiskal poletno šolo na priznani akademiji Mozarteum v Salzburgu, nekoč pa bi rad postal vrhunski solist, igral bi tudi v komornih zasedbah

Mladi upi: Nikola Pajanovič

Nalagam..
Nikola Pajanovič, mladi upi 2016 - 6
(Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Nikola Pajanovič se je z glasbo srečal že v maminem trebuhu. Izhaja namreč iz glasbene družine, saj je bil že njegov dedek priznan violinist, profesor in direktor opere v Sarajevu, prav tako je violinistka tudi njegova mama, oče pevec, starejši brat pa pianist. Čeprav je violino občudoval že kmalu potem, ko je shodil, ga je mama v glasbeno šolo vpisala komaj, ko je dopolnil šest let. Prepričana je bila namreč, da je bolje, če Nikola najprej uživa v brezskrbnem ranem otroštvu in se nato z vsem srcem in dušo posveti temu, za kar je vedno kazal neizmerno navdušenje: violini. Njena odločitev se je izkazala za še kako pravilno.

Nikola je v nižji glasbeni šoli napredoval z neverjetno hitrostjo. To po besedah sedanjega mentorja, rednega profesorja na Akademiji za glasbo in dolgoletnega profesorja na višji šoli za glasbo v nemškem Kölnu, Gorjana Košute nima opraviti samo z prirojeno nadarjenostjo. »Nikola ni samo spreten in muzikalen, tudi izredno priden je in to je lastnost, ki je v tem poklicu nujno potrebna.« In prav skupek vsega naštetega je najbrž pripomogel k temu, da je nadarjen violinist lani pri rosnih 15 letih maturiral iz glasbenih predmetov na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter bil kot posebno nadarjen učenec sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je sedaj študent prvega letnika violine, medtem ko na konservatoriju obiskuje pouk splošnih gimnazijskih predmetov.

Pri svojih rosnih 16 letih se lahko Nikola že pohvali s kar 12 zlatimi plaketami in prvimi nagradami ter dvema specialnima nagradama na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih za violiniste. Lani je na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, imenovanem TEMSIG, prejel kar vse možne točke, kar je resnično izjemen uspeh. A mladi virtuoz ob tem ostaja skromen: »Rad bi poudaril, da tekmovanja niso moj cilj, saj mi vsaka izmed njih prinaša novo odgovornost in željo, postati še boljši. Violino vadim in igram, ker imam ta inštrument rad in ker najbolj uživam v tem, ko sem na odru in se na poseben, glasbeni način pogovarjam s poslušalci.« Kot večina instrumentalistov, si tudi Nikola nekoč želi postati vrhunski solist na violini. Zaveda se, da je pot do uresničitve tega cilja dolga in zahteva ogromno vaje ter odrekanj, a se, kot pravi, brez obotavljanja že štiri leta odreka poletnim počitnicam, saj se udeležuje poletnih šol in tečajev pri najbolj znanih profesorjih na svetu. Poleg tega bi rad čim več igral v komornih zasedbah, tudi v duetu s svojim starejšim bratom.

Cilji so torej postavljeni zelo visoko, Nikola pa se zaveda, da bo pot do uresničitve dolga in trnova. Zato se želi v bližnji prihodnosti udeleževati čim večjega števila mednarodnih tekmovanj, kjer se bo lahko dodobra spoznal s svetovno konkurenco in tako postajal vse boljši. Maja se želi udeležiti dveh tekmovanj: na Češkem in v Italiji, poleti pa bi rad obiskal dve poletni šoli na znameniti akademiji Mozarteum v Salzburgu in se tako kar najbolje pripravil na dva koncerta z orkestrom mariborske Opere, na katerih bo nastopil septembra. A tako tekmovanja, kot seminarji so povezani z velikimi stroški, zato bi mlademu virtuozu finančna podpora Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. Poleg tega si Nikola želi tudi študirati v tujini, kar je prav tako povezano z izjemno velikimi stroški, da o nakupu novega, boljšega inštrumenta sploh ne govorimo. Vse našteto pa mladi violinist nujno potrebuje, da bo lahko še naprej nizal izjemne rezultate, se izpopolnjeval in se nekoč pridružil skupini vrhunskih solistov na violini.