Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Nino je v zgodnjem otroštvu dolgo kolebal med nogometom in teki, a ko je obiskal prvi trening atletike, je nogometno igrišče hitro zamenjal za atletski stadion, kjer danes preživi večino svojega časa. Čeprav je dopolnil šele 18 let, se že lahko pohvali z naslovom državnega prvaka v skoku v daljino v članski konkurenci, kar je zagotovo odlično izhodišče za nadaljne uspehe tako na državnem, kot tudi na mednarodnem področju. Kot vsak športnik se tudi Nino želi v prihodnosti kvalificirati na olimpijske igre, odločen pa je, da ga bosta na profesionalni karieri vedno vodila trdo delo in poštenost.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Nino Celec, mladi upi 2016

Nino Celec

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  atletika, Atletsko društvo Slovenska Bistrica
 • Dosedanji dosežki:
  Dvoranski državni rekord v skoku v daljino v kategoriji pionirjev do 14 let; državni rekord v teku na 60 metrov čez ovire v kategoriji pionirjev do 14 let; 1. mesto na državnem prvenstvu za starejše mladince v skoku v daljino (2016); 1. mesto na državnem prvenstvu za starejše mladince v teku na 60 metrov (2016); naslov državnega prvaka na članskem dvoranskem prvenstvu (2016); dve zmagi na mednarodnem mitingu v Bratislavi v skoku v daljino (2016); 3. mesto na igrah šolarjev v Južni Koreji (2012); 3. mesto na igrah šolarjev na Škotskem (2011).
 • Vzorniki:
  Trenunto najboljši sprinter na svetu Usain Bolt ter eden najboljših skakalcev v daljino vseh časov Ivan Pedroso, na lokalni ravni pa trener Boštjan Fridrih.
 • Cilji in želje:
  Letos postaviti normo za svetovno mladinski prvenstvo na Poljskem, v naslednjih dveh letih čim bolj napredovati med majšimi člani, dolgoročno pa se udeleževati se velikih tekmovanj, kot so evropska prvenstva, svetovna prvenstva in olimpijske igre ter tam čim bolje zastopati Slovenijo.

Mladi upi: Nino Celec

Nalagam..
Nino Celec, mladi upi 2016 - 5
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Nino Celec prihaja iz majhne prekmurske vasice Grad na Goričkem, kjer se je kot živahen in aktiven otrok s prijatelji rad podil na žogo na bližnjem nogometnem igrišču. Kmalu je spoznal, da ne zna prenesti poraza, zato ga je mama začela voditi na rekreativne teke v sklopu pomurskega pokala, da bi se kot samostojni tekmovalec naučil pošteno spopadati s konkurenco in dojeti, da so tudi porazi del življenja, ki pa lahko človeka motivirajo na poti do še boljših rezultatov. Na enem izmed teh tekov ga je opazila trenerka atletske šole v Murski Soboti in ga povabila, da se jim pridruži na treningih. Nino je bil že po prvem obisku nad kraljico med športi tako navdušen, da je nogometno igrišče brez pomisleka zamenjal za atletski stadion.

Po letu dni spoznavanja atletike in učenja osnov skoka v daljino ter sprinta v pomurskem atletskem klubu se je Nino že pričel udeleževati tekmovanj. Že v kategoriji pionirjev do 14 let se je zelo izkazal, saj je še vedno lastnik dvoranskega državnega rekorda v skoku v daljino in državnega rekorda na 60 metrov čez ovire, prav tako je bil do kategorije mlajših mladincev vedno med najboljšimi. A pogoji za treniranje mu v Murski Soboti niso več dopuščali boljših rezultatov in napredovanja, zato se je odločil zamenjati klub. Iz Prekmurja ga je pot vodila na Štajersko, natančneje v Slovensko Bistrico, kjer sedaj trenira pod mentorstvom trenerja Boštjana Fridriha, nekdanjega skakalca v daljino in sprinterja.

V zadnjih nekaj letih je Nino močno napredoval, kar se pozna tudi na njegovih rezultatih. V letošnji zimski sezoni je mladi na državnem prvenstvu za starejše mladince zmagal tako v skoku v daljino, kot tudi v teku na 60 metrov. Že nekaj tednov pozneje je poskrbel za pravo presenečenje in v skoku v daljino osvojil še naslov državnega prvaka v članski konkurenci ter ob tem dosegel še osebni rekord, ki sedaj znaša kar 722 centimetrov. Na tej osnovi mladi Prekmurec gradi svoje cilje. Tako bi med mlajšimi člani v naslednjih dveh letih rad čim bolj napredoval in izpilil svojo tehniko tako pri skokih, kot pri sprintih. Kot vsak športnik si tudi on želi nastopiti in se izkazati na velikih tekmovanjih, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo ter seveda olimpijske igre, ki veljajo za vrhunec kariere vsakega profesionalnega športnika.

Glede na zavzetost, motiviranost ter dosedanje dosežke zagotovo ni dvoma, da so Ninu vsi našteti cilji povsem dosegljivi, a brez finančnih sredstev se lahko na poti do uresničitve sanj hitro zatakne. Perspektivnemu atletu bi finančna sredstva Zavarovalnice Triglav tako omogočila lažji začetek popotovanja do tako želenih olimpijskih iger. Z njihovo pomočjo bi si namreč lažje kril potne stroške vožnje na treninge (večkrat na teden namreč prevozi 210 kilometrov, da se pelje na trening in domov), prav tako bi se lahko udeležil večjega števila priprav v tujini in si nakupil vsaj del športne opreme, ki jo nujno potrebuje za nemoteno treniranje. »Zavedam se, da je življenje vrhunskega športnika povezano z veliko odrekanja in ogromno napori, a sem pripravljen trdo in predvsem pošteno delati,« je odločen Nino.