Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Za kajakaštvo se je Rok navdušil že v rosnih letih, ko se je udeleževal poletnih taborov ob Soči. Ker starši niso mogli prezreti njegove velike želje po tem športu, so ga vpisali v kajakaško šolo. Tam so že na samem začetku opazili njegov potencial, ki se je skozi leta še razvijal. Danes je ponosen lastnik mnogo kolajn in športnih dosežkov.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi - meta data - 30

Rok Markočič

 • Leto rojstva:
  1995
 • Disciplina delovanja:
  kajak
 • Dosedanji dosežki:
  državni prvak med starejšimi dečki, naslov svetovnih prvakov v ekipnih vožnjah, 1. mesto na moštvenih vožnjah v sprintu, 4. mesto na evropskem prvenstvu
 • Vzorniki:
  Peter Kauzer
 • Cilji in želje:
  tekmovati na OI in pokazati svetu, da je tudi v mali državi Sloveniji, veliko šprtnikov, ki žanjejo uspehe na največjih tekmovanjih

Rok Markočič

Nalagam..
Rok Markočič - 7
Rok Markočič (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Rok prihaja iz Nove Gorice in prav bližina Soče je kot nalašč za uspešnega kajakaša. Je dijak 3. letnika srednje zdravstvene šole in poleg rednega opravljanja šolskih obveznosti tudi intenzivno trenira. Vsak dan se udeleži treningov tako na suhem kot tudi na vodi.

V vseh letih športnega udejstvovanja je osvojil precej dosežkov. Že po nekaj letih je postal državni prvak pri starejših dečkih. Rezultati so se kar nabirali in slovenska konkurenca mu kmalu ni bila več dovolj, zato se je odločil osvojiti svetovni vrh.

Rok kaže tudi izjemno vztrajnost. Lansko sezono je dva meseca pred začetkom tekmovanj na smučišču utrpel težko telesno poškodbo. Nepazljivi smučar se je namreč zaletel vanj in mu povzročil kar trikratni zlom ključnice. Po več kot mesecu okrevanja je spet začel trenirati. Začetek je bil težak, a trud in bolečine niso bili zaman. Prav tisto sezono je namreč skupaj z ekipo osvojil naslov svetovnih prvakov v ekipnih vožnjah.

Uroš Kodelja, trener: »Rok je že zelo zgodaj pokazal vsestranski talent za šport in željo po vrhunskih rezultatih. V svoji kategoriji se od začetnih let redno uvršča med najboljše v Sloveniji. Je športnik in tekmovalec najvišjega ranga. Njegova predanost športnemu načinu življenja in ljubezen do gibanja je nekaj, na kar smo še posebej ponosni. Je tudi zelo organiziran dijak, ki uspešno sledi šolskemu programu dela. Pri opravljanju šolskih obveznosti je uspešen in skrben. Ohranja pozitiven odnos do dela in pristen stik z učitelji.«

Rok Markočič - 10
Rad bi se udeležil olimpijskih iger in pokazal svetu, da je v naši majhni deželi veliko športnikov, ki žanjejo uspehe na največjih tekmovanjih. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)