Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Tanita Kaja je na kotalke prvič stopila pri komaj dveh letih in pol in se tako močno zaljubila v njih, da jim je zvesta še danes. Umetnostno kotalkanje je postalo njeno življenje, najbolj pa jo je očarala raznolikost te športne discipline, saj mora biti elegantna, hkrati pa imeti tudi dovolj moči za izpeljavo zahtevnih likov. Zadnjih nekaj let žanje uspeh za uspehom, nekoč pa bi rada stopila na najvišjo stopničko svetovnega prvenstva.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 27

Tanita Kaja Černe

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  umetnostno kotalkanje, Kotalkarski klub Pirueta
 • Dosedanji dosežki:
  Zmaga na pokalu Evrope leta 2008; večkratna državna prvakinja; šest medalj iz evropskih prvenstev; 3. mesto v disciplini obveznih likov in 3. mesto v disciplini kombinacije na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2014, čeprav je bila precej mlajša od konkurentk
 • Vzorniki:
  Italijanska umetnostna kotalkarica Cristina Trani
 • Cilji in želje:
  Kratkoročni cilj je udeležba na svetovnem prvenstvu v Kolumbiji letos poleti, dolgoročno pa si želi dobrih rezultatov na mednarodni ravni in osvojitev naslova svetovne prvakinje v umetnostnem kotalkanju.

Tanita Kaja Černe

Nalagam..

Tanita Kaja Černe - 14
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Taniti Kaji Černe je bil šport tako rekoč položen v zibko, saj sta bila tudi njena starša aktivna športnika. A če je mama trenirala atletiko, oče pa je bil uspešen odbojkar, se je Tanita Kaja odločila iti po stopinjah starejše sestre Danaje, ki je trenirala umetnostno kotalkanje. Ta jo je kot majhno punčko enkrat vzela s seboj na trening in takrat se je Tanita Kaja tako zelo navdušila nad kotalkami, da jim je zvesta še danes. Tudi sama je začela trenirati in kmalu tudi tekmovati.

Po 13 letih treniranja v kotalkarskem klubu Renče je prišlo do nesoglasij s tamkajšnjim trenerjem, zato se je Tanita Kaja odločila, da je čas za spremembe, in prestopila v kotalkarski klub Pirueta v Domžale. Njeni trenerki sta takrat postali Anita Brešar in sestra Danaja Černe, ogromno pa ji že ves čas pomaga tudi mama, s katero ima trikrat na teden kondicijske priprave v fitnesu. Poleg tega je začela sodelovati tudi z enim najboljših trenerjev umetnostnega kotalkanja na svetu Micheletom Terruzzijem iz Monze, s katerim sta, kot pravi, zgradila odličen odnos in vsi skupaj postajajo res prava ekipa za velike dosežke.

Čeprav jo je pred leti poškodba prisilila v večmesečni počitek, je Tanita Kaja že do sedaj pridno nabrala medalje in dosegala odlične rezultate. Med drugim ima že kar šest odličij z evropskih prvenstev, a najbolj ponosna je zagotovo na zadnji dve medalji s svetovnega prvenstva. »Osvojila sem dve bronasti medalji, ki sta me povsem šokirali, saj ju res nisem pričakovala, ker nisem še niti dopolnila starosti za kategorijo, v kateri sem nastopala,« se spominja nadobudna kotalkarica, katere cilj je trenutno čim bolje zastopati Slovenijo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji, dolgoročno pa si želi postati najboljša umetnostna kotalkarica na svetu.

Tanita Kaja večinoma trenira v Gorici, nekaj malega tudi v Domžalah, vsaj 2- do 3-krat na mesec pa se odpravi tudi na individualen trening v Italijo. Trdo delo se dobro obrestuje, saj so rezultati vse boljši, a žal oprema, intenzivni treningi in udeležba na tekmovanjih s seboj nosijo tudi ogromne stroške, ki jih morajo večinoma pokrivati starši. Sredstva Zavarovalnice Triglav bi Taniti Kaji torej prišla še kako prav, saj bi ji omogočila mirne priprave in zagotovljeno udeležbo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji, kjer bo branila medalje z lanskega prvenstva. »V zadnjih nekaj letih se je moj pogled na to disciplino precej spremenil. Začela sem res trdo trenirati, imam jasne cilje in naredila bom vse, kar je v moji moči, da jih uresničim,« je odločena mlada umetnostna kotalkarica.