Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Tea je svojo plesno pot začela kot plesalka jazz baleta, a je kmalu spoznala, da si želi postati baletna plesalka. Po dveh letih izobraževanja v Sloveniji se je pri komaj dvanajstih letih odpravila na baletno akademijo Teatro alla Scala v Milanu, lani pa postala učenka akademije dunajske državne opere. V prihodnje se želi vpisati na kakšno priznano rusko baletno akademijo, trdo garati in postati primabalerina, ko pa bo plesne kariere nekoč konec, bi rada ustanovila lastno baletno šolo in pridobljeno znanje prenašala na mlajše generacije.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru spletnega glasovanja

Mladi upi 2015 - za meta dato - 38

Tea Bajc

 • Leto rojstva:
  1999
 • Disciplina delovanja:
  balet, Ballettakademie der Wiener Staatoper
 • Dosedanji dosežki:
  Sodelovanje v baletni predstavi Silfida (La Sylphide) SNG Opere in baleta Ljubljana (2012); sodelovanje v baletni predstavi Bajadera (La Bayadère) SNG Opere in baleta Ljubljana (2012), opravljen sprejemni izpit na baletni akademiji Teatro alla Scala (2012); opravljen sprejemni izpit na baletni akademiji dunajski državne opere (2014); sodelovanje na matineji dunajske državne opere.
 • Vzorniki:
  Ruska baletna plesalka Svetlana Zakharova
 • Cilji in želje:
  Izobraževati se na kateri izmed priznanih baletnih šol v Rusiji, postati primabalerina, nekoč pa odpreti lastno baletno šolo.

Tea Bajc

Nalagam..

Tea Bajc - 12
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Tea Bajc je že zelo zgodaj vedela, kaj bi rada počela v življenju. Ko je pred leti s starši obiskala baletno predstavo Hrestač, je začutila, da balet nekaj poustvari v njej in da ji je blizu, zato se je odločila, da bo svoje življenje posvetila baletni umestnosti. Pri desetih letih se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in že po dveh letih šolanja dobila priložnost, da sodeluje v baletnih predstavah SNG Opere in baleta Ljubljana. Nato pa se je njeno življenje obrnilo na glavo.

Med poletnimi počitnicami leta 2012 je s starši obiskala baletni seminar na otoku Vis, na katerem so bili zbrani baletni plesalci iz vse Evrope. Po treh dneh intenzivnega dela in dokazovanja že nabranega znanja je do Teinih staršev pristopil direktor baletne akademije Teatro alla Scala, maestro Frederic Olivieri, in jo povabil, da se udeleži sprejemnih izpitov na priznani italijanski baletni akademiji. Štirinajst dni po zaključku seminarja se je Tea s starši odpravila v Milano na sprejemne izpite, ki so trajali ves mesec in na katerih je sodelovalo več kot 150 mladih perspektivnih baletnih plesalcev. Po mesecu dni je strokovna komisija izbrala sedem srečnežev, ki so postali člani italijanske baletne akademije, in Tea je bila na svoje veliko veselje ena izmed njih.

Po letu in pol nabiranja plesnega znanja v Italiji je Teo poškodba prisilila v večmesečni počitek. Ko je po osmih mesecih ponovno obula baletne copate, je začela od začetka, pri osnovah. A bila je odločena, da je to nov začetek in da bo dala vse od sebe, da postane odlična baletna umetnica. Zbrala je dovolj fizične in psihične moči, da se je pripravila na sprejemne izpite na baletni akademiji dunajske državne opere. Ponovno je premagala svetovno konkurenco in marca lani postala edina Slovenka, ki ji je uspelo priti na baletno akademijo na Dunaju. V avstrijski prestolnici baletno znanje nabira že drugo leto in kot pravi, je presrečna nad svojim napredkom in možnostmi, ki so ji ponujene. »Plesati na odru tako velike operne baletne hiše je res posebno doživetje,« navdušeno pripoveduje mlada baletna umetnica. »Tea je izredno skrbna ter disciplinirana, zato ji bo zagotovo uspelo uresničiti svoje sanje in postati vrhunska baletna umetnica,« je prepričana njena mama Alenka Slokar Bajc.

Čeprav Tea v tujini zelo pogreša domače, je niti za trenutek ni premamilo, da bi prekinila izobraževanje. Odločena je namreč, da bo postala primabalerina, zato bi se v bližnji prihodnosti rada vpisala na katero izmed priznanih ruskih baletnih akademij. »Iz Rusije prihajajo najboljši baletni plesalci na svetu, prav tako mi je blizu tudi ruska tehnika baleta, zato sanjam o tem, da bi dobila priložnost za izobraževanje ter izpopolnjevanje v tej državi,« o svojih ciljih pravi nadarjena baletna plesalka. A izobraževanje v tujini je velik strošek, ki mu je seveda treba prišteti tudi bivanje, prehrano, baletno opremo in druga materialna sredstva, brez katerih enostavno ne gre, zato bi Tei finančna sredstva Zavarovalnice Triglav na poti do uresničitve sanj prišla še kako prav. »Želim si postati vrhunska baletna plesalka in čim dlje uživati na baletnih odrih. Ko bo moje profesionalne plesne kariere enkrat konec, pa si želim ustanoviti lastno baletno šolo in svoje znanje prenašati na mlajše nadarjene baletne umetnike.«