Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Široko razgledani Uroš Prešern najbolj uživa v naravoslovnih vedah, s pomočjo katerih spoznava procese, ki se nenehno odvijajo okoli nas. Na tekmovanjih že dolga leta niza številne, tudi mednarodne uspehe. Želi si, da bi lahko nekoč s svojim znanjem poskrbel za boljši svet.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2014 za meta dato - 17

Uroš Prešern

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  kemija, biologija, lingvistika, logika, Zveza za tehnično kulturo Slovenije
 • Dosedanji dosežki:
  32 zlatih priznanj z različnih področij, od tega je 13-krat dosegel 1. mesto v državi; častna omemba na lingvistični olimpijadi v Manchestru; 9. mesto na mednarodni naravoslovni olimpijadi v Atenah
 • Vzorniki:
  družina in prijatelji
 • Cilji in želje:
  izobraževanje nadaljevati na področju kemije in se zaposliti na katerem od inštitutov, kjer bi lahko še naprej raziskoval

Uroš Prešern

Nalagam..
Uroš Prešern - 5
Uroš Prešern (Foto: Mateja Jordovic Potočnik)

Uroš je že od majhnih nog kazal neverjetno zanimanje za svet okoli sebe. Njegova vedoželjnost ga je venomer usmerjala v knjige in enciklopedije, s katerimi je tešil svojo radovednost. „Že kot majhen otrok sem imel poln kup vprašanj in vedno me je vse zanimalo. Najprej me je pritegnila zgodovina in sem zato želel postati arheolog. Kasneje sem zaradi ljubezni do živali želel postati zoolog, na koncu osnovne šole pa me je v svoje vode potegnila znanost,“ razloži Uroš.

Najbolj od vsega mu je všeč kemija, tesno za petami pa sta ji biologija in fizika. Kljub temu, da njegovim sovrstnikom običajno ti predmeti niso všeč, pa Uroša znanost pritegne zato, ker lahko skozi njene oči spoznava, kako izjemen je svet, v katerem živimo.

Svojo znanstveno pot je začel v 4. razredu osnovne šole, ko se je prijavil na prvo tekmovanje iz znanja, kasneje pa se je udeležil še mnogih iz različnih področij – od kemije, biologije, matematike, fizike in astronomije, pa vse do zgodovine, geografije in angleščine.

Njegova mentorica Anita Nose pove: „Uroš je vesten in delaven dijak. Kot mentorica spremljam njegovo delo na področju naravoslovja, kjer se je v prvih dveh letih gimnazijskega izobraževanja izjemno izkazal. Njegovi uspehi in delo v šoli povejo veliko o tem, da je Uroš sposoben timskega dela, kritičnega pristopa do reševanja različnih problemov in logičnega razmišljanja.“ Doda še, da Uroš svoje znanje nenehno poglablja, razvija in izpopolnjuje, kar se kaže tudi v njegovi široki razgledanosti.