Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Vito je splaval pri petih letih, ko ga je mama vpisala v plavalni krožek. Ker je zelo užival v vodi in je takoj pokazal izjemen talent, ga je že naslednje leto vpisala v plavalno šolo Branik v Mariboru, kjer je začel trenirati. Preizkusil se je v različnih tehnikah plavanja in ugotovil, da ima največ potenciala v tehniki 200 metrov hrbtno, v kateri danes tudi pretežno tekmuje in dosega rekord za rekordom. Letos bi rad dosegel normo za mladinsko evropsko in mladinsko svetovno prvenstvo, nekoč pa bi rad nastopil na olimpijskih igrah, s katerih bi se vrnil z medaljo okrog vratu.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 25

Vito Vodenik

 • Leto rojstva:
  1998
 • Disciplina delovanja:
  plavanje, Plavalni klub Branik
 • Dosedanji dosežki:
  Kadetski državni rekord v plavanju na 200 metrov hrbtno v malem in velikem bazenu; kadetski državni rekord v plavanju na 100 metrov hrbtno v velikem bazenu; kadetski državni rekord v štafeti 4x 200 metrov v velikem in malem bazenu; večkratni kadetski, mladinski in absolutni državni prvak; 19. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju na 5 kilometrov; doseženi normi za daljinsko mladinsko evropsko prvenstvo v Švici in Multinations Meeting v Izraelu.
 • Vzorniki:
  Radoslav Kawecki, poljski svetovni prvak na 200 metrov hrbtno, nekdanji trener Blaž Medvešek, sedanja trenerka Maja Šarac in smučar prostega sloga Filip Flisar
 • Cilji in želje:
  Letos si želi doseči normi za mladinsko evropsko prvenstvo, ki bo potekalo v Bakuju v Azerbajdžanu, ter za mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v Singapurju. Dolgoročni cilji pa so nastop na članskem svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah ter seveda tudi kakšna medalja s teh največjih tekmovanj na svetu.

Vito Vodenik

Nalagam..

Vito Vodenik - 6
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Vito Vodenik se je s plavanjem prvič srečal pri rosnih petih letih, ko ga je mama vpisala na plavalni krožek v Radencih. Voda ga je tako zelo prevzela, da se je že naslednje leto z vstopom v prvi razred osnovne šole pridružil plavalcem v plavalni šoli Branik v Mariboru, kjer je začel trenirati. Do devetega leta je zamenjal kar nekaj trenerjev, nato pa je postal varovanec svojega velikega vzornika Blaža Medveška, pri katerem je treniral vse do preteklega leta, ko je začel sodelovati s sedanjo trenerko Majo Šarac. Ta zanj pravi, da bo glede na vse boljše dosežke leta 2020 najverjetneje evidenten kandidat za poletne olimpijske igre. »Vito je najmlajši član slovenske mladinske reprezentance in absolutni državni prvak v svoji kategoriji, največ potenciala pa kaže v tehniki 200 metrov hrbtno.«

Treningi postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni, zato se mora mlad plavalec odpovedovati številnim zabavam, manj ima časa za družino in učenje, a kljub temu dobro usklajuje športno udejstvovanje ter šolske obveznosti. »Čas, ki ga preživim v vodi namesto v družbi ali na zabavah, je neprecenljiv, saj vem, da bom na tekmi lahko pokazal in izkoristil znanje, ki si ga nabiram na treningih,« pravi perspektiven športnik in dodaja, da mu plavanje pomeni vse na svetu. »Gre za lušten šport. Je zdrav, s treniranjem dobiš lepo postavo, pa tudi punce so lepe.« Glede na to, da stanuje v Gornji Radgoni, se vsak dan pripelje v Maribor na jutranji in popoldanski trening, kar je precejšen logistični in organizacijski podvig, a kot pravi Vito, mu ni težko, saj v plavanju neizmerno uživa.

Pri svojih rosnih šestnajstih letih se lahko Vito pohvali že s kar petimi državnimi rekordi: tremi posamičnimi in dvema s štafeto. Ponosen je tudi na udeležbo na evropskem daljinskem prvenstvu za kadetsko kategorijo, kjer je plaval na 5 kilometrov in pa na odplavane norme za to sezono. Cilje si postavlja vsako sezono sproti. Letos si tako želi čim boljše uvrstitve na evropskem mladinskem prvenstvu, ki bo potekalo v azerbajdžanski prestolnici Baku, naslednjo sezono pa bi se rad uvrstil med 8 najboljših evropskih mladincev v njegovi paradni disciplini 200 metrov hrbtno. Dolgoročno si želi nastopiti tako v evropski kot tudi svetovni članski eliti ter se kvalificirati na olimpijske igre, s katerih bi se seveda rad vrnil z medaljo okrog vratu.

Cilji so torej postavljeni zelo visoko, Vito pa se zaveda, da bo pot do uresničitve dolga in trnova. Popolna predanost plavanju in trdo ter vestno treniranje nista dovolj. Sodelovati mora na čim več tekmovanjih in turnirjih, saj bo le tako lahko konkurenčen v evropskem in svetovnem merilu. Vse to pa je seveda povezano z velikimi stroški, zato bi obetavnemu plavalcu finančna podpora Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. V prvi vrsti potrebuje pravilno prehrano in prehranske dodatke, da se bo lahko razvil v močnega plavalca. Potem sta tukaj pot in udeležba na evropskih in svetovnih tekmovanjih ter turnirjih, pa posebne plavalne kopalke, ki jih je treba zamenjati na pet do šest nastopov, in številni pripomočki, ki pomagajo pri kaljenju kvalitetnega profesionalnega plavalca. Vse našteto Vito nujno potrebuje, da bo lahko še naprej nizal državne, nekoč pa tudi evropske in svetovne rekorde ter se uveljavil v svetovni plavalni eliti.