Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Žana so črno bele tipke očarale že v zgodnjem otroštvu, ko je poslušal očeta, ki je igral klavir. Zvok ga je popolnoma prevzel in pri osmih letih je tudi sam začel nežno ’tolči’ po klavirskih tipkah. Že kmalu v svojem osnovnem glasbenem šolanju je vzbudil pozornost z neizmernim talentom, predanostjo in izrazito muzikalnostjo, posledica tega pa so zavidljivi uspehi na številnih klavirskih tekmovanjih, mednarodnih pianističnih revijah ter nastopih doma in v tujini. Njegov cilj v bližnji prihodnosti je udeležba na priznanem in zahtevnem CHOPIN tekmovanju v Varšavi, najbolj od vsega pa si želi postati koncertni pianist.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Žan Milošič Dundek, mladi upi 2016

Žan Milošič Dundek

 • Leto rojstva:
  1999
 • Disciplina delovanja:
  klavir, Konservatorij za glasbo in balet Maribor
 • Dosedanji dosežki:
  1. nagrada na solističnem tekmovanju pianistov v Trstu (2012); 1. mesto na pianističnem tekmovanju v Beogradu (2012); številni koncerti v SNG Maribor, v Slovenski filharmoniji ter na tujem - v Tuzli in Banja Luki.
 • Vzorniki:
  njegov profesor klavirja v Grazu prof. Eike Straub, svetovno znani pianist Lang Lang, slovenska izjemna pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak ter žal že pokojni klavirski mojster Vladimir Horowitz.
 • Cilji in želje:
  V naslednjih nekaj letih se udeležiti najbolj znanega mednarodnega pianističnega tekmovanja CHOPIN, nekoč pa postati vrhunski koncertni pianist.

Mladi upi: Žan Milošič Dundek

Nalagam..
Žan Milošič Dundek, mladi upi 2016 - 3
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Žan Milošič Dundek je prva leta svojega življenja neizmerno užival ob poslušanju očeta, ko je ta igral klavir in kmalu se je tudi v njem vzbudila močna želja po glasbenem ustvarjanju. Z udarjanjem po črno belih tipkah je začel pri osmih letih, ko sta ga starša vpisala v nižjo glasbeno šolo v Mariboru in takrat je glasba postala njegov svet. Kot nam je mladi glasbeni virtuoz zaupal, med igranjem klavirja pozabi na zunanji svet in se popolnoma prepusti le glasbi in čustvom. Na ta način spregovori in govori veliko lažje in globlje kot z besedami.

Že med obiskovanjem prvih ur klavirja je Žanova takratna mentorica v njem prepoznala izjemen talent in predvsem njegovo izrazito muzikalnost, posledično pa se je že leto kasneje udeležil svojega prvega mednarodnega glasbenega tekmovanja, v naslednjih letih pa je nizal uspeh za uspehom tako doma kot v tujini. Že pri 14 letih je zaradi popolne predanosti in nadarjenosti uspešno opravil sprejemni izpit na Univerzi v Grazu ter tako postal študent klavirja na oddelku za nadarjene na Kunstuniversitat Graz, sočasno pa se izobražuje tudi na oddelku za klavir na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Tamkajšnja profesorica klavirja Tatjana Dvoršak je nanj upravičeno ponosna: »Skozi individualni pouk sem Žana zelo dobro spoznala in kljub temu, da sem v 35-letnem pedagoškem delu učila veliko nadarjenih učencev in dijakov, lahko rečem, da močno izstopa. Pa ne le po svojem talentu, temveč tudi po predanosti glasbi, delavnosti, odgovornosti in želji, da napreduje.«

Kot rečeno je zavidljive uspehe začel nizati že v prvih letih glasbenega izobraževanja, zadnja leta pa se lahko pohvali s kar nekaj pomembnimi prvim mesti, med katerimi izstopa predvsem zmaga leta 2012 na tekmovanju ARS NOVA v Italiji. Istega leta je dosegel tudi svoj najboljši rezultat doslej, in sicer je na mednarodnem internetnem tekmovanju zbral kar 99,9 od 100 možnih točk ter tako gladko premagal 188 pianistov iz 22 držav. Na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG je prejel tako srebrno kot zlato plaketo. Z nagradami in priznanji torej pridno polni svoje police, pohvali pa se lahko tudi s številnimi uspešnimi klavirskimi nastopi, recitali ter z udeležbo na koncertih. Za največji osebni uspeh šteje, da je bil v lanskem letu s strani 4-članske komisije soglasno izbran za solista s simfoničnim orkestrom, za njimi pa je že kar nekaj pomembnih nastopov.

Žan vsak dan znova dokazuje, da je izjemen glasbenik, ki umetnost čuti na edinstven način, zato vsi, ki z njim sodelujejo ali ga poučujejo, verjamejo, da ga čaka svetla glasbena prihodnost. Ima jasno začrtane cilje, uresničitev katerih bi mu finančna sredstva Zavarovalnice Triglav močno olajšala. »Za svoj nadaljnji pianistični razvoj bom kmalu nujno potreboval pravi klavir, saj mi pianino ne bo več zadoščal in upam, da mi z vašo pomočjo uspe,« nam o svojih željah pove nadarjen pianist in doda, da si nekoč želi postati koncertni pianist. Zaveda se, da je pot do tega trnova, polna odrekanja in izzivov, a kot pravi, je klavir njegovo življenje in iz ljubezni do glasbe je pripravljen premikati gore.