Leto rojstva
2005
Disciplina delovanja:
ples – show dance, modern, jazz
Dosedanji dosežki:
Evropsko prvenstvo (Poljska, 2023): modern duo, člani – 1. mesto, modern solo, članice – 6. mesto, jazz solo, članice – 4. mesto; svetovno prvenstvo (Nemčija, 2023): show dance, mala skupina – 1. mesto; svetovno prvenstvo (Slovenija, 2022): modern duo, člani – 1. mesto, modern solo, članice – 3. mesto, modern mala skupina – 3. mesto; evropsko prvenstvo (Makedonija, 2022): modern duo, člani – 2. mesto, modern solo, članice – 6. mesto; svetovno prvenstvo (Poljska, 2021): modern duo, člani – 3. mesto, modern solo, starejše mladinke – 2. mesto; evropsko prvenstvo (na daljavo, 2021): modern solo, starejše mladinke – 4. mesto, modern duo, člani – 3. Mesto; državno prvenstvo (2023): modern duo, člani – 1. mesto, modern solo, članice – 1. mesto.
Vzorniki:
Nika Kljun
Cilji in želje:
še naprej biti med najboljšimi v svetovnem merilu, nadaljevati šolanje na Fakulteti za šport in nekoč svoje znanje predajati naslednjim generacijam.

Dijakinjo 4. letnika plesne gimnazije v Ljubljani ples spremlja že od malih nog, zadnjih deset let pa ga trenira praktično vsak dan. S trdim delom ter ljubeznijo in strastjo do plesa ji je uspelo nanizati zavidljivo število uspehov na različnih tekmovanjih. V disciplinah, ki jih pleše sedaj, je postala večkratna državna prvakinja, osvojila je srebrno in bronasto medaljo med modern solistkami na svetovnm prvenstvu, na evropskem odru sodi med najboljše štiri jazz plesalke in najboljših šest modernistk, s soplesalcem pa sta najboljši modern-duo na svetu. Vsekakor se tudi v prihodnosti vidi v svetu plesa in želi svoje plesno znanje predajati naslednjim generacijam.

18-letna Maja Železnikar iz vasi Podreber pri Polhovem Gradcu se je v ples zaljubila že kot majhna deklica. V vrtcu in osnovni šoli je sodelovala v raznih plesnih krožkih, dokler ni njenega talenta odkrila Živa Laterner, trenerka in koreografinja plesnega kluba Bolero Ljubljana. “Izjemno sem hvaležna svojim staršem, da so se odzvali njenemu vabilu in me vpisali v njeno otroško tekmovalno skupino. Od takrat je minilo 10 let, prežetih s trdim delom in predanostjo, a niti za trenutek mi ni bilo žal.”

S svojo predanostjo, prizadevnostjo in neomajno motivacijo je v svetu plesa prišla do izjemnih dosežkov. Postala ni le odlična plesalka, ampak prava umetnica, ki se iz dneva v dan trudi za popolnost in napredek v svoji plesni karieri. Njena izraznost in čustvena globina med plesom puščata gledalce in sodnike brez besed. Nič čudnega, da se uspehi na domačih, evropskih in svetovnih prvenstvih vrstiijo kot po tekočem traku.

Trenutno pleše jazz solo, modern solo ter modern duo s soplesalcem Alexom Isteničem, s katerim sta najboljši modern duo na svetu. Sta tudi večkratna državna, evropska in svetovna prvaka. Tudi kot solistka je večkratna državna prvakinja, osvojila je srebrno in bronasto medaljo med modern solistkami na svetovnm prvenstvu, na evropskem odru sodi med najboljše štiri jazz plesalke in najboljših šest modernistk.

Poleg tega je v plesnem klubu Bolero Ljubljana tudi stalna članica show dance formacije, s katero že vrsto let ohranjajo naslov najboljših v državi, v Evropi in na svetu. Občasno sodeluje tudi z malo skupino, s katero so ravno tako postali državni in svetovni prvaki v show dancu. Zadnjih šest let trenira pod vodstvom in mentorstvom Matevža Česna (show dance) in Tiana Čehića (modern in jazz).

Kljub svojim dosežkom Maja ostaja skromna, njena neizmerna strast do plesa pa se kaže tudi v tem, kako spodbuja in motivira svoje soplesalce. Poleg tega, da že 10 let trenira praktično vsak dan, se tudi pridno uči. Tretji letnik plesne gimnazije (SVŠGUGL Ljubljana) je zaključila s prav dobrim uspehom in z velikimi ambicijami nadaljuje zadnje leto srednješolskega izobraževanja: “Ples je moja velika ljubezen in v njem vidim tudi svojo prihodnost, zato nameravam šolanje nadaljevati na Fakulteti za šport in upam, da mi bo nekega dne uspelo to, kar si najbolj želim – predajati svoje znanje naslednjim generacijam.” Kot še doda, jo pri tem zelo podpirajo tudi v klubu, kjer se tudi že izobražuje za plesno pedagoginjo.

Žal pa njena plesna kariera leži na plečih njenih staršev, ki so že upokojeni in težko pokrivajo vse stroške, povezane s treningi in tekmovanji. S prijavo na razpis tako želi razbremeniti svoje starše, saj bi ji to omogočilo bolj brezskrben nadaljnji razvoj.


Maksim Gal Šehić
saksofonist
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Isabel Oceguera Battelino
harfistka
Jan Triler
skladatelj, aranžer, pianist in dirigent
Maja Železnikar
plesalka
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Rok Masle
smučarski skakalec
Žan Ogrinc
atlet
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah

Finalisti razpisa Mladi upi 2023, ki bodo predstavljeni v naslednjih tednih:

  1. Nuša Gujt Bauman, balet
  2. Deny Vogrin, harmonika
  3. Sophia Logar, violina
  4. Tevž Kupljenik, oboa
  5. Gašper Glušič, para plavanje
  6. Maša Pucelj, odbojka
  7. Kaja Schuster, judo
  8. Tia Tanja Živko, atletika
  9. Žana Pintarič, lokostrelstvo
  10. Maruša Tereza Šerkezi, gorsko kolesarstvo