Leto rojstva
2002
Disciplina delovanja:
umetnost – flavta
Dosedanji dosežki:
1. mesto na mednarodnem tekmovanju v flavti v Italiji (2017); 2. mesto na mednarodnem tekmovanju v flavti v Srbiji (2019); srebrna plaketa na mednarodnem tekmovanju v flavti v Ljubljani (2018); 1. mesto na državnem prevenstvu v flavti v Domžalah (2019); posebno priznanje za 100 točk na državnem prvenstvu v flavti v Domžalah (2019); flavta – recital v Ljubljani (2019); koncertna turneja s Terra Folk po Veliki Britaniji (2017); koncert s Terra Folk na Poljskem (2017); izvedba delavnice “ImprovizAncija” za otroke v Domžalah (2019); izvedba delavnice “ImprovizAncija” za otroke v Sežani (2020)
Vzorniki:
Emmanuel Pahud, Philippe Bernold, Benoit Fromanger, Jasmine Choi, Adriana Ferreira, Ion Petre Stoican, Jean-Chrisophe Gairard, Ovidiu Bartes, Kate Young, Ida Meidell Blylod
Cilji in želje:
nadaljevanje študija v tujini; učenje pri velikih mojstrih; biti član glasbene skupine, v klasični glasbi pa kot solist, član komorne zasedbe ali orkestra; posneti album s svojimi avtorskimi skladbami

18-letni An Černe iz Divače igra flavto in je dijak četrtega letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Glasba ga navdušuje že od majhnih nog. Kot pravi, mu predstavlja orodje za najglobje in najbolj iskreno izražanje čustev, zato na odru resnično uživa in se prepusti svojim občutkom.

Glasba mu je bila tako rekoč položena v zibelko, saj je njegov oče kitarist, skladatelj, ustanovni član zasedb Terra Mystica in Terra Folk ter prejemnik mnogih glasbenih priznanj v Sloveniji in tujini. Starša ga že od otroštva spodbujata h kreativnemu izražanju skozi glasbo. »Tako sem pri sedmih letih prvič stopil na oder Kulturnega doma Izola, kot gost skupine Terra Folk,« pravi An.

Poleg podpore in spodbujanja v družini je tudi sam že zelo zgodaj začutil lastno notranjo motivacijo in voljo do glasbenega raziskovanja. »Pri sedmih sem se začel učiti igranja flavte pri pevki in flavtistki Tinkari Kovač. Čez dve leti sem se vpisal v glasbeno šolo v Sežani, kjer me je flavto poučevala prof. Marija Maretič-Hiršter. Imeli smo veliko nastopov, kar je doprineslo k pridobivanju samozavesti in prepričljivemu nastopanju. Profesorica Marija me je spodbujala ne le k ustvarjanju in izražanju na področju klasike, ampak tudi zunaj šolskega sistema, torej raziskovanja glasbe sveta,« pravi mladi glasbenik.

An Černe izstopa iz povprečja s svojo naravno muzikalnostjo, glasbeno improvizacijo in čutom za fraziranje, ga opisuje Milena Lipovšek, mentorica na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. »Odlikujejo ga marljivost, iskrena ljubezen do glasbe in interes za različne glasbene zvrsti pravi. An je resen in vedoželjen glasbenik, kar dokazuje s svojim poglobljenim muziciranjem, pa pravi profesor Matej Zupan z Akademije za glasbo. »Njegov glasbeni talent in pravilen ter resen pristop k delu sta garanciji, da je sposoben doseči visoke glasbene cilje, kar je že tudi dokazal,« pravi Zupan.

Pri komaj 13 letih je postal član zasedbe Terra Folk, kjer poleg igranja na flavto tudi poje, igra raznolika pihala (nai, irske flavte ...) in celo violino. Igranja violine se je naučil sam. »S skupino vsako leto izvedemo veliko koncertov, skozi katere sem pridobil veliko novih odrskih izkušenj in poglobil svoje znanje muziciranja. Začel sem se ukvarjati z glasbo sveta, ki me je vedno navdihovala. Na izobraževanjiih pod imenom »Godalkanje« sem se udeležil veliko delavnic, usmerjenih v različne stile, ki so jih vodili vrhunski glasbeniki in mentorji z vsega sveta. V zadnjih letih se na tem področju posvečam predvsem violinskemu repertoarju tradicionalne romunske glasbe,« pravi An.

Njegovi vzorniki so flavtisti Emmanuel Pahud, Philippe Bernold, Benoit Fromanger, Jasmine Choi in Adriana Ferreira, iz sveta ljudske glasbe pa Ion Petre Stoican, Jean-Chrisophe Gairard, Ovidiu Bartes, Kate Young, Ida Meidell Blylod in številni drugi glasbeni ustvarjalci. »Navdušujejo me s svojim prepričljivim glasbenim izražanjem, načinom pristopa do literature in predajanja znanja, s svojimi zgodbami o uspehu in trdim delom,« pravi 18-letnik.  

»Odličnega mladega flavtista Ana Černeta spremljam že vrsto let in opazujem, kako se razvija kot celostni glasbenik v pravem pomenu besede, ki kot multuiinstrumentalist obvlada več glasbil, med katerimi prvenstveno seveda izstopa flavta. V njegovem delovanju ga lahko srečate in poslušate kot izvrstnega interpreta različnih t. i. klasičnih glasbenih obdobij (barok, klasika, romantika, impresionizem ...) in nenadkriljivega improvizatorja ter izvajalca jazza,« pravi profesor Zupan.

Svojo glasbeno pot bi rad nadaljeval na študiju flavte v tujini, svoje znanje pa bi rad poglabljal še pri velikih mojstrih. Poleg tega si želi čim več časa preživeti na odru, kot član glasbene skupine, v klasični glasbi pa kot solist, član komorne zasedbe ali orkestra.

18-letnik je kljub svoji mladosti že zrel glasbenik, ki poleg flavte obvlada tudi nekaj drugih instrumentov. »An ima toliko umetniškega potenciala, da se bo z lahkoto profiliral v izjemno zanimivega umetnika in to celo v različnih glasbenih zvrsteh. Z lahkoto si predstavljam, da v prihodnosti igra v renomiranem simfoničnem orkestru doma ali v tujini, pa tudi, da svojo glasbeno pot nadaljuje v smeri izvajanja sodobne glasbe. Prepričana sem, da v tem trenutku v Sloveniji nimamo flavtista s takimi sposobnostmi in znanjem improvizacije, kot jih ima An,« pravi profesorica Lipovšek.

Zelo rad pa svoje znanje prenaša na mlajše generacije. »Zato si želim nadaljevati z delavnicami »ImprovizANcija« in kdaj gostiti tudi klasičen seminar. Prav tako želim nadaljevati z odkrivanjem svetovne glasbe in potovati po svetu, da bi lahko spoznal svoje vzornike,« pravi An. Ena od njegovih želja pa je tudi, da bi posnel album s svojimi avtorskimi skladbami, kar bi mu omogočilo promocijo njegovega dela in s čimer bi v glasbenem svetu še bolj uveljavil svoje ime.

Svoj prvi nastop je sicer An doživel pri šestih letih, ko je nastopil na RTV Slovenija. Pozneje pa je nastopil še na festivalu otroške popevke Brinjevka, kjer je prejel dve nagradi strokovne komisije in nagrado občinstva. S skupino Terra Folk je nastopal na festivalih v Veliki Britaniji, na Poljskem, v Srbiji in Avstriji; ter igral ob boku z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Vlatko Stefanovski, Luka Šulič, Bojan Cvetrežnik, Marko Hatlak, Kate Young, Claudia Schwab, Jean-Christophe Gairard in drugi. V zadnjem letu je izvedel dve delavnici improvizacije za otroke na nižjih glasbenih šolah v Domžalah in Sežani.


An Černe
Flavtist
Ela Zdešar
Fotografinja
Hana Bujanović Kokot
Literarna ustvarjalka
Jaka Pušnik
Športni plavalec
Lovro Planko
Biatlonec
Marko Matajič
Pianist
Maša Stopar
Violinistka
Nika Ferjan
Baletna plesalka
Peter Gričar Vintar
Atlet
Tim Žnidaršič Svenšek
Športni paraplavalec
Žak Mogel
Smučarski skakalec
Zala Istenič
Šprinterka
Zala Urh
Šahistka