Leto rojstva
2002
Disciplina delovanja:
šport – šah
Dosedanji dosežki:
2. mesto v pospešenem šahu na svetovnem prvenstvu za dekleta do 18 let v Španiji (2019); 3.–6. mesto v standardnem šahu na svetovnem prvenstvu za dekleta do 18 let v Indiji (2019); 1. mesto v pospešenem šahu na evropskem ekipnem prvenstvu za dekleta do 18 let v Romuniji (2018); 2. mesto v hitropoteznem šahu na evropskem prvenstvu za dekleta do 18 let v Estoniji (2019); 4. mesto v hitropoteznem šahu na evropskem prvenstvu za dekleta do 18 let v Romuniji (2018); 5. mesto v pospešenem šahu v evropskem prvenstvu za dekleta do 16 let v Romuniji (2018); 5. mesto v pospešenem šahu na evropskem prvenstvu za dekleta do 18 let v Estoniji (2019); 7. mesto v pospešenem šahu v evropskem pokalu, superfinale za dekleta do 18 let v Estoniji (2019); 11. mesto v pospešenem šahu na evropskem prvenstvu za dekleta do 18 let na spletu tornelo.com (2020); 1. mesto v pospešenem šahu na državnem prvenstvu za dekleta do 18 let na Otočcu (2020); 2. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu članic v Portorožu (2020); 2. mesto v pospešenem šahu in 3. mesto v hitropoteznem šahu na državnem prvenstvu članic v Mariboru (2019); 3. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu članic v Ljubljani (2018)
Vzorniki:
Judit Polgar
Cilji in želje:
postati šahovska velemojstrica in se pomeriti z najmočnejšimi šahistkami na svetu

Zala Urh je že pri 13 letih postala šahovska mojstrica in velja za najmlajšo šahovsko mojstrico v Sloveniji doslej. Danes 18-letna Zala pa je zdaj na poti do pridobitve naziva šahovske velemojstrice. Osvojila je več naslovov državne prvakinje, dobre rezultate pa dosega tudi na mednarodnih tekmovanjih. Je najboljša in najperspektivnejša slovenska šahistka v mladinski konkurenci do 18 let.

Zala Urh prihaja iz šestčlanske družine, v kateri se prepletajo športi, umetnost in trdo delo, ki vodi do želenih rezultatov. Za šah se je navdušila že v prvem razredu osnovne šole. “Učitelj me je znal motivirati in hitro sem se pripravila na prva tekmovanja,” pravi Zala. Doma je pogosto šahirala tudi z očetom, tekmovanj pa je bilo čedalje več.

“Na začetku so bili porazi zame kar boleči in obljubila sem si, da teh porazov ne bo veliko. Z vsako tekmo sem pridobivala na samozavesti in uspehi niso izostali,” se spominja 18-letnica.

Osvojila je več naslovov državne prvakinje ter si s tem prislužila možnost udeležbe na evropskem in svetovnem prvenstvu. Najbolj ponosna je na osvojeno 2. mesto na lanskem mladinskem svetovnem prvenstvu v Španiji.

Zala Urh je najboljša in najperspektivnejša slovenska šahistka v mladinski konkurenci do 18 let, meni njen trener, šahovski velemojster in trener FIDE Matej Šebenik. “Je večkratna mladinska državna prvakinja in zadnjih nekaj let nepogrešljiva članica slovenske reprezentance do 18 let. Z njo je leta 2017 osvojila drugo mesto na evropskem ekipnem prvenstvu v standardnem šahu, leta 2018 pa tudi naslov evropske ekipne prvakinje v pospešenem šahu,” pravi šahovski velemojster.

Pri 13 letih je Zala postala šahovska mojstrica in s tem najmlajša šahovska mojstrica v Sloveniji vse do danes. Lani je naredila še korak naprej in izpolnila zadnji pogoj za mednarodno šahovsko mojstrico. “Moj naslednji korak je, da postanem velemojstrica, kar je najvišji ženski šahovski naziv,” pravi Zala, ki ima osvojenega že prvega od treh pogojev za ta naslov. S tem nazivom pa se bo začela njena borba z najmočnejšimi šahistkami na svetu, ne le v mladinski kategoriji, pač pa tudi v članski. “Verjamem v to, da bom kmalu postala ena od njih,” pravi mlada šahistka.

Zala po mnenju trenerja Šebenika premore potencial za preboj v sam vrh svetovnega ženskega šaha. “Zala je tudi v posamični konkurenci že večkrat dokazala, da sodi med najboljše igralke svoje generacije v Evropi in na svetu. Redno se udeležuje evropskih in svetovnih prvenstev, na katerih je dosegla številne visoke uvrstitve, praviloma je med najboljšimi slovenskimi predstavniki. Dva od svojih tekmovalnih vrhuncev je dosegla lansko leto na svetovnih prvenstvih v standardnem in pospešenem šahu,” pravi šahovski velemojster.

Njena velika vzornica je Judit Polgar, najmočnejša igralka v zgodovini šaha, ki je velemojstrica postala že pri 15 letih in štirih mesecih. “Občudujem jo, saj je edina ženska igralka med najboljšimi stotimi igralci na svetu in se je kot edina ženska v zgodovini zoperstavljala najboljšim šahistom,” pravi nadobudna šahistka.

“Veliko ljudem se zdi šah stvar, ki se je prav hitro naveličaš. Nekateri obupajo, ker ne zmagujejo. Sama se nisem ne naveličala niti nisem obupala. Že na začetku sem začutila povezanost z njim. Šah me navdušuje, izpolnjuje in gradi mojo osebnost. Poleg šaha pa me zanimajo tudi nekatera druga področja: matematika, logika, psihologija … Vsa so še kako povezana s šahom,” meni Zala.

Dijakinja 4. letnika Gimnazije Kranj ocenjuje, da je šah v primerjavi z ostalimi športi toliko bolj poseben, saj tekmovanja ne trajajo zgolj en ali dva dneva, pač pa teden ali dva. Poleg tega pa ji šah omogoča tudi, da veliko potuje ter si s potovanji v daljne in bližnje dežele širi svoja obzorja.

Kot dijakinja ima v šoli veliko obveznosti. Glede na številna tekmovanja in potovanja pa je pri pouku prisotna le 60-odstotno, zato potrebuje veliko trdne volje in dela, da uskladi obveznosti v šoli in vsa tekmovanja ter treninge. “Priznam, da je včasih zelo težko. Imam dobesedno na minute odmerjen čas za počitek, naloge v šoli, treninge šaha in podobno.” Včasih ji ostane tudi še kaj prostega časa, ki ga izkoristi za druženje, še pravi ambiciozna šahistka.

An Černe
Flavtist
Ela Zdešar
Fotografinja
Hana Bujanović Kokot
Literarna ustvarjalka
Jaka Pušnik
Športni plavalec
Lovro Planko
Biatlonec
Marko Matajič
Pianist
Maša Stopar
Violinistka
Nika Ferjan
Baletna plesalka
Peter Gričar Vintar
Atlet
Tim Žnidaršič Svenšek
Športni paraplavalec
Žak Mogel
Smučarski skakalec
Zala Istenič
Šprinterka
Zala Urh
Šahistka